Republica Moldova a fost reprezentată anul acesta la Web Summit de 16 start-upuri din țară. Totuși, printre cei 70 000 de participanți s-au numărat și mulți alți moldoveni stabiliți în alte țări. La cea mai importantă conferință tech din lume a fost prezent și Dumitru Alaiba, ministrul economiei și digitalizării, cu care am discutat despre ecosistemul de start-upuri din țară, despre posibilitatea de a atinge obiectivul celor doi unicorni până în 2030 și despre momentul în care vom organiza Web Summit-ul în Moldova.
Moldova, parte a unei economii globale
Dumitru Alaiba spune că dacă vrem să fim parte dintr-o economie globală și să atragem atenția asupra talentelor din țara noastră, care au nevoie de finanțare pentru a-și realiza ideile, atunci este important ca Republica Moldova să fie vizibilă la astfel de evenimente precum Web Summit.
„Aici sunt toți, aici este o imensitate de idei, oameni și oportunități de networking, iar noi nu putem lipsi. Trebuie să-i ajutăm pe ai noștri să-și realizeze visele și ideile acasă, fără să fie nevoiți să plece în Estonia, România sau în alte părți.”
Înregistrarea online a start-upurilor din alte țări în Moldova
De exemplu, în Estonia, poți crea online un start-up în 15 minute și să depui toate declarațiile fiscale necesare în același moment, cu doar câteva clickuri. Aici am explicat.
L-am întrebat pe Dumitru Alaiba dacă și în Moldova ar fi posibil să avem un mecanism de înregistrare online a start-upurilor, indiferent din ce colț al lumii te afli. Ministrul economiei și digitalizării ne-a conformat că este un astfel de proiect care se află în realizare.
„ASP se ocupă de acest aspect, iar mecanismul va fi gata foarte curând. Putem realiza același lucru ca în Estonia, deoarece, de fapt, avem deja componentele necesare. Beneficiem de un regim fiscal extrem de atractiv, chiar mai competitiv decât cel din Estonia. Totodată, avem din ce în ce mai multe servicii digitalizate; 80 % din interacțiunile dintre stat și antreprenori sunt deja digitalizate, iar acest procent continuă să crească. Lucrăm, de asemenea, la aspectul de finanțare pentru a putea sprijini financiar companiile noastre.”
0 % taxă regimul general pe venit
La Web Summit, Georgia avea un slogan promițător – 0 % taxă pentru start-upuri în primii trei ani de activitate. Am vrut să aflăm de la Dumitru Alaiba dacă este posibil ca și în Moldova să avem astfel de facilități pentru tinerii antreprenori aflați la început de drum, iar el a spus că noi avem deja un mecanism similar.
„Taxa de 0 % reprezintă regimul general pe venit pentru toate companiile mici și mijlocii din Republica Moldova, indiferent dacă sunt IT sau nu, cu excepția câtorva companii mari, care plătesc impozit pe venit.”
Fond de Investiții de 5 milioane de euro pentru start-upurile din Moldova
În luna martie 2024, premierul Dorin Recean a anunțat că Guvernul va aloca, prin bugetul din anul 2025, 5 milioane de euro pentru a fi creat un Fond de Investiții pentru start-upurile din Moldova.
Dumitru Alaiba a confirmat că în legea bugetului pentru 2025, acești bani sunt deja prevăzuți: „Se lucrează și o să fie neapărat. Noi trebuie să avem acest fond pentru start-uperii noștri”.
Când avem unicorni în țară?
În Strategia Națională de Transformare Digitală pentru anii 2023-2030, observăm că autoritățile statului, și aici ne referim în mod special la Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării (MDED), sunt responsabile de apariția primilor doi unicorni în țară până în anul 2030. Aici am explicat.
Ministrul economiei și digitalizării spune că este posibil să avem acești doi unicorni până în 2030, dar trebuie de făcut mai mulți pași în această direcție: „În prezent, avem 200 de start-upuri. Statistica arată că este nevoie de mult mai multe, aproximativ 1 000, pentru ca unul dintre ele să devină unicorn. Trebuie să creștem acest pool de talente, să atragem mai mulți oameni care să încerce, iar unul dintre ei, cu siguranță, va reuși. Pentru a face o comparație, Lituania are în prezent 1 000 de start-upuri, iar, după părerea mea, nu este deloc o misiune imposibilă ca noi să creștem de cinci ori această comunitate în câțiva ani. Însă acest proces începe, în primul rând, cu sprijinirea celor care deja fac acest lucru”.
Când vom aduce Web Summit-ul în Moldova?
„Este o idee, și deloc năstrușnică. Vom încerca să discutăm. Totuși, în prezent, avem propriul nostru produs, Startup Moldova Summit, deoarece Web Summit este doar unul dintre numeroasele evenimente de acest tip. Trebuie să fim deschiși către toate și să facem ceea ce putem.”
Ați vrea să lansați propriul start-up?
„Nu exclud! Viața abia începe. Nu știu dacă aș face anume asta, dar, cel mai probabil, m-aș orienta către unele oportunități din sectorul privat. Toate ideile năstrușnice, toate ideile pe care acum le considerăm revoluționare, au început, la un moment dat, de la ceva vag și crazy. Aceasta este, de fapt, partea frumoasă a tot ceea ce numim start-upuri.”
În acest articol puteți citi cum a fost la Web Summit, care au fost așteptările participanților noștri și ce promisiuni a făcut Dumitru Alaiba pentru investitorii străini.