IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească precizează că, în ultima perioadă, se atestă o creștere a numărului de cazuri de reacții alergice grave, inclusiv șoc anafilactic, ca urmare a înțepăturilor de insecte (albini, viespi etc).
Acest lucru are loc dat fiind faptul că toamna este perioada de coacere și recoltare a fructelor.
Astfel, pe parcursul lunii septembrie, s-au înregistrat 28 de urgențe alergologice, dintre care 19 au fost cauzate de înțepături de insecte, în toate cazurile pacienții au fost transportați la spital.
Ultimul caz grav a avut loc ieri, 29 septembrie, și a fost încadrat în categoria Cod de urgență majoră „roșu”
Ultimul caz grav a avut loc ieri, 29 septembrie, în după amiaza zilei, când a fost solicitat Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, prin intermediul „Serviciul național unic pentru apelurile de urgență 112” la ora 16.16. Asistența a fost solicitată pentru o femeie cu vârsta de 57 ani din raionul Glodeni, cu motivul solicitării „înțepătură de albină”. Cazul a fost încadrat în categoria Cod de urgență majoră „roșu”, urgență care pune viața în pericol.
A fost alocată echipa de asistență medicală urgentă, profil general, din cadrul SAMU Glodeni, care a ajuns la locul solicitării în timp de cinci minute.
S-au constatat următoarele circumstanțe ale cazului: într-o localitate rurală, o doamnă la domiciliu a fost înțepată de albină în mâna stângă. La scurt timp au apărut slăbiciune generală, fatigabilitate, cianoza buzelor, respirație îngreunată, care i-a cauzat leșinul, lovindu-se în regiunea occipitală a capului. Rudele s-au alertat, au solicitat ambulanța și s-au pornit cu o mașină de ocazie în întimpinarea acesteia.
În scurt timp, pe traseul dintre or. Glodeni și satul Dușmani echipa AMU a preluat pacienta, care era în stare inconștientă și a stabilit diagnosticul prezumtiv: „Șoc anafilactic. Plagă contuzională în regiunea occipitală a capului”.
Dat fiind faptul că starea pacientei era critică medicul a inițiat prompt măsurilor de terapie intensivă la locul preluării. După stabilizarea funcțiilor vital, pacienta a fost transportată la secția de reanimare a IMSP Spitalul Raional Glodeni. Pe tot parcursul transportării, au fost continuate măsurile de terapie intensivă cu monitorizarea permanentă a parametrilor vitali, ca urmare starea pacientei cu dinamică pozitivă, cu indicii hemodinamici stabili și în cunoștință a fost transmisă personalului spitalului.
Înțepăturile de insecte prezintă un pericol real pentru viață și sănătate
În acest context, IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească atenționează populația despre riscul major pentru sănătate în cazuri de înțepături de insecte (albini, viespi, etc) ce prezintă un pericol real pentru viață și sănătate, în deosebi la persoanele alergice, copii, vârstnici.
În situații de risc eminent, apelați la 112.