Lângă orașul Izium, recent eliberat de ucraineni, a fost găsită o groapă comună cu peste 400 de cadavre

razboi groapa comuna
Foto:unian.net

O groapă comună a fost găsită într-un cimitir dintr-o pădure de lângă orașul Izium, regiunea Harkiv, unde au fost îngropate peste 400 de cadavre de oameni. Despre descoperirea macabră a anunțat consilierul ministrului Afacerilor Interne al Ucrainei Anton Gherașcenko, transmite unian.net.

„Tocmai am publicat fotografii ale unui cimitir din pădure, unde sunt îngropate peste 400 de cadavre de oameni. Va fi necesară exhumarea fiecărui cadavru, așa cum a fost cazul în Bucea. Din păcate, avem o experiență atât de tragică negativă și vom stabili circumstanțele morții fiecăruia dintre cei peste 400 de oameni îngropați în cimitirul de lângă Izium”, a spus Gherașcenko.

Acesta a mai adăugat că în Izium sunt multe case în ruine. Doar sub dărâmăturile unei singure case au fost descoperite cadavrele a 47 de oameni.

Potrivit autorităților ucrainene, numărul deceselor în Izium provocate în timpul ocupației ruse s-ar putea apropia la numărul de 1 000 de persoane.

Cu un comentariu față de această groapă descoperită a venit și președintele ucrainean.

„O groapă comună de oameni a fost găsită la Izium, în regiunea Harkiv. Acolo au început deja acțiunile procedurale necesare. Mai multe informații clare, verificate ar trebui să fie disponibile mâine. Mâine vor fi jurnalişti ucraineni și internaționali la Izium. Vrem lumea să știe ce se întâmplă cu adevărat și la ce a dus ocupația rusă Bucea, Mariupol, acum, din păcate, Izium… Rusia lasă moartea peste tot”, a declarat Zelenski.

Reamintim că, în data de 14 septembrie, președintele Zelenski a declarat că aproape 400 de localități din regiunea Harkiv au fost eliberate de sub ocupație rusească. În aceste localități, aproximativ 150 000 de ucraineni au trăit sub ocupație timp de mai bine de cinci luni.

E de menționat că o astfel de situație a fost descoperită la începutul lunii aprilie în orașul Bucea, la fel după ce a fost eliberat de sub ocupație rusească. Sute de cadavre au fost găsite în gropi comune, iar unele trupuri zăceau chiar în stradă.


Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente