Siegfried Mureșan, deputat în parlamentul european, a declarat într-o conferință de presă căci în cadrul Adunării Parlamentare „Euronest” a fost votată o rezoluție prin care se cere Comisiei Europene și Consiliului UE începerea negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina până la finalul anului.
În cadrul conferinței de presă, Siegfried Mureșan a spus: „Tocmai am adoptat, în cadrul Adunării Parlamentare «Euronest» de la Chișinău, o rezoluție prin care cerem Comisiei Europene și Consiliului UE să facă demersurile necesare pentru începerea negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina până la finalul acestui an. Adunarea Parlamentară «Euronest» este formată din membri ai Parlamentului European și parlamentari din Ucraina, Moldova, Georgia, Armenia și Azerbaidjan. Rezoluția privind importanța strategică a începerii negocierilor de aderare la UE cu Ucraina și Moldova a fost inițiată de Grupul Partidului Popular European și a fost adoptată astăzi, cu largă majoritate, de membrii Adunării «Euronest»”.
În textul rezoluției se mai cere și integrarea graduală a Republicii Moldova și Ucrainei în Piața Unică Europeană înainte de finalizarea negocierilor de aderare. Astfel, prin integrarea celor două țări la Piața Unică, cetățenii Ucrainei și Republicii Moldova vor simți mai repede o parte dintre beneficiile cele mai importante ale aderării propriu-zise la Uniunea Europeană, precum crearea de noi locuri de muncă stabile și bine plătite, atragerea de noi investitori europeni în cele două țări, creșterea exporturilor de produse moldovenești și ucrainene către Uniunea Europeană și acces mai facil, la prețuri mai mici, la produsele din UE.
În același timp, participanții în cadrul Adunării Parlamentare «Euronest», consideră că este important din punct de vedere strategic stabilirea unor termene clare pentru încheierea negocierilor de aderare cu țările candidate până cel târziu la sfârșitul actualului deceniu. Rezoluția adoptată astăzi arată că Parlamentul European și parlamentele din țările Vecinătății estice sunt unite în a sprijini aderarea Republicii Moldova și Ucrainei la UE.
„Suntem cu toții de acord că integrarea europeană a Moldovei și Ucrainei înseamnă beneficii concrete pentru cetățenii celor două țări, dar și pentru cetățenii Uniunii Europene și ai tuturor țărilor din Vecinătatea estică”, a declarat Siegfried Mureșan.
Țara noastră a parcurs cinci etape din cele 10 pentru a adera la UE. Vedeți mai jos care sunt acestea.
#1. Moldova a transmis cererea de aderare la Consiliul UE (3 martie 2022).
#2. Țara noastră a primit Chestionarul cu privire la cererea de aderare (11 aprilie 2022).
#3. Răspunsurile la Chestionar au fost transmise Comisiei Europene în decurs de o lună (12 mai 2022).
#4. Comisia Europeană a emis un aviz favorabil privind oferirea statutului de țară candidată la Uniunea Europeană (UE) pentru Republica Moldova (17 iunie 2022).
#5. Toate cele 27 de state membre au decis unanim de a oferi statutul de țară candidat (23 iunie).
Au mai rămas încă cinci:
— negocierile de aderare sunt deschise după acordul tuturor celor 27 de membri;
— în timpul negocierilor, țara va implementa legislația și standardele UE în toate cele 35 de capitole de negociere;
— după ce negocierile cu toate cele 27 de guverne ale UE sunt încheiate, comisia emite o Opinie privind gradul de pregătire să devenim membri;
— în baza opiniei, statele membre decid unanim să încheie negocierile. Parlamentul European oferă acordul său;
— toate statele membre și țara candidat semnează și ratifică Tratatul de Aderare.
Țara noastră a semnat cererea de aderare la UE la 3 martie 2022.