„Vreau să fac în continuare ceea ce-mi place.” Anastasia Balanici povestește de ce a ales România pentru studiile de masterat

BeFunky-collage (8)
Foto:Sursă: Anastasia Balanici/arhivă personală

Anastasia Balanici este originară din raionul Glodeni și se caracterizează drept o tânără ambițioasă și activă. Ea a absolvit în acest an Facultatea de Fizică din cadrul Universității de Vest din Timișoara și își dorește să rămână în România și pentru studiile de masterat. La baza deciziei ei au stat atât facilitățile de care beneficiază în calitate de etnic român de pretutindeni, cât și oamenii de acolo care i-au devenit dragi. Vă invităm să o cunoașteți.

„A fost o călătorie captivantă”

Anastasia Balanici este absolventa Universității de Vest din Timișoara. Tânăra a studiat la Facultatea de Fizică și s-a specializat în domeniul fizicii medicale. „Studenția mea a fost o călătorie captivantă, provocatoare și plină de oportunități”, povestește Anastasia.

Face parte din generația care și-a început studiile în timpul pandemiei și caracterizează această perioadă drept un test de adaptabilitate și reziliență. Așadar, primul an de facultate a studiat în mare parte în regim online, fapt care i-a adus provocări neașteptate. Cu toate acestea, absolventa a fost impresionată de modul în care profesorii au făcut tot posibilul să mențină interacțiunea cu studenții și să creeze un mediu virtual prietenos.

Pe lângă studii și job un loc aparte în inima tinerei îl ocupă voluntariatul, mai exact organizația în cadrul căreia a învățat mult și a cunoscut oameni de valoare – Organizația Studenților Basarabeni din Timișoara.

De asemenea, Anastasia a avut privilegiul de a participa la stagii de practică în spitale și laboratoare specializate, unde a putut aplica cunoștințele teoretice într-un context practic, fapt care reprezintă un moment important din perioada studiilor de licență.

Sursă: Anastasia Balanici/arhivă personală

„Fiecare oraș are o istorie bogată”

Decizia Anastasiei de a studia în România a fost determinată de multiple aspecte. „Unul dintre motivele principale a fost frumusețea și complexitatea orașelor. Fiecare oraș are o istorie bogată și un farmec aparte, iar pentru mine acest aspect a fost o influență semnificativă în alegerea universității și a orașului în care urma să studiez”, relatează tânăra.

Totodată, facilitățile oferite de statul român etnicilor români de pretutindeni au avut rol decisiv la alegerea universității. Bursele, căminul asigurat și gratuit, accesul la evenimente, le muzee, în biblioteci sunt doar câteva dintre facilitățile de care a beneficiat și Anastasia de-a lungul anilor de studiu. Universitatea de Vest din Timișoara deține aceste avantaje, iar pe lângă acestea, are o mulțime de oportunități de care studenții pot beneficia și profita. „Aceste resurse au fost cu adevărat utile în perioada mea de licență și m-au ajutat să mă adaptez mai ușor la viața de student în România”, susține tânăra.

Sursă: Anastasia Balanici/arhivă personală

„Nu am așteptări”

Anastasia este ferm convinsă de faptul că va urma și studiile de masterat în România. Și chiar dacă nu are prea multe așteptări de la perioada care urmează, tânăra susține că își dorește să se dezvolte în continuare pe plan profesional și personal: „Decizia de a urma și studiile de masterat a fost influențată de dragostea mea pentru orașul Timișoara și de oamenii de aici. Un alt motiv este că mi-aș dori să explorez mai profund domeniul ales, fiindcă îmi pare foarte actual și important. Nu am așteptări de la perioada care urmează, dar vreau să fac în continuare ceea ce îmi place și ce mă face să mă simt bine.”

Sursă: Anastasia Balanici/arhivă personală

Recomandări pentru viitorii studenți

Având o experiență de aproape trei ani și fiind o persoană destul de implicată în activitățile de voluntariat, Anastasia a observat care sunt greșelile pe care le fac cel mai frecvent tinerii care urmează să înceapă o facultate. Respectiv, tânăra a formulat câteva recomandări pentru viitorii studenți. Iată care sunt ele.

„# Alegeți cu atenție domeniul care vă interesează și de care sunteți pasionați. În baza acestuia căutați facultățile și, respectiv, universitățile care vi se par cele mai potrivite.

# Începeți să vă informați din timp despre toate aspectele unui proces de admitere. Această experiență o să vă ajute să dezvoltați unele abilități cu adevărat importante.

# Nu uitați de viața socială și personală. Chiar dacă studiile universitare reprezintă un factor important din viața fiecărui student, pe lângă ele trebuie să existe și un echilibru între învățat și distracție.

# Profitați de toate beneficiile care vi se oferă. Vizitați și explorați România.

# Bucurați-vă de fiecare moment și transformați-vă studenția într-o perioadă memorabilă.”

Sursă: Anastasia Balanici/arhivă personală
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente