Portretul tipic al unei persoane din Moldova la început de 2023: unde trăiește, ce mănâncă și în ce crede

00 cover
Foto:Imagine de Alex Buretz

52,3 % din populația Republicii Moldova sunt femei, iar dintre acestea 56,34 % locuiesc în mediul rural. Astfel, locuitorul tipic al Republicii Moldova este o femeie care trăiește la țară. O cheamă cel mai probabil Maria Rusu, are aproximativ 37 de ani și este fix la mijlocul vieții ei [speranța de viață este de 73 de ani pentru femei].

Astfel, azi am decis să vă spunem cum arată viața Mariei raportându-ne la statisticile oficiale.

Maria Rusu

 

 

 

Aceasta s-a măritat la 26 de ani și a născut primul copil la 22 de ani, iar pe al doilea la 25 de ani. Încă este căsătorită, dar s-ar putea în trei ani să divorțeze. În același timp, visează la al treilea copil.

Cel mai probabil pe soțul ei îl cheamă Ion, pe fiica sa – Anastasia, iar pe fiu – Maxim. A făcut cunoștință cu Ion prin intermediul prietenilor, nu s-a măritat deodată cu el din cauza banilor, dar trăiau împreună încă dinaintea nașterii primului copil. A avut prima relație sexuală la 19 ani, iar Ion este singurul partener sexual pe care l-a avut.

De-a lungul căsniciei a fost de mai multe ori victima unui fel de abuz din partea lui Ion (fizice, psihologice sau sexuale).

Lucrează cu regim fix, are un salariu brut de 8353,1 lei și este în categoria de vulnerabilitate foarte ridicată. De obicei, de câteva ori pe săptămână vine prea obosită de la serviciu ca să facă treabă prin casă. Cei mai mulți bani îi cheltuiește pe produse alimentare și băuturi nealcoolice și crede că îi ajunge pentru strictul necesar. Maria nu fumează, iar statistic consumă cam 250 ml de alcool săptămânal.

Maria are înălțimea de 1,64 metri și are cam 73 de kilograme. Maria suferă de o boală cronică. Cel mai probabil o boală a aparatului circulator (ceea ce în viitor îi va cauza și moartea). A avut COVID-19, s-a tratat la domiciliu și este vaccinată cu schema completă împotriva COVID-19, dar nu și-a făcut booster. Din toți banii pe care-i cheltuiește anual, Maria cel mai puțin cheltuiește pentru sănătate, iar dacă o doare ceva, cel mai des apelează la medicul de familie, nu se programează, ci pur și simplu vine la policlinică. Consumă medicamente, din propria inițiativă, pentru răceală și tuse.

Maria nu s-a gândit, dar nici nu are bani să investească. De asemenea, dacă are nevoie să împrumute bani pentru a cumpăra ceva în casă, o face de la bancă, astfel permanent are câteva rate de plătit. Totuși, în cazuri extreme, dacă are nevoie de bani, împrumută de la familie sau prieteni.

Maria nu a depus niciodată declarația pe venit, de asemenea, nu știe cum să redirecționeze 2 %. 

În vacanță a fost doar o singură dată în ultimii cinci ani, și atunci a decis să apeleze la o agenție de turism și a fost în Ucraina, acum se gândește că ar mai vrea, mai ales după pandemie și perioada incertă de război, iar dacă ar merge, ar decide să se ducă la mare în Bulgaria. Cel mai des concediul și-l petrece făcând reparație.

Când era mai tânără, intenționa să emigreze. Acum se mai gândește la asta, dar știe că nu o va face. În același timp, crede că Moldova niciodată nu va deveni parte a Uniunii Europene, deși la referendum ar vota pentru aderare. Cel mai probabil ar vota împotriva unirii cu România, deși nu este 100 % hotărâtă.

Maria are rude peste hotare, dar nu primește bani de la ei.

A absolvit licența, cel mai probabil în științe ale educației sau în științe sociale și a învățat cu taxă. Studiile le-a făcut în limba română.

Locuiește într-o casă particulară, nu la bloc, care cel mai probabil a fost construită în perioada 1951-1990 din saman și lut și are între 50 și 99 de metri pătrați. Iarna, doar 23,9 % din casă o încălzește cu lemne sau cărbune. Maria cheltuiește cam 125 kilowați-oră pe lună și aproximativ 300 de kilograme de cărbune în perioada rece a anului.

Are televizor, frigider, aspirator, mașină de spălat rufe și un computer.

Maria nu are mașină personală, astfel folosește transportul public.

