Oamenii de știință ne propun mai multe idei prin care am putea fi fericiți cu minim de cheltuieli.
De multe ori, putem scăpa de plictiseală sau de momente triste, făcând cumpărături. Este demonstrat că aceasta poate fi o modalitate eficientă de reducere a tristeții și poate crește de până la 3 ori sentimentul de fericire. Cercetătorii însă au găsit și alte metode mai puțin costisitoare, care nu țin de cheltuieli materiale, relevă Descopera.ro.
#1. Zâmbește – zâmbetul te ajută să te simți mai bine, însă doar dacă acesta este sincer. Un studiu realizat de Universitatea de Stat din Michigan a demonstrat că angajații care zâmbesc și gândesc pozitiv sunt mai bine dispuși și lucrează mai eficient.
#2. Dă o mână de ajutor – atunci când ajuți pe cineva, te simți mai bine, deci o soluție ar fi actele de voluntariat.
#3. Petrece timpul cu prietenii – persoanele care au mulți prieteni sunt mai fericite pentru că împărtășesc cu aceștia momentele importante. Un studiu publicat în revista PloS Medicine a arătat că lipsa interacțiunii sociale echivalează cu consumul a 15 țigări pe zi.
#4. Ascultă muzică – atunci când ești deprimat este bine să asculți o muzică alertă și nu una lentă.
#5. Fă mișcare – când faci sport, corpul eliberează endorfine, care te ajută să te simți bine. Sunt suficiente 40 de minute de mișcare ca să scapi de deprimare.
#6. Ieși în aer liber – lumina soarelui ajută la asimilarea vitaminei D, dar și temperatura aerului este foarte importantă. Conform unui studiu realizat de Societatea Americană de Meteorologie temperatura influențează foarte mult asupra stării de spirit pe care o avem, temperatura ideală fiind de aproximativ 14 grade Celsius.
#7. Planifică o vacanță chiar dacă nu pleci nicăieri – un studiu publicat în revista „Applied Research in Quality of Life” arată că oamenii sunt mai fericiți în perioada în care fac planuri de vacanță.
#8. Încearcă să dormi cât mai bine – lipsa somnului stimulează amigdala, zonă din creier unde sunt procesate amintirile neplăcute, în timp ce evenimentele plăcute din trecut vor fi uitate, pentru că acestea sunt reținute în hipocamp, zonă care este blocată. Somnul are un impact important şi asupra emoţiilor negative, cum sunt frica sau furia, a demonstrat un studiu publicat în revista Sleep.