(foto) Jocuri de societate, quiz-uri și concert în aer liber. Cum s-a desfășurat Festivalul Tineretului 2023 la Chișinău

ZIT (47)

Centrul Chișinăului a devenit timp de o zi hub-ul tineretului din Moldova. Festivalul Tineretului 2023, desfășurat pe 19 august, a fost locul unde aceștia au putut afla despre oportunitățile de angajare, au putut cunoaște zeci de organizații de tineret, centre de tineret, proiecte pentru tineri, oferte de studiu. A fost un eveniment complex în care tinerii, dar și adolescenții, adulții, persoanele de vârsta a treia au petrecut productiv timpul dedicat pentru activitățile sportive, artistice, creative și interactive sub formă de quiz-uri și concursuri.

A cincea ediție a Festivalului de Tineret din Chișinău a fost organizat de Consiliul Național al Tineretului din Moldova, cu suportul Agenției Naționale pentru Tineret. Evenimentul a revenit în capitală după o pauză de câțiva ani din cauza pandemiei de COVID-19. În acest an, festivalul a reunit zeci de organizații de tineret care au venit să povestească despre reușitele sale și să invite doritorii să devină parte a comunității de tineret din țară.

„Eu cred că este foarte important ca tinerii să se implice în activitățile și programele  centrelor de tineret sau în ONG-uri, fie că o fac în calitate de voluntar, fie în calitate de lideri de tineret. Prin tipul acesta de activități ei devin cetățeni activi, responsabili, care se pregătesc pentru viață. De aceea, consider oportună desfășurarea acestui eveniment la Chișinău, la care au venit atât tinerii din Chișinău, cât și tinerii din restul țării ca să participe la acest festival, unde au avut ocazia să-și prezinte proiectele și inițiativele realizate. De fapt, este o recunoaștere a potențialului, a activității și a experienței tinerilor din Republica Moldova”, a relatat Ion Donea, directorul Agenției Naționale pentru Tineret.

Oaspeții festivalului au participat la un șir de activități unde puteau câștiga premii pentru răspunsuri corecte. Prin urmare, fiecare a putut vizita cele șapte zone special create, în care să obțină doza necesară de informații și distracții. Vorbim despre Zona Forum, Zona Libertății, Zona Artistică, Zona Activă, Zona Democratică (Participare și Democrație), Zona Cooperării (Youth Peace and Security) și Zona Oportunităților (Educație și angajabilitate).

„Noi, la Consiliul Național a Tineretului din Moldova, considerăm că este important să organizăm astfel de evenimente care ne ajută să înțelegem unde suntem anul acesta pe sectorul de tineret. Sunt tineri în sport, în sănătate, în educație, în artă și cultură. Am încercat să-i aducem împreună pe toți tinerii ca să interacționeze și poate reușim să motivăm și să implicăm mai mulți tineri la nivel local. Dacă s-ar implica 10 % dintre tineri, la noi ar fi totul bine. Vorbim despre procesul decizional la care ei pot participa. Tinerii, uneori, nu sunt conștienți că ei pot merge la o ședință a primăriei, nimeni nu le interzice; pot expedia petiții și multe altele. Veniți să vă implicați! În ce rol – asta alegeți voi. Ori vreți să fiți voluntari, ori pur și simplu să vizitați un eveniment. Dacă aveți vreun interes, implicați-vă”, a opinat Teodora Panuș, președinta Consiliului Național al Tineretului din Moldova.

La Festivalul Tineretului 2023 din Chișinău a fost prezent și Rareș Voicu, membru în biroul de conducere al Forumului European de Tineret (FET). El a vorbit despre rolul acestei organizații în crearea noilor politici de tineret la nivel european, care vin să îmbunătățească aspectul economic al tinerilor la locul de muncă.

„Noi, la FET, reprezentăm o platformă de peste 100 de organizații din întreaga Europă, organizații de tineret și suntem o platformă în care aceste organizații pot colabora și pot să dialogheze pentru a oferi un spațiu tinerilor care să se poată dezvolta. La nivel european, noi lucrăm la câteva inițiative pe tema bunăstării economice a tinerilor, în ceea ce privește interzicerea internshipurilor neplătite”, a relatat Rareș Voicu.

Distracția interactivă a fost cea mai solicitată la festival. Toți participanții au avut parte de activități recreative, ateliere artistice, quiz-uri și jocuri de societate, alpinism, breakdance și multe alte activități organizate de centrele de tineret și ONG-urile prezente la eveniment.

„Noi am venit la Chișinău cu ideea de a organiza jocuri de societate, să arătăm celorlalți tineri, precum și altor oameni trecuți un pic de vârsta tinereții ce înseamnă un joc de societate, cum se joacă și ce poți învăța din el. Avem jocul Alias, un joc care foarte bine dezvoltă abilitatea de a vorbi în public, dezvoltă gândirea ageră. Mai avem și Splendor, astfel dacă vrei să devii antreprenor, trebuie numaidecât să joci Splendor”, a spus Vladislav Balaban, lucrător de tineret, Centrul Raional de Tineret Cimișlia.

„Noi am venit cu o activitate foarte frumoasă și creativă, care se numește «Pictează în culorile tineretului», în care încercăm să realizăm o creație mai amplă, la care fiecare tânăr doritor poate să lase o amintire ce înseamnă pentru ei tinerețea”, a povestit Dan Roșca, specialist în lucrul cu tinerii, Centrul Raional de Tineret Ungheni.

La festival au fost prezente și câteva dintre organizațiile de tineret, care au câștigat finanțare în cadrul Programului de Granturi 2023, coordonat de către Agenția Națională pentru Tineret și care are scopul de a susține dezvoltarea sectorului neguvernamental de tineret din Republica Moldova. 

Vitalie Crihană, directorul Institutului de Instruire în Dezvoltare „MilleniuM”: „Ideea noastră constă în promovarea calității educației nonformale și planificăm să organizăm cursuri de lungă durată pentru formarea de formatori, un curs care contribuie la dezvoltarea competențelor pentru formatori și lucrătorii de tineret”.

Dorin Hotineanu, președintele Asociației Tinerilor Diplomați, s-a împărtășit cu planurile de viitor: „Noi dorim să creăm o Academie a tânărului diplomat și o rețea a cluburilor diplomatice în școli. Ideea este următoarea, noi luăm un număr mai restrâns de tineri, îi instruim cum să fie un coordonator într-un club de diplomați, îi introducem în diplomație, în relații internaționale, în domeniul public. Ulterior, ei se întorc la ei în regiune și deschid cu ajutorul nostru un club de diplomație. Astfel, vom crea în toată țara o rețea de tineri diplomați.”

Artiom Gușan, manager de proiect, Centrul de Instruire și Resurse „Probono”: „Noi am venit cu o idee de a crea un centru de dezvoltare a politicilor de tineret prin care vom recruta 20 de experți în diverse domenii pe care îi vom instrui pe segmentul politicilor de tineret, dar și pe implementarea politicilor de tineret europene”.

Giuliano Ciomschi, coordonator de voluntari la Centrul de Tineret STUDEM, Bălți, a povestit despre proiectul lor: „Ideea noastră de proiect unește mai multe domenii pe care noi vrem să lucrăm. Proiectul urmărește asigurarea organizării alegerilor democratice în 10 instituții din municipiul Bălți. Este vorba despre alegerea președinților consiliilor de elevi. Prin aceasta, vrem să facem o simulare cum ar fi dacă oamenii ar merge la alegeri prezidențiale, să-i învățăm pe tineri cum să se comporte, ce trebuie să facă și să-i familiarizăm cu domeniul dat.”

Pe parcursul zilei, vizitatorii au putut participa la o serie de concerte de muzică clasică, pop, jazz, rock etc. Pe cele două scene amenajate la festival au evoluat Youth Orchestra, DJ Kirpitch, Cerga & Glavan, Tatuni și alții.

Festivalul Tineretului 2023 a fost organizat de Consiliul Național al Tineretului din Moldova, cu suportul Agenției Naționale pentru Tineret, al Consiliului Național al Tineretului din Danemarca și al UN Women Moldova,finanțat de Fondul Femeilor pentru Pace și Asistență Umanitară și de New Democracy Fund.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente