Dacă ne urmărești de mai mult timp, probabil deja știi că educația este una dintre rubricile preferate ale #diez-ului. Pe parcursul anului 2024, am dedicat acestei categorii aproximativ 1 500 de articole, începând cu materiale explicative despre bac sau impactul corupției în școli și terminând cu meme despre o nouă lege votată de Guvern. Astăzi avem în program o „recapitulare”, iar subiectul ei este: „Cum a evoluat educația din Republica Moldova în ultimele 12 luni”.
Anul 2024 a început cu o serie de schimbări votate încă în 2023. Deopotrivă cu ele, prindea aripi „epopeea” grupelor cu program prelungit din Chișinău. Totodată, am aflat că două treimi dintre șefii direcțiilor de educație din Moldova urmează să fie demiși, fiindcă se aflau ilegal în funcție.
Pe de altă parte, din cauza codului portocaliu de condiții meteo nefavorabile, vacanța intersemestrială a elevilor s-a extins. A crescut și nota minimă de admitere la liceu, până la 6, dar și mărimea bursele de merit pentru elevi și studenți.
Examenele din clasa a IX-a, luate în serios
Fără îndoială, unul dintre cele mai discutate subiecte ale acestui an (cel puțin la #diez și, probabil, la MEC) a fost examenele de absolvire a gimnaziului. Corectitudinea desfășurării lor era pusă inclusiv de Ministerul Educației și Cercetării (MEC) sub semnul întrebării, iar la început de an existau discuții și despre introducerea camerelor de supraveghere din anul 2025.
În vară, desfășurarea examenelor din opt raioane a fost monitorizată de voluntari, iar testele mai multor elevi au fost verificate centralizat. Aceste acțiuni au scos în evidență o serie de încălcări, iar rata de susținere a examenelor a scăzut. Astfel, am avut pentru prima dată a treia sesiune de examene în luna august.
Pentru a lupta cu frauda, autoritățile își propuneau atunci să organizeze viitoarele examene de absolvire a gimnaziului după modelul celor de la bac, doar că fără camere. Adică elevii din toată țara urmau să susțină examenele în centre speciale, să fie monitorizați de voluntarii MEC și testele lor să fie verificate centralizat. Într-un final, ideea centrelor speciale de examene a fost dată la o parte.
Totodată, au fost introduse lecții suplimentare de matematică pentru elevii din clasa a IX-a, dar și formări pentru profesori care predau această disciplină. Ce urmează în 2025 urmează să vedem, însă subiectul se pare că va fi la fel de actual.
Vrem schimbări, dar ne temem de ele?
Multe discuții în rândul profesorilor a stârnit în acest an și noul concept de dezvoltare a curriculumului școlar. Acesta prevedea mai multe schimbări în sistemul de învățământ general, printre care reducerea numărului de obiecte de studiu, posibilitatea elevilor de a-și alege ce vor să învețe și comasarea unor discipline.
Noua programă, ce urmează să fie implementată gradual din 2027, mai prevedea ca în școli să existe cinci discipline de bază care să contribuie la dezvoltarea culturii generale a elevilor:
# limba și literatura română;
# limba străină I;
# matematică;
# științe;
# istoria românilor și universală.
Atenția unor profesori a fost focusată în special pe intenția autorităților de a introduce o nouă disciplină în școli: „Științe”. Mai exact, ea urmează să comaseze disciplinele fizică, biologie și chimie și să fie studiată din clasa a V-a până în clasa a VII-a.
Codul educației nu mai e ce-a fost odinioară
# Fără TikTok la matematică. Un subiect popular în acest an a fost interdicția utilizării telefoanelor de către elevi în timpul lecțiilor. Deși unele instituii de învățământ deja aveau asemenea prevederi în regulamentul propriu, acum utilizarea gadgeturilor este interzisă și de Codul educației.
Inițiativa a fost susținută în prima lectură chiar și de deputații din opoziție, iar elevii care au discutat cu noi au păreri împărțite la acest subiect. Aici e bine să reamintim că telefoanele nu vor fi interzise cu totul, dar vor putea fi folosite în scop educațional sau în cazuri excepționale.
# Profilul general, soluția pentru liceele mici? Odată cu interzicerea telefoanelor, deputații au votat și pentru introducerea unui nou profil în liceele din Republica Moldova, cel general. Acesta va combina disciplinele exacte cu cele umaniste și va avea un plan-cadru propriu.
Profilul general este destinat liceelor care au o singură clasă și ar urma să apară din toamna viitoare. Autoritățile ne-au spus că, în urma unor discuții publice din această vară, peste 70 de instituții s-au arătat interesate de pilotarea noului profil.
# Sancțiuni și recompense pentru elevi. În această primăvară, în Codul educației a fost adăugată o listă de recompense și sancțiuni ce pot fi oferite elevilor. Astfel, în funcție de fapta săvârșită, elevii deja riscă să fie eliminați temporar de la lecții sau chiar exmatriculați.
# Mai multe drepturi pentru profesori. O altă inițiativă introdusă în legea educației oferă cadrelor didactice posibilitatea de a beneficia de asistență psihologică în cazul în care acestea au fost victimele unei situații de violență în legătura cu îndeplinirea obligațiilor de muncă.
Totodată, din acest an, persoanele care jignesc intenționat cadrele didactice pot primi amenzi de până la 1 250 de lei. Sancțiunile sunt aplicate inclusiv elevilor mai mici de 18 ani, doar că în locul lor răspund părinții.
Înregistrarea la universități, făcută de acasă
Anul acesta, în premieră, deținătorii diplomelor de bacalaureat sau de studii profesionale s-au putut înscrie la universități și academii exclusiv online, prin intermediul platformei eAdmitere.
Totuși, înscrierea online nu a mers chiar „pe nota 10”. În primele ore de activitate, platforma a avut mai multe erori, apoi nu a putut fi accesată din cauza supraîncărcării. Pe de altă parte, în premieră, elevii care s-au înscris în acest an la pedagogie nu au putut avea o medie mai mică de nota 7.
O încercare de a „reînvia” consiliile elevilor
Pe 10 octombrie în școlile din Republica Moldova au avut loc concomitent alegeri în consiliile elevilor. Autoritățile au menționat că acestea s-au desfășurat în peste 1 000 școli și 80 de instituții din învățământ profesional tehnic.
Totodată, în primăvară, MEC a oferit mai multor consilii ale elevilor granturi pentru realizarea diferitor proiecte. Cu o parte dintre beneficiari noi am realizat interviuri și am aflat mai multe detalii despre inițiativele lor.
Recorduri și cifre curioase
În acest an, tinerii din Moldova au reușit să bată și câteva recorduri. Spre exemplu, în premieră, 2 655 de elevi au primit nota 10 din oficiu la unele examene datorită testelor internaționale pe care le-au susținut anterior sau olimpiadelor.
De asemenea, vara aceasta am avut cea mai mare rată de susținere a bacalaureatului din ultimii ani în licee, 95,52 % din elevi reușind să îl promoveze. Dintre ei, 57 de elevi și eleve au obținut nota 10 pe linie.
În același timp, câteva sute de elevi au semnat o petiție prin care cer să nu fie afișate public notele de la examenele de bacalaureat. Poți semna și tu petiția aici.
Tot în acest an, 319 studenți din trei universități din Moldova au început să își facă studiile la 14 programe noi de licență și master, iar numărul tinerilor admiși în învățământul dual a crescut cu 54 %.
De asemenea, în acest an în instituțiile de învățământ din țară s-au angajat cel puțin 407 tineri specialiști. Deși nu par mulți, față de media ultimilor cinci ani, numărul lor a crescut cu 35 %.
Acestea au fost principalele noutăți ale anului 2024 ce pot fi asociate cu educația din țara noastră. Dacă ne-a scăpat ceva important, te îndemnăm să ne scrii în comentarii. Totodată, spune-ne în ce direcție crezi că ar trebui să evolueze sistemul de învățământ din Republica Moldova în anul 2025.