Un iglu încălzit este o construcție după modelul caselor inuite, care păstrează mai bine căldura în interior. Acestea sunt transparente, ceea ce oferă persoanelor dinăuntru o panoramă de 360 de grade. În funcție de mărime, acestea pot găzdui între două și 16 persoane.
Până în 2015 la nivel mondial, igluurile încălzite erau populare mai mult în regiunile nordice. În ele puteai rămâne peste noapte sau cina uitându-te la Aurora boreală.
Din 2016 până în 2019, în lume au început să apară la vinării sau în localuri din orașele mari, unde iarna e frig, dar acest lucru era mai mult excentric decât o regulă.
Igluurile încălzite au căpătat o popularitate sporită în perioada pandemică datorită faptului că erau perfecte pentru a păstra distanța, dar și pentru că ofereau spațiu pentru grupuri mici.
Până în 2022, au mai fost încercări în Moldova. În 2021, restaurantul The Grey Goose Garden au fost printre primii care le-au avut, iar în primăvara 2022 le-au instalat și cei de la Mojito.
Ceea ce a schimbat piața a fost prezentarea igluurilor încălzite la DAS Interior Salon în noiembrie 2022, ca o inovație de către distribuitorul companiei românești Astreea Igloo.
În funcție de model, în Moldova, prețul igluurilor Astreea variază între 1 400 și 2 600 de euro, pe site-ul internațional al Astreea e între 2 400 și 4 000 de euro. Pe AliExpress sau Alibaba se pot cumpăra cu până în 600 de euro, dar fără instalare. Totodată, compania Fier Forjat din Orhei și ea a început să le producă.
În decembrie 2022, vedem în industria HoReCa din Moldova o explozie de igluuri încălzite.
The Grey Goose Garden (Chișinău)
Mojito (Chișinău)
Marcu Bakery (Peresecina)
Château Purcari (Ștefan Vodă)
Green Village (Cahul)
Poiana Bradului (Chișinău)
Château Sobor (Stăuceni)
Bonjour Café (Centru și Ciocana)
Kozlovna (Chișinău)
Coffee Varka (Râșcani, Chișinău)
Equestrian Glamping (Bardar)
Dacă mai știți locații din Moldova care au igluuri încălzite, dați-ne de știre.