Republica Moldova are mai multe probleme, iar acestea nu pot fi rezolvate fără o strategie de securitate națională. Despre acest subiect vom discuta în acest podcast împreună cu tânărul Pavel Vintilă, masterand la specialitatea Studii de Securitate Națională. Potrivit tânărului, noua Strategie de Securitate Națională a Republicii Moldova vine să formeze o coeziune între toate structurile statului și o viziune comună care subliniază și vulnerabilitățile statului asupra cărora trebuie de lucrat.
„Noutatea acestei strategii este că avem stipulat clar statul care reprezintă un pericol asupra securității naționale – Federația Rusă. În vechea strategie națională era regimul de la Tiraspol, deși regimul de la Tiraspol nu ar putea exista fără așa-numiții pacificatori ai Federației Ruse”, menționează tânărul.
Subiectele abordate în podcast le puteți vedea mai jos:
# noțiunea de securitate națională și care sunt instituțiile responsabile de acest domeniu;
# proiectul cu privire la nouă Strategie de Securitate Națională;
# evoluția față de primul proiect prezentat în toamnă;
# conflictul transnistrean;
# cultura de securitate;
# integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană cu regiunea transnistreană;
# războiul din Ucraina.
Podcastul integral poate fi ascultat mai jos.
Despre podcast. În Republica Moldova există stereotipul precum că doar prin opiniile persoanelor cu experiență îndelungată în anumite funcții și capacitate de evaluare a unor evenimente, procese și acțiuni se poate determina situația reală în diverse domenii de activitate atât din țară, cât și de peste hotare. Acest lucru se evidențiază din analiza programelor și știrilor difuzate la TV, radio și alte surse de informare și influențare a opiniei publice. În rezultat, tinerii lideri de opinie sunt puși în situația să-și expună punctele de vedere pe rețelele de socializare, pe paginile/profilurile personale sau fiind promovați de partidele politice la care aderă.
Principala dificultate cu care se confruntă acești tineri este că nu dispun de experiență în comunicarea cu publicul prin intermediul mijloacelor de informare în masă, respectiv, sunt și puțin cunoscuți publicului. În această ordine de idei, un grup de tineri și-a propus să realizeze un podcast prin care să ofere voce tinerilor lideri de opinie în raport cu diferite subiecte de importanță națională.
În edițiile precedente din podcast am discutat despre:
#1. Criza identitară din Republica Moldova;
#2. Tinerii cercetători din Republica Moldova;
#3. Delincvența juvenilă în Republica Moldova.
Această emisiune este realizată cu suportul Ambasadei Regatului Țărilor de Jos prin intermediul Asociației ADEPT. Opiniile exprimate în cadrul emisiunii aparțin autorilor și nu reflectă neapărat opinia ambasadei sau ADEPT.