(video) Ursula von der Leyen a anunțat acordarea Republicii Moldova a unui nou pachet de asistență care include cinci inițiative

Conferință
Foto:privesc.eu/captură de ecran

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat în cadrul unei conferințe de presă despre faptul că Uniunea Europeană va acorda Republicii Moldova un nou pachet de asistență cu obiectiv dublu, care include cinci inițiative. În pachetul de asistență se include și micșorarea tarifelor pentru roaming.

„Pachetul de asistență are cinci inițiative foarte concrete. În primul rând, vorbim despre tarifele pentru roaming între Uniunea Europeană și Republica Moldova, astăzi operatorii Telecom au semnat un nou acord care va aduce beneficii nu doar companiilor, dar și oamenilor. Roamingul mai ieftin este bine pentru afaceri, este bine pentru oameni, îmbunătățește și experiența noastră. Noi vom oferi sprijin economic adițional. Din octombrie 2021, UE a oferit Republicii Moldova peste 1 miliard de euro. Acum, noi venim cu sprijin adițional pentru Moldova. Ținta noastră inițială a fost să ajungem până la 600 de milioane de euro, noutatea bună este că noi vom reuși să triplăm suma aceasta. Acum putem să vorbim despre 1,6 miliarde de euro, ceea ce va aduce oportunități extraordinare pentru companiile din Moldova și va duce la investiții directe în economie. A treia direcție a pachetului de sprijin este pentru sectorul energetic. Pe termen scurt vom oferi peste 100 de milioane de euro pentru a acoperi necesitățile imediate și pentru a ajuta populația vulnerabilă. Vom investi în resurse regenerabile de energie și vom în interconecturile de electricitate cu două rețele de tensiune înaltă între Moldova și România. Vom pune la dispoziție 50 de milioane de euro pentru reabilitarea căilor ferate. Al patrulea punct ține de securitate și reziliență. Anterior, UE a convenit să ofere 40 de milioane de euro pentru finanțarea în domeniul militar. Acum, noi vrem să sporim în continuare sprijinul pentru Republica Moldova, vedem în mod clar cum Rusia încearcă să destabilizeze Moldova prin acțiuni hibride. Vrem să majorăm asistența noastră. Am lansat recent o misiune de parteneriat pentru a vă asigura cu consultanță strategică cu privire la managementul crizelor în cazul amenințărilor hibride. Ultimul punct pe care doream să îl menționez ține de necesitatea de a avansa pe calea europeană. Intenționăm să mărim numărul angajaților din delegația UE la Chișinău, pentru a vă susține în dezvoltarea și implementarea reformelor și pentru a vă ajuta să consolidați capacitatea administrativă”, a declarat Ursula von der Leyen.

Urmăriți declarațiile președintei mai jos.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente