Activiștii civici au desenat în fața Primăriei Chișinău silueta unui pieton decedat. Ce măsuri au cerut autorităților

pietoni
Foto:colaj #diez

La data de 17 ianuarie, în fața Primăriei Municipiului Chișinău a avut loc un flashmob cu genericul „Pietonii au dreptul la viață” – organizat de mai mulți activiști civivi din diferite domenii. În fața primăriei a fost desenată o siluetă ce are semnificația unui pieton lovit de automobil.

„Prin aceasta activiștii au vrut să scoată în evidență importanța vieții omului care este dată uitării, iar pe prim plan este automobilistul. Scopul flashmobului a fost de a cere autorităților implementarea strategiei unei infrastructuri sigure [Vision Zero] care ar previne accidentele mortale. Cazul băiețelului care a fost lovit mortal pe trecerea pietonală a zguduit societatea, iar accidentele care au urmat au arătat încă o dată că pietonii nu se află în siguranță nici pe trecerile pentru pietoni”, menționează organizatorii flashmobului.

Activiștii spun că măsurile din partea autorităților de a înăspri pedepsele pentru șoferi sau recomandările din partea MAI pentru pietoni de a purta haine și accesorii reflectorizante nu exclud decesele pe drumuri, prin urmare nu sunt eficiente.

Vision Zero integrează: sănătate, bunăstare, securitate. Conform conceptului Vision Zero accidentele au cauză, iar aceasta înseamnă că ele pot prevenite.

Strategie Vision Zero a fost adoptată în 2021 în Cadrul de politică al UE privind siguranța Rutieră 2021-2030 și are ca scop eradicarea accidentelor mortale.


De la începutul anului 2023 până pe 12 ianuarie, la numărul de urgență 112 au fost înregistrate o medie de 54 de accidente rutiere, timp de 24 de ore.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente