Un grup de deputați PAS au înregistrat în Parlament un proiect de lege care are drept scop impunerea restricțiilor asupra membrilor partidelor declarate neconstituționale în Republica Moldova. Restricțiile vor afecta o parte dintre membrii fostului Partid Politic „ȘOR”, acestora fiindu-le interzis să candideze la alegeri timp de 3 ani.
Asociația Promo-LEX a salutat parțial inițiativa autorilor proiectului de lege, atrăgând atenția asupra necesității respectării principiului proporționalității la stabilirea categoriilor de persoane care vor fi incluse în lista celor cu restricții a dreptului de a fi ales.
Ce prevede proiectul de lege?
Conform propunerii legislative, persoanele care ocupau funcții în organul executiv al partidului politic declarat neconstituțional la momentul pronunțării hotărârii Curții Constituționale, precum și cele care se aflau pe listele de candidați supleanți din partea partidului respectiv, nu vor putea candida la alegeri timp de 3 ani de la data pronunțării hotărârii respective.
De asemenea, potrivit proiectului de lege, atributele partidelor politice declarate neconstituționale prin hotărârea Curții Constituționale nu pot fi utilizate de către alte partide politice, blocuri electorale și alți concurenți electorali. În cazul în care se constată utilizarea unor asemenea atribute, acesta constituie temei pentru refuzul înregistrării partidului politic de către Agenția Servicii Publice.
Ce zice Promo-LEX?
Asociația Promo-LEX a menționat că apreciază inițiativa autorilor de amendare a cadrului legal pentru a asigura executarea și implementarea Hotărârii Curții Constituționale privind controlul constituționalității Partidului Politic „ȘOR”. De asemenea, Promo-LEX a avut și cu un șir de obiecții.
„Atragem atenția asupra necesității respectării principiului proporționalității la stabilirea categoriilor de persoane care ar fi incluse în lista celor cu restricții a dreptului de a fi ales. Chiar dacă la examinarea cauzei privind controlul constituționalității Partidului Politic „ȘOR”, Curtea Constituțională nu a constatat existența unor lacune în legislație și nu a atras atenția organelor respective printr-o adresă, Parlamentul în mod pro-activ a elaborat un proiect de lege care să transpună considerentele enunțate de Curte”, a menționat Promo-LEX.
De asemenea, asociația a adăugat că propunerea de modificare a Codului electoral „necesită a fi consultată pe larg cu partidele politice și actorii interesați, supusă expertizei juridice, și consultată cu Comisia de la Veneția”.
Promo-LEX a declarat că în raport cu persoanele care ocupau funcții elective sau care erau pe listele de candidați supleanți – această măsură nu poate fi justificată, decât dacă se demonstrează vinovăția individuală a fiecărei persoane.
Proiect de Lege by Maxim Pistrui on Scribd
Amintim că în data de 19 iunie 2023, Partidul Politic „ȘOR” a fost declarat neconstituțional.