 

Maria are telefon mobil (pe Android) și conexiune la internet rapid, totuși acasă încă are telefon fix, pentru cazuri urgente, gândește ea. Aceasta are cont pe Facebook cu aproximativ 338 de persoane adăugate în prieteni și de curând cochetează cu Instagram. TikTok-ul încă nu-l înțelege, dar se mai uită din când pe el, conținut nu produce. Are card bancar, nu a plătit niciodată facturile online, dar cel mai des folosește cardul ca să scoată bani de la bancomat.

Maria se uită aproape zilnic la televizor și citește cam 17 ore anual (2,8 minute pe zi). De asemenea, are mai mare încredere în ceea ce aude la televizor decât în ceea ce citește pe internet. Cel mai des spune că se uită la Moldova 1, PRIME, JurnalTV și PRO TV. Pe internet, în afară de site-urile televiziunilor, spune că mai intră pe stiri.md, point.md, diez.md și zdg.md.

La teatru sau la cinema n-a fost din perioada studenției.

Pentru a vorbi cu alții, folosește cel mai frecvent Viber și îi plac stickerele de acolo.

Maria are neînțelegeri cu soțul, dar cel mai des acest lucru e din cauza banilor.

În casă, Maria e gospodina, are grijă să pregătească hrana, să facă curățenie, să spele rufele. De asemenea, tot ea a avut cea mai mare grijă de Anastasia și Maxim cât creșteau. I-a îmbrăcat, a stat cu ei acasă când erau bolnavi și îi ajută să-și facă temele pentru acasă.

 

Dieta Mariei constă din: 1,4 kg de cartofi pe săptămână, 2 kg de fructe pe săptămână, 2 kg de legume pe săptămână, 3,25 l de lapte pe săptămână și cam câte 1 kg de carne pe săptămână.

Maria pregătește mâncarea la aragaz alimentat cu gaz lichefiat, iar dacă face mâncare la cuptor, acesta este conectat la energia electrică.

Maria se declară moldoveancă, spune că vorbește moldoveneasca, este de religie ortodoxă și biserica la care merge aparține Mitropoliei Moldovei. Sărbătorește Crăciunul pe 7 ianuarie, iar de Paștele Blajinilor se duce la cimitir în ziua de luni. Și ar vrea ca religia să fie predată în școli. De asemenea, ar fi de acord ca și educația sexuală să fie predată în școli.

Are cetățenie română, dar nu a votat niciodată la un scrutin din România. Spune că o interesează politica nici mult, nici puțin. Totuși, a participat atât la alegerile locale din 2019, la alegerile prezidențiale din 2020, cât și la alegerile parlamentare din 2021 și este foarte sigură că va participa și la următoarele alegeri.

Maria nu e deloc mulțumită de situația economică din țară și crede că situația economică actuală personală e mult mai proastă decât acum un an.

Din instituții are foarte mare încredere în biserică, primărie, mass-media și președinție. La nivel de persoane, deși are unele preferințe, la sondaje răspunde că nu are încredere în nimeni.

Maria este împotriva avortului, dar în caz de necesitate, dacă viața mamei ar fi în pericol sau dacă pruncul s-ar naște cu boli grave, atunci nu ar fi împotriva avortului.

De asemenea, Maria recunoaște că nu ar accepta în jurul ei (nici ca vecini, nici ca membri de familie) persoane de etnie romă, alcoolici, consumatori de droguri, musulmani, persoane LGBT sau persoane care trăiesc cu HIV/SIDA. Crede că homosexualitatea nu ar trebui acceptată în societate, dar nu ar ieși la proteste împotriva comunității LGBT.

 

Maria se consideră oarecum fericită și este mulțumită de propria viață.

 

***

Nota autorului

Pentru crearea acestui articol am luat datele care corespund majorității statistice, dar pe alocuri și a majorității segmentului de vârstă al Mariei. De exemplu, cele mai populare nume acum sunt Sofia și David, dar în perioada când ar fi născut Maria, erau altele. Unele date sunt din datele oficiale ale Republicii Moldova, altele se bazează pe sondaje și studii, ceea ce ar putea stârni anumite întrebări unora dintre voi, mai ales că nu toate datele sunt din 2022. Mai jos puteți vedea ce am folosit la crearea acestui portret. 

#1. Barometrul Opiniei Publice 2022

#2. Studiul SOROS – Biserica și Stat

#3. Statistica.md – publicații periodice: Utilizarea timpului în Republica Moldova, Anuar Statistic, Energetica 2022, Moldova în cifre 2022, Banca de Date Statistice

#4. Recensământ 2014

#5. Biroul de Audit al Tirajelor și Internetului

#6. Studiul Generații și Gen

#7. Alte date au link direct în text.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente