Peste 300 de absolvenți ar urma să activeze în școlile și grădinițele din Moldova. În ce localități au fost repartizați

școala
Foto:Octav Ganea

324 de absolvenți au fost repartizați prin concurs în funcții didactice vacante în școli și grădinițe, pentru anul de studii 2024 – 2025. Cei mai mulți dintre ei vor ocupa funcția de învățător și vor activa în municipiul Chișinău.

Potrivit Ministerului Educației și Cercetării (MEC), la concurs au fost depuse 489 de dosare ale absolvenților programelor cu profil pedagogic și conexe ale instituțiilor de învățământ profesional tehnic și superior.

Candidații au avut posibilitatea de a depune dosarul pentru una sau mai multe funcții. În total, au fost admise la concurs 332 de dosare, 324 de absolvenți fiind repartizați în câmpul muncii.

Cei mai mulți absolvenți au fost repartizați în funcția de învățător – 104, urmată de cea de educator – 71, profesor de limba și literatura română – 23,  engleză – 22, matematică – 17, educație fizică – 12, istorie – 12. 

După distribuția regională, cei mai mulți absolvenți au optat pentru Chișinău – 143 de candidați, UTAG – 26, Bălți – 17, Cahul – 15, Ialoveni – 14, Orhei – 13, Hâncești – 10. 

Lista absolvenților admiși poate fi consultată aici.

Absolvenții repartizați conform ordinului MEC în instituțiile publice de învățământ general pe posturi didactice vacante se vor prezenta în instituții conform repartizării, până la data de 10 iulie 2024, pentru semnarea contractului individual de muncă.

Pentru funcțiile rămase vacante MEC va lansa, în a doua jumătate a lunii iulie, etapa a doua a concursului.

Tinerii specialiști angajați în funcții didactice prin repartizare beneficiază de o indemnizație unică în primii 5 ani de activitate didactică în mărime de 200 000 de lei, în cazul absolvenților programelor de studii superioare de licență și de master, sau de 160 000 de lei, dacă sunt absolvenți ai programelor de studii profesional tehnice. 

De asemenea, în cazul celor care activează în instituțiile publice de învățământ general din mediul rural, din centrele raionale și din UTA Găgăuzia, se vor compensa cheltuielile în primii 5 ani de activitate pentru închirierea spațiului locativ în mărime de 1 000 de lei lunar și pentru consumul de energie electrică și termică  în mărime de 3 000 lei anual. 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente