Tot ce trebuie să cunoască studenții despre viza de reședință în cămine în contextul alegerilor locale

cicde
Foto:Facebook/CICDE - Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral

Duminică, 5 noiembrie 2023, în toată țara vor avea loc alegeri locale la care vor participa diverse grupuri sociale, inclusiv studenții. Astfel, în materialul de mai jos am decis să atragem o atenție mai specială tinerilor care au o viză de reședință în cadrul căminelor universitare, după ce s-au mutat din localitatea lor de baștină la Chișinău. Respectiv, în continuare o să aflați cum pot vota acești studenți, care este procesul de solicitare a unei vize de reședință în cămine, care este situația actuală a acestui sistem și ce delimitări există în cazul în care nu deții o astfel de viză de reședință.

Conform Comisiei Electorale Centrale a Republicii Moldova, în cazul alegerilor locale generale, studenții și elevii pot vota doar în localitatea în care își au domiciliul sau reședința. În cazul în care studentul are și domiciliu, și reședință, în perioada valabilității reședinței, el votează doar în localitatea în care își are reședința. Conform art. 160 alin. (2) din Codul electoral, termenul înregistrării domiciliului sau reședinței temporare nu poate fi mai mic de trei luni până la data primului tur de scrutin.

Prin urmare, în acest an, studenții ar fi trebuit să-și facă viza de reședință în cadrul căminelor unde locuiesc aproximativ până în data de 5 august 2023. De asemenea, potrivit Comisiei Electorale Centrale, în cazul alegerilor locale generale, alegătorii care nu au viză de domiciliu ori de reședință nu pot participa la vot.

Care este situația actuală a vizei de reședință în căminele din Chișinău

Potrivit regulamentului de funcționare a căminelor studențești, tinerii se pot înregistra la reședință în baza contractului de locațiune făcut cu universitatea unde învață, a ordinului privind repartizarea spațiului locativ în modul stabilit de către organele responsabile și în conformitate cu regulile stabilite pentru înregistrare la reședință în Moldova.

Sursă: legis.md/captură de ecran

#diez a discutat cu Anatol Alexei, șeful Direcției Sociale și Activități Studențești din cadrul Universității Tehnice a Moldovei, și Victor Gîrlea, șeful Departamentului Social din cadrul Universității de Stat din Moldova, care ne-au oferit mai multe detalii în legătură cu vizele de reședință din cadrul căminelor studențești din subordinea universităților pe care le reprezintă.

Șeful Direcției Sociale și Activității Studențești din cadrul Universității Tehnice a Moldovei a explicat că acum nu este obligatoriu să-ți faci o viză de reședință în cadrul căminului în care locuiești. Din acest motiv, foarte puțini studenți o dețin! În majoritatea cazurilor, viza de reședință o solicită cei care au nevoie de ea la postul de muncă.

De asemenea, acesta a precizat că doar în baza contractului de locațiune în cămine studenții pot să-și facă această viză de reședință. Prin urmare, este important de menționat că viza respectivă este valabilă exact cât durează contractul de locațiune, adică aproape un an de zile – de la 1 septembrie până pe 30 iunie.

„Până acum, noi făceam viza de reședință în cămine pentru studenții care veneau în primul an de studiu. Se solicitau listele de la decanate și se realiza de noi acest proces în locul studenților. Noi aveam o persoană responsabilă la universitate care strângea toate buletinele și făcea înscrierile. Acum, fiecare student își face înscrierea benevol”, a menționat șeful Departamentului Social din cadrul Universității de Stat din Moldova, Victor Gîrlea.

Potrivit acestuia, acum studentul trebuie să scrie o cerere la decanatul facultății unde învață, în care va indica faptul că vrea să-și facă înscrierea în căminul în care trăiește. Ulterior, decanatul îi va elibera un certificat în care va preciza că el într-adevăr este student la universitate, iar departamentul responsabil îi va oferi un certificat în care va confirma că studentul locuiește în căminul notat. După, acesta pleacă și își face singur viza de reședință în cămin.

Conform șefului Departamentului Social din cadrul Universității de Stat din Moldova, secțiile de votare erau amplasate în preajma căminului unde aveau viză de reședință studenții. Totuși, secțiile de votare se deschideau doar cu condiția că la acel cămin dețineau viză un anumit număr de studenți. Ar fi vorba de mai mult de 1 000 de persoane.

Unde primește studentul viza de reședință temporară

Înregistrarea la domiciliu și/sau la reședința temporară se face la Agenția Servicii Publice (ASP). Conform informațiilor făcute publice de către agenție, evidența locuitorilor se ține prin înregistrarea la domiciliu și/sau la reședința temporară în locuințele de proprietate publică sau de proprietate privată, sau în alte încăperi locuibile reglementate de legislația în vigoare.

La fel, persoanele nu pot avea concomitent decât un singur domiciliu și/sau o singură reședință temporară. În cazul în care aceștia dețin mai multe locuințe, își pot stabili domiciliul sau reședința temporară în oricare dintre acestea. Înregistrarea persoanei la reședința temporară nu atrage după sine radierea obligatorie din evidența de la domiciliu.

Înregistrarea la domiciliu sau la reședința temporară se efectuează în temeiul cererii solicitantului însoțită de următoarele documente:
# buletinul de identitate al cetățeanului Republicii Moldova sau buletinul de identitate provizoriu;
# documentul ce atestă dreptul de proprietate. Prezentarea documentelor ce atestă dreptul de proprietate asupra locuinței ne este obligatorie, dacă autoritatea competentă poate verifica această informație în Registrul bunurilor imobile;
# declarația de primire în spațiul locativ depusă în scris de către proprietarul sau coproprietarii locuinței în fața persoanei responsabile de recepționarea cererii sau solicitantul prezintă declarația respectivă autentificată de notar ori de alte persoane abilitate prin lege cu astfel de funcție – în cazul în care proprietarul/coproprietarii sunt persoane fizice;
# demersul de primire în spațiul locativ depus de către proprietarul sau coproprietarii locuinței în cazul în care aceștia sunt persoane juridice.

Agenția Servicii Publice deține filiale în mai multe sectoare ale Chișinăului, dar Direcția generală de acte de identitate o găsiți pe strada Aleksandr Pușkin, numărul 42.

Taxele pentru acest serviciu le vedeți aici.

#diez a solicitat și o serie de informații suplimentare de la Comisia Electorală Centrală (CEC), însă până la acest moment nu am primit răspunsurile la întrebările noastre.


În acest ghid al alegătorului găsești ce trebuie să știi despre alegerile locale din 5 noiembrie 2023 și cum va avea loc procedura de vot.

De asemenea, în acest articol am adunat toate persoanele care candidează pentru fotoliul de primar al capitalei. Am inclus CV-urile acestora și date din declarațiile lor de avere pentru anul 2022. În acest material puteți să vedeți lista candidaților care concurează pentru primăria din Bălți. Totodată, aici găsiți mai multe articole legate de alegerile locale din 5 noiembrie 2023.

Taguri: #Locale 2023
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente