De trei ori ales Capitala Tineretului, sursă de inspirație pentru fotografi și martorul unor fenomene naturale unice pentru Moldova, așa precum aurora boreală de nuanță roșiatică, Cahul mai este și un oraș al picturilor murale de diverse dimensiuni și tematici. Le-am adunat pe toate într-un singur material, respectiv, dacă decideți să plecați în sudul țării, să știți unde le puteți admira.
„Dor de casă”
Pictura murală este amplasată pe circa 1 000 de metri pătrați. Temele abordate în lucrare te duc cu gândul la casa natală, la bunicii din sat, la tradiția moldovenească, la obiceiuri și la portul național. Valoarea proiectului a fost de peste 680 000 de lei. Autorul picturii este Alexei Luca.
În acest material găsiți mai multe informații.
„Surori pentru Pace”
Pictura murală a fost realizată pentru a îndemna cetățenii Moldovei să se solidarizeze cu poporul ucrainean, după declanșarea războiului în țara vecină. Această pictură murală a făcut parte din proiectul „Migrație și dezvoltare locală”, care s-a desfășurat cu suportul PNUD Moldova și al Ambasadei Elveției. Lucrarea a fost realizată de către artistul Radu Dumbravă.
În acest material găsiți mai multe informații.
„Simfonia soarelui”
Lucrarea reprezintă un soare care mai poate fi numit și un generator de lumină și căldură, iar razele acestuia se împletesc în forma unei simfonii. Pictura murală este o colaborare între artistul Radu Dumbravă și proiectul La La Play.
În acest material găsiți mai multe informații.
Pictura murală de la Liceul Teoretic „Piotr Rumeanțev”
Pictura a fost realizată pe fațada clădirii Liceului Teoretic „Piotr Rumeanțev” din municipiul Cahul. Lucrarea a fost realizată la inițiativa elevilor instituției, în cadrul proiectului „Un Cahul colorat – mai atractiv pentru tineri și turiști”. Pictura murală este creația pictorului Alexei Luca.
În acest material găsiți mai multe informații.
Pictura murală sub forma unor aripi
Lucrarea reprezintă o pereche de aripi cu o coroană în vârf. Pictura murală a fost realizată cu ajutorul Primăriei Municipiului Cahul în 2021. Artistul care a lucrat asupra ei a fost Alexei Luca.
Mai multe imagini din procesul de lucru găsiți în această postare.
Picturile murale de lângă cafeneaua Escobar
Lângă cafenea sunt două picturi murale. Una dintre ele a fost realizată de către proprietarul localului în 2019.
A doua pictură murală de la Liceul Teoretic „Piotr Rumeanțev”
A doua pictură murală realizată pe fațada clădirii Liceului Teoretic „Piotr Rumeanțev” din Cahul face parte din proiectul You(th) Create.
Mai multe informații găsiți în materialul publicat de ziuadeazi.md, portal de știri din Cahul.
„Lacul”
Inspirați de opera lui Mihai Eminescu „Lacul”, Tatiana Barahtean și Sofia Mocanu au realizat o pictură murală pe teritoriul Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Cahul. Lucrarea face parte dintr-un proiect școlar.
Mai multe informații găsiți în această postare.
„Puterea”
Pictura murală poate fi admirată pe Palatul de Cultură din municipiul Cahul. Lucrarea a fost inspirată de la Festivalul de Film Documentar MOLDOX, iar autorul acestei picturi murale este Radu Dumbravă.
„Poliția alături de cetățeni”
Pictura murală se află în nemijlocită apropiere de Inspectoratul Poliției Cahul, fiind pictată pe un perete deteriorat a garajului instituției. Lucrarea a fost realizată de către Asociația Cahul 2030, în cadrul proiectului „Monitorizarea civică a reformei Poliției”, în cadrul unui grant finanțat de Asociația Promo-LEX, cu suportul financiar al Uniunii Europene și Ambasadei Statelor Unite ale Americii.
„Saxofonist”
Pictura murală a fost creată în anul 2022 de către Nikita Dobrovenco. Lucrarea se află în centrul orașului Cahul, în curtea restaurantului Marco Polo.
„Șobolancik miticuț”
Lucrarea este cea mai mică pictură murală din Cahul. Artistul care a realizat această lucrare, la fel, este Nikita Dobrovenco. Șoricelul se află vizavi de o altă lucrare a artistului, numită „Monocrom”.
„Salvador Dali”
Lucrarea a fost creată în anul 2021 și se află mai jos de Centrul de Tineret din Cahul, alături de magazinul Fabric Home Cahul. După un an de la realizarea ei, această pictură murală a fost vandalizată. Nikita Dobrovenco, autorul acestei picturi murale, împreună cu un alt artist au reușit să-i ofere o nouă viață.
Echipa #diez a realizat mai multe interviuri cu cahuleanul Vlad Sabajuc, cunoscut pentru proiectul său muzical Satoshi. Aici găsiți un interviu video în care tânărul vorbește despre filmarea unui clip video, munca interioară și banii din muzică, iar în acest material poți citi despre planurile interpretului pentru anul 2024.