(audio) Printre rânduri. Victoria Harea: „M-am dus la contabilitate, dar nu se pupă deloc literatura cu economia”

ipiccy_image
Foto:Colaj: Bestseller/Victoria Harea

Poezie sau proză. Astăzi tot mai puțini aleg să își petreacă timpul în compania unor versuri sau romane. Ne dorim să cultivăm și să promovăm lectura, iar odată cu ea să descoperim tinerii scriitori și tinerele scriitoare din Republica Moldova. De această dată, o vom cunoaște pe Victoria Harea, o tânără scriitoare din Telenești, dar stabilită în Marea Britanie. Victoria este studentă în ultimul an la Academia de Studii Economice din Moldova (ASEM) și de curând a publicat primul său volum de versuri – „O secundă”. Vă lăsăm să îi descoperiți povestea în interviul care urmează.

Victoria spune că primele poezii a început să le scrie pe la 14-15 ani. Scria o dată sau de două ori pe săptămână, atunci când vedea vreo situație care îi părea interesantă. „Îmi plăcea să o abordez din perspectiva personală. La această vârstă apare lupta dintre noi și societate și cumva vrei să îți descarci emoțiile. Scrisul este o formă foarte bună pentru a face acest lucru.”

Tânăra povestește că nu își arăta poeziile nimănui, fiindcă, la început, persoanele cărora le recita versurile sale nu o susțineau. „Astfel de situații pot fi atât constructive, cât și distructive. Pentru mine au fost distructive, deoarece sunt o persoană care se descurajează repede.”

Sursă: Victoria Harea/arhivă personală

De la contabilitate, la poezie

Își dorea să urmeze un domeniu din cadrul științelor umanistice, cel mai mult – jurnalismul. „Mulți îmi spuneau că nu voi face față jurnalismului, pentru că dacă vrei să urmezi acest domeniu, trebuie să ai legături cu diverși oameni din mass-media. Sora mea, care lucrează în contabilitate, a fost cea care mi-a sugerat să urmez acest domeniu, însă niciodată nu m-a pasionat. M-am dus la contabilitate, dar nu se pupă deloc literatura cu economia. Mie îmi place foarte mult să scriu și cred că acest lucru mă determină să continui să o fac”, precizează Victoria.

Sursă: Victoria Harea/arhivă personală

Fiind în concediu de maternitate, poeta spune că, atunci când muncea, în timpul zilei făcea contabilitate, iar seara scria poezii. „Chiar și acum scriu doar seara. Atunci îmi vine inspirația. Mă inspiră oamenii, situațiile, momentele pe care le trăiesc eu sau cei din jurul meu. Privesc spre un lucru și îl trec prin prisma ficțiunii.”

„Nu credeam că vor accepta manuscrisul”

Întrebată fiind despre momentul în care a înțeles că poezia este vocația sa, Victoria a răspuns că s-a întâmplat atunci când a scris mai multe poezii și le-am arătat unor prieteni. Aceștia i-au spus că scrie foarte bine și că poeziile sale sunt frumoase și profunde. Acest lucru a și determinat-o să aibă dorința ca poeziile sale să apară sub formă de volum.

„Aveam manuscrisul pregătit și căutam o editură. Urmăream editura Bestseller și văzusem un anunț în care încurajau oamenii să își publice manuscrisele la ei. Eu l-am trimis pe al meu, dar știind că e o editură vizibilă pe piață, nu credeam că îl vor accepta. Peste trei zile mi-au răspuns cu un e-mail în care au anunțat că le-a plăcut ceea ce am scris și am început colaborarea. Nu mă anunțaseră despre publicare, însă pe 23 august 2022 primisem o notificare că aș fi etichetată într-o postare pe rețelele de socializare. Atunci am înțeles că a mea carte va fi publicată. Eram foarte mândră de mine. Vin dintr-un sat mic, dintr-o familie simplă și nu credeam că voi ajunge până aici. Consider că este o realizare foarte mare.”

Sursă: Victoria Harea/arhivă personală

„«O secundă» este despre neajunsul de timp”

Victoria precizează că în poeziile sale cel mai mult predomină tema dragostei, din motiv că, spune poeta, „acest sentiment este cel care ne înconjoară cel mai mult”. Scrie însă și despre patrie, mamă și timp. Timpul, de fapt, a și inspirat-o atunci când a ales titlul volumului său de poezii.

„Aveam mai multe idei de titlu și cerusem sfatul surorii mele. Într-un final, am decis că titlul va fi «O secundă», deoarece aceasta a fost și prima idee atunci când am decis că voi publica. «O secundă» este despre neajunsul de timp pe care credem că îl deținem în totalitate și că îl avem la infinit.”

Tânăra poetă zice că a primit foarte multe reacții și păreri pozitive din partea prietenilor, cunoscuților, dar și a oamenilor pe care nu îi cunoaște. Mulți o întreabă cum am ajuns să își poată tipări cartea. Pentru a simplifica procesul de răspundere la această întrebare, Victoria a întocmit un ghid în care enumeră și explică pașii pe care trebuie să îi urmezi dacă vrei să îți publici manuscrisul. Acesta poate fi vizualizat mai jos.

Momentan, Victoria lucrează la un roman, însă spune că acest proces se lungește, deoarece nu prea are timp liber. De asemenea, ea continuă să scrie și poezii. „Încă nu știu ce voi publica, o nouă carte de poezii sau romanul.”

Despre poezia contemporană tânăra consideră că este mult mai citită decât cea care a fost scrisă în trecut. „Temele sunt abordate într-o manieră mult mai profundă, în special dragostea și despărțirea. Majoritatea tinerilor trec prin aceste sentimente și se simt atrași să citească astfel de poezii. Cele scrise în trecut au un caracter educativ, iar tinerilor nu le place asta.”

„Am putea promova lectura prin intermediul rețelelor de socializare”

„De asemenea, poezia contemporană este și mult mai căutată. Și da, oamenii citesc acum poezie, însă nu într-un număr atât de mare. La general, acum nu se prea citește. Consider că am putea promova lectura prin intermediul rețelelor de socializare. Sunt atât de mulți influenceri care pot vorbi despre citit și care pot promova această activitate în rândul tinerilor. Spre exemplu, ar putea organiza concursuri în care oferă cărți în dar. Și cred că anume prin ei lectura ar putea fi promovată, căci toți stau pe internet”, precizează Victoria.

Sursă: Victoria Harea/arhivă personală

Poeta este de părere că a evoluat foarte mult în poezie. „Citind poeziile de atunci și pe cele pe care le scriu acum, observ o evoluție foarte mare. Poeziile pe care le-am scris în adolescență și pe care nu le-am publicat în volumul meu încerc să le modific, pentru că îmi par fără contur. Nu încerc să le schimb mesajul, ci să le îmbunătățesc. Schimb unele cuvinte, spre exemplu.”

Cu toate acestea, încă nu s-a descoperit pe sine însăși. „Sunt naivă și cred foarte mult în oameni. Cred că încă nu m-am «copt» bine și că sunt prea empatică. Mi-aș dori foarte mult să fiu și eu înțeleasă. Sunt, încă, într-o continuă căutare”, concluzionează Victoria.

https://soundcloud.com/user-793282649/balfour-close-7?si=e75dc634333a46de8fa285d9d8547557&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing


Sunt foarte mulți scriitori tineri care creează atât poezie, cât și proză. Nu țineți cont de negativismul care vine din partea societății. Urmați-vă visurile și înșirați pe foi tot ceea ce vă trece prin minte. Creați ceva frumos. Răspândiți arta!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente