„Toate planurile sau proiectele studenților pot deveni obiecte reale de infrastructură.” Ce trebuie să știi dacă vrei să studiezi urbanism

c1fa76bb-c70d-4bdb-97ac-053cc08b2839
Foto:#diez

Echipa #diez a organizat cel de-al patrulea eveniment online din cadrul proiectului de orientare profesională „Rămân acasă, merg la…”. Acesta s-a desfășurat în limba rusă. În cadrul live-ului, am discutat despre cum se desfășoară studiile urbane la Universitatea Tehnică, ce probleme poate întâmpina un student în timpul studiilor și ce urmează după absolvire. Invitații noștri au fost: un conferențiar la Catedra Urbanism și Arhitectură a UTM, șeful Centrului de Urbanism din Moldova și o studentă la arhitectură la UTM.

Anastasia Rudenco este un exemplu al modului în care mediul înconjurător ne influențează alegerea profesiei. Ea a fost inspirată să se înscrie la studii urbanistice chiar de orașul său natal, Cahul. „Timp de mulți ani, orașul nostru a stagnat și nu s-a dezvoltat în niciun fel, dar după un timp, am observat cum orașul nostru a început să se transforme: a fost renovat parcul, au fost reparate drumurile, au fost plantați copaci noi. Am început să mă întreb ce specialitate ar putea să se ocupe de aceste probleme de dezvoltare.”

După ce a lucrat mulți ani în domeniul urbanismului, Alexandru Munteanu a precizat că, pentru a fi urbanist, trebuie să fii pasionat de ceea ce faci. „Trebuie să înțelegi că ceea ce faci afectează calitatea vieții altor oameni. Urbanismul este ceva care îmbunătățește calitatea vieții oamenilor din orașe și sate”, ne-a spus acesta.

Anatolie Sîli a spus că, pentru a intra în domeniul studiilor urbane, studenții trebuie să aibă o dorință arzătoare de a crea condiții mai bune pentru alții. „Studenții trebuie să fie motivați să creeze noi comunități care să ofere confort. Viitorii urbaniști trebuie să înțeleagă, de asemenea, că în acest domeniu trebuie luate decizii foarte serioase și echilibrate, deoarece acestea vor afecta viitorul altor oameni.”

Programul de studii universitare

Anatolie Sîli a spus că, la Facultatea de Studii Urbane, studenții au la dispoziție o gamă foarte largă de discipline. În primul an, studenții învață materii generale, cum ar fi: fizică, matematică, mecanică. Există doar două sau trei materii de specialitate, astfel încât studenții să fie introduși în activitatea profesiei. În al doilea an, studenții încep să învețe materii mai specializate, iar în al treilea an, materiile de specialitate reprezintă 100 % din programul educațional de studiu.

„După absolvire, studenții pot deveni urbaniști, arhitecți peisagiști, ingineri de gaze și ventilație, ingineri de apă și canalizare, ingineri de mediu, ofițeri de infrastructură de trafic, designeri de interior sau arhitecți.”

De asemenea, Anatolie a menționat că cel mai important în studii este practica. „Pregătirea practică reprezintă 50 % din programul unui student. Fără practică este imposibil să înveți pe deplin profesia.”

Referitor la provocările studențești, Anastasia Rudenco a împărtășit faptul că această profesie nu este ușoară. „Cel mai dificil lucru pentru mine este dezvoltarea proiectelor de planificare urbană. Pe aceeași bază pot exista o mulțime de opțiuni diferite pentru dezvoltarea unei zone. Uneori, poți realiza un proiect timp de câteva săptămâni, iar la final, îți dai seama că ai mers pe o cale greșită sau că ai făcut unele greșeli și că trebuie să refaci totul.”

Alexandru Munteanu și-a amintit și el de anii petrecuți la Facultatea de Urbanism și a remarcat că o mare parte din programul de învățământ era dedicată studiului diferitelor materiale și a modului în care acestea interacționează între ele. „Am studiat foarte multă fizică și diferite discipline, fiindcă sunt materii foarte importante pentru ca structura pe care o proiectezi să fie fiabilă.”

De asemenea, urbanistul a menționat că toți cei care intră în această profesie trebuie să se vadă pe ei înșiși ca viitori urbaniști. „Este important ca studenții să înțeleagă că un oraș nu înseamnă doar străzi sau clădiri, ci și oameni care fac lucruri și lucrează undeva. Un student trebuie să știe câte ceva despre toate domeniile din viața oamenilor pentru a proiecta un oraș într-un mod prietenos pentru oameni.”

Anatolie Sîli a precizat, de asemenea, că studenții care doresc să se înscrie la studii urbanistice ar trebui să fie pregătiți ca proiectele lor să devină o realitate pentru oraș în viitor, deoarece universitatea îi ajută pe studenți să pună în aplicare toate ideile lor. „Toate planurile sau proiectele studenților pot deveni obiecte reale de infrastructură.”

În fiecare an, Facultatea de Studii Urbane organizează o zi a porților deschise, în cadrul căreia viitorii studenții pot afla ce înseamnă studiile la urbanism și ce domenii cuprinde.

Anatolie Sîli a mai menționat că studenții trebuie să fie pregătiți pentru examenele de admitere. „Avem două examene de admitere pentru profesiile de designer de interior și arhitectură, dar înainte de aceste examene profesorii facultății noastre țin cursuri timp de două săptămâni pentru candidați, astfel încât aceștia să poată trece mai ușor examenele.”

Alexandru Munteanu a spus că studenții trebuie să fie pregătiți pentru faptul că programa universitară este o bază pentru ei, dar pentru a deveni un specialist, trebuie să încerci să activezi în acest domeniu. „Când începi să lucrezi, trebuie să fii pregătit să citești în permanență și să înveți ceva nou pentru tine. Ca profesionist, trebuie să fii pregătit pentru faptul că lumea nu stă pe loc și că tehnologia se schimbă în fiecare zi.”

Oportunități pentru studenți și studente

Referitor la oportunități, Anatolie Sîli a menționat că studenții au posibilitatea de a profita de programul Erasmus+, care le permite să studieze o anumită perioadă într-o altă țară, la aceeași facultate, pentru a face schimb de experiență. „Studenții pot învăța la diferite universități din Italia, Spania, România. De asemenea, studenții noștri au fost în țările scandinave și în Georgia.”

„De asemenea, studenții noștri fac practică din diferite organizații, în special în cadrul unor proiecte sau organizații municipale precum: Apă-Canal, Termoelectrica, Moldovagaz. Studenții sunt foarte solicitați în ceea ce privește practica, deoarece organizațiile private vor studenți care să îi ajute la proiectări.”

Anastasia Rudenco a spus că universitatea organizează și activități extracurriculare, unde studenții pot învăța și deprinde informații noi. „Organizăm diverse prelegeri cu experți. Avem, de asemenea, un concurs pentru studenți în care aceștia pot proiecta obiecte de infrastructură.”

În pofida importanței ridicate a profesiei de urbanist, Alexandru Munteanu a remarcat faptul că în Moldova există o lipsă acută de profesioniști. „Nu toată lumea înțelege cât de importantă este această profesie și că viitorul depinde de ea. Noi ducem lipsă de specialiști, vedem că statul ne susține și face diverse investiții, același «Satul European», dar nu sunt specialiști care să lucreze la ele.”

Perspectivele profesiei de urbanist(ă)

De asemenea, Alexandru a menționat care sunt calitățile pe care trebuie să le dețină un viitor urbanist. „Observația, pentru că atunci când faci un plan pentru o localitate, trebuie să o privești ca pe un ansamblu. Adică iei fiecare problemă în parte, apoi le pui pe toate laolaltă și faci predicții pentru un viitor bun. Prin urmare, observația și capacitatea de a analiza și de a prezice sunt foarte importante în această profesie.”

Anatolie Sîli a declarat că orice student își poate găsi un loc de muncă după absolvire. „Dacă un student este bun, poate găsi cu ușurință un loc de muncă bun, cu salariu decent. Avem studenți în anul III care deja lucrează și primesc salarii începând de la 8 000-10 000 de lei. În viitor, salariile specialiștilor nu vor face decât să crească în fiecare an.”

Alexandru Munteanu a spus că salariul în urbanism depinde de cât de pasionați sunt de ceea ce fac, cât de mult le place meseria și ce fel de specialist este. „În general, salariile încep de la 10 000 de lei.”

Anastasia Rudenco este de părere că și după absolvirea facultății trebuie să ai o experiență mare în domeniu. „Indiferent ce fel de specialist ești după absolvire, tot trebuie să ai în spate este practica.”

Spre final, Anatolie Sîli a remarcat că, dacă un student se confruntă cu alegerea unei cariere în domeniul studiilor la urbanism, nu ar trebui să se teamă de alegerea sa. „În primul rând, i-aș sfătui să nu se teamă de acest domeniu, căci este foarte interesant și în viitor această profesie va fi foarte solicitată, dar trebuie să fiți pregătiți și pentru faptul că aici trebuie să munciți din greu.”


Partenerul general al proiectului „Rămân acasă, merg la…” este Victoriabank. Ajungem la mai mulți oameni cu ajutorul delucru.mdRLIVECentrului de Tineret STUDEM și ziuadeazi.md.

Acest material a fost realizat cu sprijinul Guvernului Elveției. Conținutul acestuia nu reflectă neapărat punctul de vedere al donatorului.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente