(video) Cum te simți la job? Explicații despre burnout, medii toxice, conflicte și un spațiu sănătos de lucru

maxresdefault

În cadrul ultimei ediții de orientare în carieră în care vorbim despre piața muncii din Republica Moldova, am decis să abordăm subiectul stării de bine la locul de muncă împreună cu psihoterapeuta Dorina Vasilache. Acest episod este mai lung decât celelalte, iar motivul este unul evident – complexitatea problemei. Deși pare un subiect popular, încă se vorbește foarte puțin și superficial despre sănătatea mintală la serviciu.

În cadrul discuției, am reușit să evidențiem cele mai grave greșeli pe care le fac atât angajații, cât și angajatorii, care, prin urmare, duc la crearea mediilor toxice și care pot provoca un șir de probleme pentru ambele părți: nemulțumiri, scăderea productivității, pierdere de angajați, burnout etc. Desigur, nu am vorbit doar despre probleme, pentru că fiecare problemă are o soluție sau chiar mai multe. Astfel, Dorina ne-a oferit și un șir de idei care ne pot ajuta să ajungem la nivelul în care să simțim o stare de bine la locul de muncă.

Mai jos, o să vă las doar câteva idei interesante pe care le-am extras din acest interviu, iar vouă vă sugerez să-l vizionați cap-coadă pentru a înțelege mai bine cum puteți schimba lucrurile în relația voastră cu jobul, fiindcă, vrem noi sau nu, practic jumătate din viața noastră o petrecem la muncă.

#1. În majoritatea cazurilor, acolo unde sunt medii toxice la lucru, managementul este defectuos.

#2. Uneori, angajații trebuie trimiși forțat în concediu.

#3. Munca de acasă nu este benefică pentru toată lumea, la fel ca munca în spațiile open space.

#4. Un feedback mereu pozitiv nu ajută angajații să crească. Este nevoie de constructivitate.

#5. Conflictele sunt parte din viața noastră și ele își au locul inclusiv la job. Problema e în modul în care acestea se aplanează.

#6. Burnoutul ne poate provoca dureri și îmbolnăviri fizice.

#7. Persoana care ajunge să trăiască un bornout, de cele mai multe ori, este blocată și are nevoie de ajutorul unui specialist.

Întregul videoclip îl puteți urmări mai jos.

Interviurile #diez despre piața muncii din Moldova apar în contextul proiectului „Rămân acasă, merg la…”, care are scopul de a oferi ghidare în carieră tinerilor din țară. Partenerul general al proiectului „Rămân acasă, merg la…” este Victoriabank. Partenerul media este delucru.md.

Acest material a fost realizat cu sprijinul Guvernului Elveției. Conținutul acestuia nu reflectă neapărat punctul de vedere al donatorului.

Taguri: #Merg la
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Elena Baranov
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente