Autoritățile au modificat procesul de repartizare a consumului de energie termică în blocurile locative

Chisinau blocuri apartamente oras
Foto: Vitalie Sitnic

Mecanismul de repartizare a consumului de energie termică în blocurile locative va fi optimizat, iar locatarii care au implementat măsuri de eficiență energetică în apartamentele lor vor putea economisi semnificativ la facturi. Ministerul Energiei a actualizat Regulamentul privind prestarea și achitarea serviciilor comunale și necomunale, iar modificările au fost aprobate în cadrul ședinței Executivului.

Potrivit autorităților, una dintre modificări prevede că proprietarii care au izolat termic pereții exteriori vor fi scutiți de plata energiei termice necesare menținerii balanței energetice a clădirii. Această măsură sprijină cetățenii care au investit în eficiența energetică a locuințelor, contribuind astfel la economii considerabile la facturile pentru energie termică.

De asemenea, locatarii apartamentelor de colț de la primul și ultimul etaj vor beneficia de un calcul diferențiat al consumului de energie termică, similar celor dotate cu sisteme de distribuție pe orizontală. Regulamentul clarifică și metoda de calcul al consumului de energie termică pentru spațiile comune, precum subsolurile și etajele tehnice.

În plus, toți locatarii vor avea posibilitatea de a decide, împreună cu asociațiile de proprietari sau administratorii blocurilor, asupra unui mecanism personalizat de repartizare a consumului de energie termică, adaptat nevoilor specifice ale fiecărui bloc. S-au adus clarificări privind termenii de prezentare a propunerilor. Excepție va fi făcută pentru sezonul de încălzire 2024 – 2025, când toți consumatorii vor fi conectați la Sistemul de Alimentare Centralizată cu Energie Termică, chiar dacă nu vor prezenta un mecanism propriu de repartizare.

Conform informațiilor, modificările aprobate oferă mai multă flexibilitate în repartizarea costurilor pentru energie termică și asigură transparență în procesele de facturare și repartizare a consumului. Conform estimărilor, ajustările vor duce la o reducere medie a costurilor pentru apartamentele deconectate cu aproximativ 12 % în Chișinău și 19 % în Bălți.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente