Angajatorii vor fi încurajați prin lege să ofere salarii egale între femei și bărbați

bani-portofel-diez-scaled-920×614-1
Foto:diez.md

Deputații au votat în a doua lectură un proiect de lege care va încuraja salarizarea egală între femei și bărbați. Companiile mari vor urma să ofere angajaților date despre nivelul salarizării în funcție de sex, dar și să transmită către autorități, o dată pe an informații despre remunerația medie în funcție de gen și funcție.

Conform calculelor, în anul 2022, o femeie trebuie să lucreze două luni suplimentare de lucru, pentru a atinge valoarea câștigului unui bărbat în anul precedent, se arată într-un comunicat publicat de progen.md.

În 2021, diferența de gen în salarii a înregistrat o ușoară scădere față de anul precedent (în termeni procentuali). În pofida acestui fapt, tendința generală este clară: diferențele salariale au crescut constant pe parcursul ultimului deceniu, de la 12,2 % în 2011 la 13,7 % în 2020. Diferențele salariale ar fi și mai mari dacă am lua în calcul și nivelul de salarizare informală care este mult mai mare în rândul bărbaților. În termeni monetari, pierderea financiară anuală a femeilor a atins valoarea de 19 063 de lei în 2021.

În domeniile bine plătite, diferența salarială este și mai impunătoare. Astfel, în domenii precum IT, editare sau finanțe și asigurări decalajul de gen în remunerare atinge cote extrem de mari – 50 % în domeniul activităților de editare, 44 % în sectorul finanțelor, 38 % în sfera IT etc. Diferențele de gen persistă, chiar dacă pe piața muncii sunt mai multe femei cu studii superioare, comparativ cu bărbații. Această inegalitate își poate găsi explicație în faptul că femeile sunt subreprezentate în structurile de top management, regăsindu-se într-o pondere mai mare în funcțiile de execuție, unde salariile sunt mai mici (segregare pe verticală).

Calculele privind diferența salarială în Moldova se realizează în baza salariilor medii ale femeilor și bărbaților (prezentate de către Biroul Național de Statistică), respectiv diferența estimată este o valoare medie. La momentul actual nu sunt disponibile date care ar ilustra exact diferența salarială între femeile și bărbații ce prestează aceeași muncă. Conștientizând limitările calculelor, în 2020 CPD a realizat o analiză econometrică a diferențelor de gen în remunerare cu scopul de a identifica factorii obiectivi ce stau în spatele acestui decalaj. Datele analizei sugerează că salariul bărbaților este în medie cu 25 % mai mare decât al femeilor.

Diferențele în remunerare, pe termen lung, determină inegalități la etapa de beneficiere a pensiei pentru limita de vârstă. Exprimată monetar, pierderea financiară anuală a unei femei pensionare este semnificativă și a constituit în medie 5 872 de lei (suma arată cu cât pensia medie anuală a unei femei a fost mai mică decât a unui bărbat). În zonele urbane, diferențele de gen în pensii ating cote mai înalte. Femeile pensionare din municipiul Chișinău au beneficiat în 2020 de o pensie medie anuală cu 14 000 de lei mai mică decât a bărbaților, fiind de două ori mai mare decât valoarea medie anuală la nivel național. Așadar, inegalitățile salariale se răsfrâng direct asupra volumului pensiei de care vor beneficia femeile și bărbații la etapa de pensionare.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente