(foto) Cum e să deschizi un wine bar în Copenhaga. Daniel Frumusachi, somelier din Moldova, și-a împărtășit povestea

ipiccy_image
Foto:Daniel Frumusachi/arhivă personală

Daniel Frumusachi este somelier de profesie. A absolvit Centrul de Excelență în Viticultură și Vinificație din Chișinău, ca vinificator, dar s-a regăsit mai mult în partea de vânzare și promovare a vinului. A făcut mai multe cursuri de somelier „care mai interesante, care mai puțin interesante”, așa cum s-a exprimat tânărul. Pe undeva a studiat de unul singur, pe altundeva a învățat de la „oameni mari” din domeniu vinului, dar totul din dragostea față de ceea ce reprezintă un vin bun.

Am vorbit cu Daniel despre wine bar-ul pe care l-a deschis împreună cu un amic în Copenhaga. Am aflat despre migrația pe care a făcut-o câteva luni în urmă și motivele din spatele ei, despre ideea deschiderii unei afaceri peste hotare și procesul prin care a trecut ca să o realizeze, dar și despre cultura vinului în Danemarca. Cum credeți, diferă de ceea ce avem în Moldova sau este aceeași?

„Probabil o să te aștepți să zic «vinul», dar nu e așa”

Oamenii sunt pasiunea lui Daniel, oamenii care au un pahar de vin în mână și știu cum să-l aprecieze. „Nu poți crește și trăi mult în acest domeniu dacă nu îți plac oamenii. Trebuie să fii atât de extrovertit, încât să poți radia energie la zeci de oameni zilnic fără să te obosești.”

Sursă: Daniel Frumusachi/arhivă personală

Gestionarea localului îi este ocupația de bază. Tânărul îi dedică în medie 14 ore pe zi pentru a-l pune în funcțiune. „Plaja este la un kilometru distanță de casa mea și încă nu am reușit să stau la soare să mă bronzez”, a spus Daniel.

A plecat din țară toamna trecută, deoarece simțea că nu mai crește în carieră, iar spațiul țării noastre l-a limitat în ceea ce dorea să obțină. „Am plecat ca să învăț lucrând. Un lucru cu vinăriile mari, într-o țară cu cultura de consum a vinului mult mai mare decât la noi. Eram și într-o zonă de confort din care trebuia să ies. Am ieșit. Asta a fost cea mai bună decizie din viața mea”, a menționat dânsul.

Localul este activ din 2018, însă Daniel l-a cumpărat de curând, în data de 1 iunie 2023, de la un moldovean stabilit de mai mult timp în Copenhaga, Corneliu Tiulenev. „Nu sunt de unul singur, dar împreună cu un moldovean care este și el pasionat de vinuri și are o afacere aici tot cu vinurile.” Partenerul său de afacere este Vasea Catan, care de mai mulți ani importă și promovează vinurile moldovenești în Danemarca.

„Ideea am avut-o demult, dar acum am fost în momentul potrivit, cu persoana potrivită, în locul potrivit”

„Asta a fost cea mai mare dorință pe care am avut-o de când am intrat în această industrie. Un mai mare vis nu aveam. Sincer, nu am crezut că atât de rapid o să se întâmple asta. Dar na, s-a întâmplat. Mă gândesc la alte idei deja”, a specificat Daniel.

Sursă: Facebook/Daniel Frumusachi

Iubește oamenii care vin în wine bar. „În așa tip de local, ei vin nu pentru a consuma alcool, dar pentru a consuma emoții, conversații cu somelierul, conversații cu alți oameni necunoscuți, istorii, schimb de emoții și experiență.”

În local, tinerii servesc oaspeților cocktailuri mai diferite decât cele clasice, o parte dintre acestea sunt create chiar de ei. La fel, oaspeții sunt serviți cu gustări precum diverse feluri de cașcaval și mezeluri.

– Prin ce farmecă localul?
– Ospitalitate.

„Când oaspeții intră în local, noi îi salutăm cu welcome home (bun venit acasă). După fraza asta, mulți oaspeți rămân uimiți, iar unii râd. Dar după deservirea oferită, ei înțeleg că au primit acel sentiment de confort de «acasă». Deci noi nu vindem vin, noi vindem ospitalitate, emoții și experiență. Fiecare sticlă de vin comandată vine cu o istorie și cu un șir de informații pe care oamenii le savurează înainte de a savura vinul”, a menționat Daniel.

Sursă: Daniel Frumusachi/arhivă personală

După cum a spus tânărul, el și partenerul său au cumpărat această afacere care era activă înainte ca ei să devină proprietari. „Noi doar am început să o ajustăm și să o aducem la cel mai înalt nivel. Avem tare mult de muncit, multe lucruri de schimbat, atât designul, cât și conceptul.”

L-am întrebat pe Daniel cum e să deții și să inițiezi o afacere în Copenhaga, la care am primit următorul răspuns. „Să deții un local în această țară e megaușor comparativ cu Moldova. Aici nu ai atâtea «hârtii». Totul, absolut totul se face online în două clickuri. Contabilitatea se face o dată la câteva luni, în câteva ore maximum. Certificate și controale nu avem, este doar o zi pe an când se verifică igiena… atât. Megasimplu.”

Sursă: Daniel Frumusachi/arhivă personală

Daniel spune că celor din Copenhaga le place foarte mult conceptul localului, fiindcă acolo sunt o mulțime de vinoteci, dar niciuna dintre ele nu îți oferă vinurile pe care le poți găsi în Moldova, România, Georgia, Grecia, Slovenia, Armenia. „Acestea sunt vinuri din țări total diferite decât acelea pe care le găsești în alte vinoteci de aici.”

Tânărul mi-a povestit că Danemarca este o țară cu multe etnii. Aici sunt prezente toate culturile lumii și toate sunt dezvoltate. „Bere, cocktailuri și, desigur, vin. Oamenii de aici au o putere de cumpărare foarte mare, de asta își permit să servească un pahar de vin mai scump, mai deosebit. Aici cultura de a ieși «în oraș la un pahar de vin» este foarte dezvoltată.”

Sursă: Daniel Frumusachi/arhivă personală

Am uitat să vă menționez că localul gestionat de tânăr are denumirea Not Your Usual – Wine Bar (Nu-i localul tău de vin obișnuit). În acest context, l-am întrebat pe Daniel de ce a ales acest nume și dânsul mi-a lămurit că totul provine de la ideea de vinuri unusual din țări unusual. 🍷 La fel, Daniel a precizat că inițial numele acestui local a fost gândit de fostul proprietar, iar el și partenerul său de afacere s-au regăsit.

Spre final, tânărul a spus că vrea să aducă localul la o stare perfectă ca design interior, concept, meniu de vinuri și confort de a sta la bar. „Vrem să îl creștem ca să fim plini de oaspeți în fiecare zi. Când ajungem la asta, poate mai deschidem un local, cine știe. Abia e începutul. Urmează multe provocări.”

Dacă sunteți prin Copenhaga, intrați la Daniel în local și susțineți afacerea moldovenilor noștri, dar până atunci puteți să-l urmăriți pe tânăr pe pagina sa de Facebook.

Taguri: #inspirație
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente