Vladimir Putin a înființat fundația „Apărătorii Patriei”, ce va acorda sprijin „veteranilor de luptă”. Cele mai importante evenimente din a 404-a zi de război

putin
Foto:The Trent

Astăzi este a 404-a zi de război. În acest material vă prezentăm cele mai importante evenimente care au avut loc în țara vecină și nu doar în legătură cu subiectul invaziei Rusiei pe parcursul acestei zile.

🟣 Polonia a transmis Ucrainei primul lot de avioane de vânătoare MiG-29 promis. Deocamdată nu se specifică exact câte avioane au fost livrate.

Șeful biroului prezidențial polonez de politică externă, Marcin Przydacz, a declarat că potrivit informațiilor pe care le deține, transferul primei părți a avioanelor a fost deja finalizat, menționând că urmează să se discute despre un eventual sprijin suplimentar.

🟣 Două persoane, o femeie și un bărbat, au murit în urma unui atac cu mortiere în regiunea Herson. Acest lucru a fost raportat pe Facebook de către Poliția Regională Herson.

🟣 Președintele rus Vladimir Putin a înființat fundația „Apărătorii Patriei”, ce va acorda sprijin „veteranilor de luptă” care au fost eliberați din serviciu. Este vorba despre cei care au luat parte la războiul împotriva Ucrainei. De asemenea, vor fi sprijinite și rudele celor care au murit în timpul invaziei.

Potrivit site-ului de știri independent Meduza, vor fi vizați și cei care au luptat de partea așa-numitelor RPL și RPD începând cu luna mai 2014.

Conform informațiilor, fondul va fi finanțat din bugetul federal, din donații voluntare și din „alte surse”.

De asemenea, se cunoaște că Putin a desemnat-o pe Anna Țiviliova, soția guvernatorului regiunii Kemerovo, Serghei Țiviliov, să conducă fundația.

🟣 Potrivit ordinului președintelui autoproclamat Aleksandr Lukașenko, Belarus a început o verificare a pregătirii de luptă a forțelor sale armate. Acest lucru a fost raportat de serviciul de presă al Ministerului belarus al Apărării.

„Activitățile au un caracter cuprinzător și vor contribui la determinarea capacității comandanților de a gestiona unitățile și subdiviziunile militare subordonate, aducându-le în același timp la cel mai înalt nivel de pregătire de luptă, precum și a pregătirii unităților militare de a îndeplini sarcini în mod corespunzător, în termenul stabilit”, a declarat Ministerul belarus al Apărării, citat de unian.net.

🟣 Alți 12 ucraineni, dintre care cinci grav răniți, s-au întors în Ucraina din captivitatea rusă.

Sediul central de coordonare pentru tratamentul prizonierilor de război a declarat acest lucru pe Telegram. Potrivit informațiilor, printre cei eliberați se numără 10 militari și doi civili.

🟣 Fundația Favbet a donat o camionetă Mitsubishi L-200 uneia dintre unitățile Forțelor Armate ucrainene. Acest lucru a fost raportat de RBC-Ucraina citând o declarație a fundației.

🟣 Rușii își propun să construiască încă trei linii de apărare în regiunea Zaporijjea, ocupată temporar.

Primarul din Melitopol, Ivan Fedorov, a declarat că vor fi construite diferite tipuri de bariere în trei direcții în același timp, prima desfășurându-se la granița dintre regiunile Zaporijjea și Donețk.

🟣 O femeie a murit în urma bombardamentelor din Avdiivka după ce militarii ruși au nimerit într-un autobuz. Acest lucru a fost raportat de șeful Administrației militare regionale Donețk, Pavlo Kârâlenko.

🟣 Danemarca și Norvegia vor preda obuze de artilerie suplimentare Ucrainei.

Potrivit Ministerului danez al Apărării, acest lucru înseamnă 8 000 de obuze pentru Caesar SAU. Muniția va fi asamblată în fabricile din Danemarca, fiind utilizate componente produse în ambele țări.

🟣 Statele Unite ale Americii (SUA) vor trimite în această săptămână un nou ajutor militar Ucrainei. Potrivit postului britanic de televiziune Sky News, acest lucru a fost declarat de coordonatorul pentru comunicare strategică al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe a declarat că noul pachet de ajutor va fi anunțat în această săptămână, dar nu a precizat ce anume va presupune acesta.


Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente