Date OMS: circa un sfert dintre adolescenții de 15 ani activi sexual din Moldova nu folosesc prezervativ sau pilulă contraceptivă

Prezervative
Foto:Klaus Nielsen

O scădere alarmantă a utilizării prezervativelor pune în pericol sănătatea tinerilor, avertizează Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Un sondaj al OMS, efectuat pe aproape 250 000 de adolescenți de 15 ani din 42 de țări și regiuni din Europa și Canada, a constatat că, între 2014 și 2022, utilizarea prezervativelor în rândul adolescenților activi sexual a scăzut semnificativ. Astfel, a crescut rata de creștere a expunerii la infecții cu transmitere sexuală, sarcini neplanificate și avorturi nesigure, scrie The Guardian.

Aproape o treime dintre adolescenții de 15 ani au raportat că nu au folosit prezervativ sau nu au luat pilula contraceptivă. Ratele de activitate sexuală au rămas relativ stabile, cu 20 % dintre băieți și 15 % dintre fete care precizează că au avut relații sexuale în anul 2022. Totuși, proporția celor care au folosit un prezervativ la ultima lor relație sexuală a scăzut de la 70 % la 61 % în rândul băieților și de la 63 % la 57 % în rândul fetelor.

Potrivit studiului, în Republica Moldova, 6 % dintre fetele de 15 ani și 18 % dintre băieții de 15 ani au întreținut cel puțin un raport sexual în 2022. Totodată, 25 % dintre fete și 28 % dintre băieți au precizat că nu au folosit prezervativ sau pilulă contraceptivă.

Referitor la ultimul act sexual întreținut, 16 % dintre băieți și 17 % dintre fete nu au folosit prezervativ. 53 % dintre băieți au declarat că partenera lor nu a folosit pilulă contraceptivă după ultimul sex, iar 73 % dintre fete – că ele nu au luat.

Acest raport îndeamnă guvernele europene să asigure accesul la educație sexuală de înaltă calitate și să faciliteze accesul tinerilor la servicii de contracepție.

Dr. Hans Henri P Kluge, director regional pentru Europa al OMS

Ministrul educației și cercetării, Dan Perciun, a declarat că nu există planuri de a introduce „Educația sexuală” drept materie separată în programa școlară. În prezent, disciplina este opțională. Potrivit ministrului, cursul opțional este solicitat în rândul elevilor, însă acesta dorește să integreze anumite subiecte în materiile existente, mai degrabă decât să introducă alte discipline.

Potrivit sondajului iData realizat în parteneriat cu #diez în martie 2023, în Republica Moldova 42,4 % din populația adultă susține introducerea în școli a disciplinei „Educația sexuală”. Datele demostrează că 49,1 % dintre respondenți sunt împotrivă, iar 8,5 % nu au o opinie în raport cu acestă temă.

Cu toate acestea, există diferențe semnificative la nivelul grupurilor sociale. De exemplu, mai mulți locuitori din mediul urban (44,5 %) susțin inițiativa de a introduce „Educația sexuală” în curriculumul școlar. Pe de altă parte, locuitorii din mediul rural (40,9 %) sunt de acord într-o mai mică măsură cu acest subiect. Cea mai mare discrepanță apare în cazul datelor care țin de vârsta populației. Aproape două treimi dintre tinerii care au între 18 și 29 de ani (65,2 %) sunt în favoarea introducerii acestei materii în școli și doar 29,8 % sunt împotrivă.

Citește acest articol pentru a înțelege ce metode contraceptive există și cum se utilizează corect.

Taguri: ##sexplicații
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente