(video) Echipa de salvatori din Moldova a ajuns în Turcia. Mai au de parcurs 950 km până la destinație

IGSU Turcia
Foto:IGSU

În dimineața zilei de 8 februarie echipa de salvatori a Republicii Moldova specializată în căutare-salvare urbană a trecut hotarele Turciei. Angajații IGSU mai trebuie să parcurgă 950 de kilometri pentru a ajunge în zona afectată.

Responsabilii Agenției pentru Gestionarea Dezastrelor și a Situațiilor de Urgență din Turcia (AFAD) i-au îndreptat pe salvatorii noștri în provincia Hatay la hotar cu Siria, unde salvatorii moldoveni urmează să ajungă în această seară.

Potrivit responsabililor turci această regiune este una dintre cele mai afectate de seism. Pentru a ajunge la destinație, angajații IGSU mai trebuie să parcurgă 950 de kilometri, însă deplasarea acestora este tergiversată de condițiile meteo nefavorabile cu precipitații sub formă de ninsori abundente. Estimativ, specialiștii noștri vor ajunge în zona afectată către ora 19.00.

Odată ajunși, salvatorii vor forma două sectoare de lucru. Primul sector va prelua instalarea unei tabere de câmp complet operațională, iar al doilea sector va merge în misiuni de cercetare, căutarea sinistraților și efectuarea lucrărilor de asigurare.

Amintim, că echipa de salvatori a Republicii Moldova specializată în căutare-salvare urbană, formată din 55 de angajați IGSU cu 12 unități de tehnică grea și doi câini de căutare-salvare au pornit în misiune internațională în Turcia în seara zilei de 6 februarie. Salvatorii moldoveni urmează să activeze în zona afectată de seism cel puțin șapte zile.

Momentan, bilanțul deceselor în Turcia și Siria în urma cutremurului de luni a depășit cifra de 7 900 de persoane.


Amintim, că echipa de salvatori specializată în căutare-salvare urbană a pornit pe cale terestră în sera zilei de 6 februarie, după ce au obținut aprobarea autorităților din Turcia, pentru acordarea asistenței în lichidarea consecințelor și salvarea persoanelor care au avut de suferit în urma seismului. Salvatorii moldoveni urmează să activeze cel puțin șapte zile în zona afectată din Turcia.

Pe 6 februarie, un cutremur puternic a lovit o zonă largă în sud-estul Turciei, în apropiere de granița cu Siria, ucigând mii de oameni și prinzând în capcană multe altele. Seismul cu magnitudinea de 7,8 grade pe scara Richter a avut loc la ora 4.17 la o adâncime de 17,9 km în apropierea orașului Gaziantep.

De asemenea, autoritatea de urgență din Turcia și Serviciul Geologic al Statelor Unite au raportat un al doilea cutremur în sud-estul Turciei. Acesta ar fi avut magnitudinea de cel puțin 7,5 pe scara Richter.

Responsabilii de la secția consulară a Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova informează că sunt pregătiți să acorde asistență de specialitate, iar în caz de necesitate sau urgență consulară, cetățenii moldoveni pot solicita ajutor sau informații din partea misiunii diplomatice, inclusiv dacă sunt în posesia unor date vizând cetățeni ai Republicii Moldova din zonele afectate.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente