Premiul Nobel pentru fizică pe anul 2022 a fost decernat profesorilor Alain Aspect, John F. Clauser și Anton Zeilinger „pentru experimente cu fotoni entanglați (inseparabili), stabilirea încălcării inegalităților Bell și pionieratul în știința informației cuantice”.
Potrivit Comitetului pentru acordarea premiului Nobel și Academiei de Științe a Moldovei, Alain Aspect, John F. Clauser și Anton Zeilinger au realizat fiecare experimente inovatoare folosind stări cuantice entanglate, în care două particule se comportă ca o singură unitate chiar și atunci când sunt separate. Rezultatele lor au deschis calea pentru noi tehnologii bazate pe informații cuantice.
În 2021, premiul Nobel pentru fizică le-a fost decernat cercetătorilor Klaus Hasselmann, Syukuro Manabe și Giorgio Parisi pentru „contribuțiile lor revoluționare la înțelegerea noastră asupra sistemelor fizice complexe”.
Luni, 3 octombrie, a fost desemnat laureatul premiului Nobel pentru medicină, care a devenit paleogeneticianul suedez Svante Pääbo.
După atribuirea premiului premiilor Nobel pentru medicină și fizică, vor fi atribuite premiul Nobel pentru chimie, pe 5 octombrie, premiul Nobel pentru literatură, pe 6 octombrie, şi premiul Nobel pentru pace, pe 7 octombrie. Premiul Riksbank Sveriges în Ştiinţe Economice în Memoria lui Alfred Nobel va fi anunţat în data de 10 octombrie.