Vizitatorii Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală vor putea interacționa cu exponatele cu ajutorul aplicației „Găsește Dinoteriul”

3

Vizitatorii Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală vor avea parte de o experiență inovativă de interacțiune cu exponatele muzeului. Acest lucru este posibil prin intermediul aplicației „Găsește Dinoteriul”, care a fost lansată pe 1 octombrie, în incinta instituției culturale. Aplicația reprezintă un joc educativ și distractiv bazat pe tehnologia de realitate augmentată și oferă o experiență unică de a explora expozițiile muzeului, ghidând utilizatorii prin perioade îndepărtate alături de un pui de Dinoteriu. De la mijlocul lunii octombrie, aplicația va fi disponibilă pentru vizitatori atât pe telefonul mobil, cât și pe tabletă.

Andrei Chistol, Secretar de stat, Ministerul Culturii: „Unul dintre obiectivele pe care ni le-am propus a fost să venim cu soluții creative și inovative în activitatea muzeelor. Mă bucur că cel mai vechi muzeu național din Republica Moldova beneficiază de o aplicație care este și o experiență educativă atât pentru copii, cât și pentru părinții care vor veni cu ei la muzeu. Cred că experiența lor va fi mult mai modernă, mult mai frumoasă în promovarea a ceea ce avem în muzeu. Această aplicație nu doar că aduce tehnologia mai aproape de patrimoniul cultural, dar creează și o punte între generații, facilitând un dialog captivant între trecut și prezent, într-un mod accesibil și atractiv pentru toți vizitatorii.”

Kirk Ramer, Șeful Proiectului USAID Moldova „Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova”: „Prin intermediul Proiectului USAID Moldova pentru Competitivitate și Reziliență Rurală (RCRA), am investit peste 20 000 de dolari în aplicația „Găsește Dinoteriul”, ca parte a inițiativei mai ample „Muzeele Viitorului”. Acest proiect exemplifică angajamentul nostru de a diversifica oferta turistică a Moldovei prin modernizarea experiențelor culturale cu ajutorul inovației și tehnologiei. Parteneriatele puternice, cum sunt cele din acest proiect cu Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, companii de telecomunicații și agenții creative, sunt esențiale pentru acest efort. Împreună, creăm experiențe interactive și educative care atrag un public larg, în special familii și copii, consolidând atractivitatea muzeelor ca motoare ale turismului cultural în Moldova.”

Aplicație aduce la viață unul dintre cele mai populare exponate – scheletul de Dinoteriu – și transformă vizita la muzeu într-o aventură interactivă. Utilizând tehnologia AR, vizitatorii vor putea să preia controlul unui pui de Dinoteriu, ghidându-l prin sălile muzeului, colectând indicii și descoperind creaturi din perioada Jurasicului. . Utilizatorii trebuie să parcurgă traseul muzeului pentru a ajuta puiul de Dinoteriu să își găsească mama, oferindu-le tuturor o modalitate nouă și captivantă de a interacționa cu istoria naturală. Prin intermediul acesteia, vizitatorii vor putea explora expoziția permanentă a muzeului, dar și interacționa cu 9 exponate vechi printr-o serie de jocuri și provocări.

„Găsește Dinoteriul” reprezintă un pas important în modernizarea ofertei culturale a muzeului și în adaptarea acesteia la tendințele actuale din turismul internațional. Prin intermediul aplicației, muzeul își propune să atragă public nou, inclusiv familii, tineri și turiști din diverse țări, care sunt în căutare de activități interactive și educative. 

Petru Vicol, director general al Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală: „Prin intermediul acestui proiect, ne propunem să oferim posibilitatea exploratorilor mici să cunoască istoria naturală altfel, printr-o modalitate apropiată lor. Cu siguranță această inițiativă va avea continuitate, nu doar în patru săli ale muzeului, dar ne dorim ca mai multe piese ale muzeului să prindă viață și să se transforme în adevărate surse de inspirație și educație pentru copii. Vă invităm să testați, să veniți împreună cu familia la muzeu și să ne bucurăm împreună de magia descoperirii, unde fiecare exponat devine o poveste fascinantă, iar fiecare vizită o aventură educativă. Prin această experiență interactivă, copiii vor putea să învețe într-un mod distractiv și captivant, trezindu-și curiozitatea și iubirea pentru natură și istorie.”

Pentru a oferi vizitatorilor oportunitatea de a avea o experiență imersivă, Fundația Moldcell a oferit instituției culturale 10 tablete.Tabletele oferite de Fundația Moldcell vor fi utilizate de vizitatorii Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturala pentru a scana cu tehnologia „Artivive” și cele 2 picturi murale „Nunta” și „Hora Moldovenească” realizate în cadrul inițiativei Muzeele Viitorului.

Aplicația este dezvoltată în parteneriat cu Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală în cadrul programului „Muzeele Viitorului”. Inițiativa este implementată de Artcor, Asociația Companiilor Creative COR, în cadrul Programului Moldova Creativă sub egida Ministerului Culturii, cu sprijinul oferit de USAID, Suedia și Marea Britanie, prin intermediul Proiectului Tehnologiile Viitorului și al Proiectului USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova.

Programul „Muzeele Viitorului” este parte a inițiativei Moldova Creativă, având ca obiectiv dezvoltarea colaborării între artiști digitali și muzee pentru a crea experiențe interactive și inovatoare. Programul urmărește să atragă turiști locali și internaționali și să dezvolte noi modalități de prezentare a patrimoniului cultural. 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente