La Chișinău se va desfășura Forumul Pacienților, un eveniment care aduce în discuție participarea pacienților la luarea deciziilor din sănătate

cover event forum

Care este rolul pacienților în sistemul de sănătate și cum se pot implica pacienții pentru a îmbunătăți calitatea serviciilor medicale? De ce este important ca pacienții să participe la luarea deciziilor în sănătate și cum își pot face auzite nevoile? 

Aceste, dar și alte subiecte-cheie vor fi discutate la Forumul Pacienților, organizat de către Crucea Roșie din Elveția, în parteneriat cu AO „CASMED” și AO „HOMECARE” , cu sloganul: „Ascultă, alătură-te, acționează!”.

Scopul evenimentului este să familiarizeze publicul cu conceptul de responsabilizare socială, rolul și importanța participării pacientului în procesele decizionale din sănătate, dar și practicile naționale și internaționale în domeniu. 

La Forumul Pacienților vor fi prezentate practici locale și internaționale de lucru cu comunitățile de pacienți, dar și exemple de implicare a acestora în îmbunătățirea și gestionarea serviciilor de sănătate. În cadrul evenimentului vor fi puse în discuție subiecte care să faciliteze înțelegerea rolului pe care îl au pacienții în sistemul de sănătate, a conceptului de participare conștientă în procesele decizionale din medicină, împreună cu sugestii care să sporească implicarea pacienților la orice nivel. 

Livia Golovatîi, manageră de proiect: „În era modernă a medicinei, relația dintre pacienți și profesioniștii din domeniul sănătății a evoluat semnificativ, punând tot mai mult accentul pe implicarea activă a pacienților în luarea deciziilor referitoare la propria lor sănătate. Astfel, pacienții pot juca un rol esențial în identificarea problemelor de acces la servicii și în promovarea unei distribuiri echitabile a resurselor în sistemul de sănătate. Tot ei pot contribui la monitorizarea și îmbunătățirea calității serviciilor de sănătate prin raportarea experiențelor lor, feedback-ului cu privire la îngrijirea primită și identificarea eventualelor deficiențe sau erori. Implicarea pacienților poate duce la o creștere a calității asistenței medicale și la responsabilizarea prestatorilor de servicii.”

Evenimentul va aduce în fața invitaților experiențe locale și internaționale de responsabilizare și împuternicire a pacienților, astfel încât aceștia să-și facă auzită vocea, devenind parteneri de dialog pentru sistemul de sănătate.

La Forum vor participa asociații și grupuri de pacienți, oficiali guvernamentali, ONG-uri, reprezentanți ai autorităților naționale în sănătate, precum și experți naționali și internaționali.

Evenimentul se va desfășura pe data de 28 septembrie și va putea fi urmărit LIVE pe pagina de Facebook CASMED, dar și pe privesc.eu.

Forumul Pacienților este organizat în cadrul proiectului „Echitate în sănătate prin responsabilizare socială”, implementat de Crucea Roșie din Elveția în parteneriat cu AO

„CASMED” și AO „HOMECARE”, parte a programului „Acoperirea Universală cu Servicii de Sănătate”, desfășurat în comun cu Banca Mondială, cu susținerea financiară a Guvernului Elveției.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente