16 ianuarie — cea mai depresivă zi din acest an. Ce este „Blue Monday” și cum luptăm astăzi cu starea de tristețe

bluemonday
Foto:nito100

Ziua de astăzi, 16 ianuarie 2023, este considerată Blue Monday și mai este numită „lunea tristă” sau cea mai deprimantă zi a anului. Termenul englezesc, stabilit după criterii mai mult sau mai puțin științifice, este, de fapt, o invitație de a reflecta asupra uneia dintre bolile acestui secol: depresia.

Începând din 2005, fiecare a treia zi de luni din ianuarie este etichetată ca fiind Blue Monday. Se presupune că anume aceasta este cea mai tristă zi a anului, deoarece există mai mulți factori care cauzează o stare depresivă, cum ar fi:
# trecerea sărbătorilor de iarnă;
# cheltuielile mari din luna decembrie;
# vremea posomorâtă;
# perspectiva îndepărtată a unei vacanțe.

Când și cum a apărut Blue Monday

Conceptul Blue Monday a apărut în anul 2005 și îi aparține psihologului britanic Cliff Arnall. Acesta a reușit să creeze o formulă matematică pentru a calcula care este cea mai deprimantă zi din an. La elaborarea acesteia au fost luați în considerare mai mulți factori: condițiile meteorologice, nivelul datoriilor acumulate, câte zile au trecut de la sărbătorile de iarnă, câte zile au trecut de la încălcarea obiectivelor (așa-zisele „rezoluții”) trasate pentru noul an și nivelul scăzut de motivație.

În anul 2013, Arnall a declarat pentru ziarul britanic The Daily Telegraph: „Inițial, mi s-a cerut să găsesc cea mai bună zi pentru a rezerva o vacanță în timpul vară, dar când am început să mă gândesc la motivele pentru care aș rezerva o vacanță, reflectând la ceea ce mi-au spus mii de oameni în orele de consiliere psihologică, au ieșit acești factori, care indicau a treia zi de luni din ianuarie ca fiind deosebit de deprimantă”.

De ce se presupune că am fi mai triști astăzi

# În general, luna ianuarie reprezintă câteva săptămâni dificile pentru organismul uman, întrucât acesta se resimte după consumul de alcool, dulciuri și alimente nesănătoase din perioada sărbătorilor de iarnă.
# Conturile bancare sunt aproape goale din cauza cadourilor de Crăciun și a petrecerilor de Anul Nou.
# Câteva luni trebuie să mai treacă până când lumina diurnă va crește considerabil și nivelul de vitamina D din organism va putea să se regenereze prin expunerea naturală la razele solare.
# Vacanțele reprezintă deja doar o amintire îndepărtată.
# Mulți oameni pur și simplu urăsc zilele de luni, pentru că reprezintă un nou început de săptămână.

În 2023, la toate acestea se adaugă și condițiile speciale de război în țara vecină, pandemie, viroze. Desigur, autorul teoriei nu a luat în calcul acești factori în momentul elaborării formulei.

După primul studiu realizat de cercetătorul britanic pe această temă în 2005, alte analize au întărit ipoteza Blue Monday. Una dintre ele a demonstrat că cea de-a treia zi de luni din ianuarie corespunde unui vârf de absențe la locul de muncă, iar un alt studiu a evidențiat o anumită creștere a numărului cererilor de divorț care sunt depuse în instanță.

Blue Monday – o teorie controversată

De la lansarea acestui concept au existat mai multe păreri și dezbateri. Unii experți consideră că este vorba doar despre pseudoștiință. De exemplu, doctorul Dean Burnett, unul dintre colegii de universitate ai lui Arnall, a afirmat că nu există o depresie care durează 24 de ore.

De asemenea, se cunoaște că inițial Blue Monday făcea parte dintr-o campanie publicitară lansată de o agenție de turism, care promova avantajele călătoriilor programate în luna ianuarie. Din acest motiv, unii oameni au declarat că în așa mod opinia publică este influențată astfel încât toți să-și programeze o vacanță în perioada dată, pentru a scăpa de starea de tristețe.

Mai mult, în 2014, o companie de băuturi a contrazis această teorie, anunțând că Blue Monday nu este în cea de-a treia zi de luni a anului, ci în prima zi de luni a anului. Compania susținea că această zi este cea mai deprimantă, pentru că este prima luni la locul de muncă în noul an.

Adevărat este că Arnall a conceput o „formulă” neștiințifică. Aceasta a fost mai degrabă o ipoteză ludică, ce a luat în considerare factorii menționați mai sus, care aparent cauzează apariția unei stări de spirit scăzute. Formula ar arăta după cum urmează.

[V + (D – s)] x TQ / M x Na, unde:
# V = vremea;
# D = datoriile;
# s = salariul lunar;
# T = timpul scurs de la Crăciun;
# Q = timpul scurs de când ne-am încălcat deja rezoluțiile de Anul Nou;
# M = nivelul scăzut de motivație;
# Na = sentimentul că ar trebui să facem ceva.

Aceste variabile arbitrare sunt considerate pe scară largă nu numai imposibil de cuantificat, ci și incompatibile.

Este de menționat că în ciuda dezbaterii din jurul acestui concept, companiilor nu le-a trebuit mult timp pentru a îmbrățișa ideea de Blue Monday. Acestea o folosesc pentru a spori numărul vânzărilor mai multor produse, perpetuând astfel utilizarea termenului.

Cum facem față stării de tristețe dacă totuși apare. Recomandări

# Planificați-vă următoarea vacanță. Atunci când vă veți gândi la ceva plăcut, starea de tristețe va dispărea imediat. În plus, începutul anului este momentul ideal pentru a ne face planuri pentru următoarele 12 luni.
# Ieșiți la o plimbare cu cei apropiați. Prietenii sunt cei care știu cel mai bine cum să ne ridice dispoziția în perioadele dificile.
# Priviți un film interesant și pătrundeți în esența lui. În acest sens, vă invităm să faceți cunoștință cu cele mai bune filme apărute în anul 2022 și vă propunem să vedeți ce filme vor apărea în 2023.
# Citiți o carte care vă va rămâne în memorie pentru totdeauna. Aici găsiți un top al celor mai bune cărți ale anului 2022.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente