În anul 2022 au fost identificați 275 de copii ca fiind victime ale infracțiunilor sexuale. MAI vine cu soluții

violenta
Foto:Nadine Shaabana

În Republica Moldova, datele statistice arată că, în cele 10 luni ale anului 2022, au fost identificați 275 de copii ca fiind victime ale infracțiunilor sexuale (acțiuni violente cu caracter sexual, hărțuirea sexuală, acțiuni perverse, ademenirea minorului în scopuri sexuale etc.), dintre care 265 de copii sunt fete. Totodată, din numărul total de infracțiuni cu caracter sexual împotriva copiilor, 44 au fost săvârșite prin intermediul tehnologiilor informaționale.

Conform MAI, a scăzut numărului infracțiunilor online cu caracter sexual. Astfel, în anul 2021 au fost înregistrate 38 de cauze penale, iar în 10 luni ale anului 2022 – 33 de cauze penale.

MAI în scurt timp va lansa mecanismul de raportare a materialelor de abuz sexual asupra copiilor, în colaborare cu Centrul Internațional „La Strada” și organizația internațională INHOPE.

Mecanismul va contribui la oferirea asistenței și protecției unui număr mai mare de copii victime și investigarea unui număr mai mare de cazuri cu implicarea copiilor.

MAI anunță că a constituit comisia specializată pentru coordonarea și monitorizarea implementării Convenției Consiliului Europei, pentru protecția copiilor împotriva exploatării și a abuzurilor sexuale, care monitorizează și coordonează toate eforturile de prevenire și combatere a exploatării și abuzului sexual asupra copiilor, protejarea drepturilor acestora și promovarea cooperării pe acest segment.

Pe 17 noiembrie, deputații au votat un proiect de lege care prevede îmbunătățirea mecanismului de asigurare a drepturilor victimelor în cazul infracțiunilor privind viața sexuală și violența în familie. Asta înseamnă că dacă victima violenței domestice sau sexuale își retrage plângerea, infractorul nu va fi scutit de răspundere penală.


În cazul în care ești implicat(ă) într-un act de violență sau ești martor(ă) al acestuia, anunță cadrele didactice sau părinții. De asemenea, poți să te adresezi la poliție sau poți suna la Serviciul de asistenţă telefonică gratuită pentru copii 116 111. De asemenea, puteți apela după ajutor pe aceste site-uri: politia.mdsiguronline.md12plus.md.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente