Cel mai tânăr primar ales în turul II al alegerilor generale locale are 23 de ani. Rezultatele preliminare ale scrutinului din 19 noiembrie

alegeri
Foto:#diez

Comisia Electorală Centrală (CEC) a prezentat astăzi, 20 noiembrie, rezultate preliminare privind desfășurarea alegerilor locale generale, turul II. În cele 273 de localități în care s-au organizat alegeri, s-au prezentat aproximativ 314 000 de votanți. Dintre aceștia, 55 % au fost femei, iar 45 % – bărbați. Alegătorii cu vârsta cuprinsă între 56 și 65 de ani au înregistrat cea mai mare prezență la vot, cu o rată de 24 % .

Potrivit informațiilor furnizate de către președinta CEC, Angelica Caraman, tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 și 25 de ani au înregistrat o prezență la vot de 5,91 %. Cetățenii cu drept de vot, cu vârsta cuprinsă între 26 și 35 de ani au înregistrat o rată de 11,51%. În continuare, în funcție de criteriul de vârstă, s-a înregistrat următoarea prezență:
# 36-45 de ani – 16,52 %;
# 46-55 de ani – 17,46 %;
# 66-75 de ani – 23,63 %;
# 76+ de ani – 5,53 %.

Până la această oră, toate procese verbale au fost prelucrate în cele 609 secții de votare deschise pentru turul al doilea.

Reieșind din prevederile Codului electoral, la al doilea tur de scrutin se consideră ales candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi. În caz de paritate de voturi, se consideră ales candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi în primul tur de scrutin. În localitățile în care a candidat o singură persoană la funcția de primar, acesta se consideră ales dacă a întrunit cel puțin jumătate din voturile alegătorilor care au participat la alegeri.

Potrivit datelor preliminare, profilul primarilor aleși în turul II de scrutin arată în felul următor:
# 208 (76 %) sunt bărbați și 65 (24 %) sunt femei;
# cel mai tânăr primar ales are vârsta de 23 de ani (comuna Albina, raionul Cimișlia);
# cel mai vârstnic primar ales are 71 de ani (comuna Bursuceni, raionul Sângerei).
# 73 de primari au vârsta cuprinsă între 23 și 40 de ani;
# 114 primari au între 41 și 55 de ani;
# 85 de primari au între 56 și 70 de ani;
# 32 dintre primarii aleși sunt candidați independenți, iar 241 – reprezintă o formațiune politică.

Duminică, 19 noiembrie, în opt localități din țară a avut loc și votarea repetată pentru consiliile locale, iar în șase dintre aceste localități și a primarilor. Votarea repetată se consideră valabilă indiferent de numărul alegătorilor care au participat la alegeri. Prin urmare, cetățenii cu drept de vot din cele opt localități și-au ales consilierii în consiliile locale, iar în cinci localități și primarul.

În satul Aluatu din raionul Taraclia, așa cum niciunul dintre candidații la funcția de primar n-a obținut mai mult de jumătate din numărul de voturi valabil exprimate, în termen de două săptămâni, va fi organizat al doilea tur de scrutin. La el vor participa doi candidați care au întrunit cel mai mare număr de voturi oferite în cadrul alegerilor de duminică, 19 noiembrie.

Conform informațiilor preliminare, în cadrul alegerilor locale generale desfășurate la 5 noiembrie, ulterior în turul doi la 19 noiembrie 2023, au fost aleși 895 de primari.

Taguri: #Locale 2023
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente