Abuz în serviciu, corupere pasivă și fals în declarații. Urmărirea penală a lui Alexandr Stoianoglo a luat sfârșit cu trei capete de acuzare

Alexandru-Stoianoglo
Foto:realitatea.md

Procurorul desemnat de Consiliul Superior al Procurorilor, Victor Furtuna, informează opinia publică despre terminarea urmăririi penale în privința procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, învinuit pe trei capete de acuzare.

Mai exact, procurorului general suspendat i se impută săvârșirea infracțiunilor de:
abuz în serviciu, săvârșit în interesul unui organizații criminale, manifestat prin eliberarea din detenție a condamnatului Veaceslav Platon și renunțarea ilegală la acuzarea, în rezultatul căruia a fost cauzat bugetului public național un prejudiciu în sumă de 869 224 839,76 lei (art. 47, 327 alin. (3) din Codul penal);
# corupere pasivă, manifestată prin primirea și acceptarea de bunuri și avantaje sub orice formă ce nu i se cuvin de la Veaceslav Platon, în sumă de 63 233 032,7 lei (art. 324 din Codul penal);
falsul în declarații, caracterizat prin neincluderea intenționată în declarația de avere și interese personale a faptului că soția sa, începând cu data de 5.1.2021 este unul din beneficiarii efectivi ai unei societăți înregistrate în Ucraina (art. 352/1 alin. (2) din Codul penal).

Totodată, procuratura informează că urmărirea penală este terminată și în privința a doi procurori din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, cărora le este incriminat că au acționat  împreună și de comun acord cu procurorul general suspendat, la eliberarea din detenție a condamnatului Veaceslav Platon și renunțarea ilegală la acuzarea (art. 327 alin. (3) din Codul penal). După ce partea apărării va lua cunoștință de materialele dosarului, acesta va fi transmis instanței pentru examinare în fond. 

Procuratura Anticorupție efectuează în continuare urmărirea penală pe alte două cauze penale în care este vizat procurorul general suspendat și care se referă la abuzul de serviciu comis în calitate de ex-președinte al Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică a Parlamentului Republicii Moldova, dar și cu privire la îmbogățirea ilicită a acestuia.

Despre evoluția investigațiilor pe aceste cauze penale și soluțiile adoptate vom reveni cu informații suplimentare.

Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.


În data de 5 octombrie, procurorul general al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, a fost reținut. Acesta este cercetat penal pentru cinci capete de acuzare: abuz de serviciu, corupere pasivă, fals în declarații, abuz în serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu.

În data de 4 noiembrie, Maia Sandu, a solicitat inițierea procedurii de evaluare a performanțelor Procurorului General (suspendat de drept din funcție), Alexandr Stoianoglo.

Procuratura Anticorupție a anunțat pe 29 noiembrie că a terminat urmărirea penală pe un capăt de acuzare în privința procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo. Lui îi este imputată învinuirea prevăzută de art. 328 alin. (3) lit. b) din Codul penal, și anume „Depășirea atribuțiilor de serviciu”.

Pe 17 decembrie, Pe numele lui Alexandr Stoianoglo a fost pornit un nou dosar. Procurorul general suspendat este învinuit pe două capete de acuzare. Este vorba este despre divulgarea datelor urmăririi penale și pentru inviolabilitatea vieții personale.

La data de 29 iunie, pe masa magistraților a ajuns un nou dosar în privința procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente