Ministrul educației și cercetării și-a anunțat prioritățile pentru actualul mandat. Ce schimbări urmează în instituțiile de învățământ

1091088__62d1310286574
Foto:IPN

Ministrul educației și cercetării, Anatolie Topală, a susținut astăzi o conferință de presă în vederea prezentării priorităților și perspectivelor în domeniul educației. Acesta a anunțat că Guvernul a aprobat recent Strategia de dezvoltare „Educația 2030”, iar în săptămânile care urmează vor fi promovate în Guvern modificări la Codul educației și va fi aprobată o nouă strategie pentru tineret.

Ministrul educației și cercetării, Anatolie Topală, a oferit informații cu privire la obiectivele strategice care urmează a fi realizate de către echipa sa.

Primul obiectiv al ministerului este creșterea atractivității și relevanței studiilor pentru piața muncii. În acest sens, ministerul a alocat 289 de milioane de lei pentru 20 de proiecte de îmbunătățire a infrastructurii, dar și de schimbare a conținutului de predare în mai multe instituții de stat.

Al doilea obiectiv este eficientizarea procesului educațional prin digitalizare. Ministrul a anunțat că se urmărește implementarea catalogului electronic în majoritatea instituțiilor de învățământ general. De asemenea, Anatolie Topală a anunțat că se lucrează la un mecanism care va permite depunerea actelor la universități în regim online și emiterea diplomelor de licență în format digital.

Prioritatea numărul trei este consolidarea resurselor umane în sistemul educațional. În acest sens se va extinde perioada de acordare a indemnizațiilor pentru tinerii specialiști, de la trei la cinci ani.

Prioritatea numărul patru este asigurarea educației incluzive pentru toți preșcolarii, elevii și studenții. În acest sens va fi reorganizat Centrul Republican de Asistență Psihopedagogică și va fi dezvoltat un program de dezvoltare a educației incluzive pentru următorii patru ani.

Prioritatea numărul cinci ține de sporirea coeziunii și rezilienței sociale în spiritul valorilor unei societăți deschise și stimularea tinerilor pentru participarea în viața socială, culturală și economică. În acest sens vor fi diversificate programele pentru organizațiile de tineret, aici fiind inclus și programul național de îmbunătățire a limbii române pentru minoritățile naționale. Va fi continuată promovarea unor module sau discipline de educație media, educație pentru mediu și integrare europeană.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente