Centrala nucleară de la Cernobâl este complet dezactivată: „Sunt posibile emisii radioactive”

cernobîl
Foto:УНИАН

Centrala nucleară de la Cernobâl este complet dezactivată, potrivit companiei naționale de energie Ukrenergo. Operatorul se teme că, în absența ventilației, substanțele radioactive pot ajunge în mediu, iar „tot personalul va primi o doză periculoasă de radiații”.

UPDATE. Agenția Internațională pentru Energie Atomică a reacționat la mesajele autorităților din Ucraina privind lipsa energiei electrice la centrală: „Încărcătura termică a piscinei de stocare a combustibilului uzat și volumul de apă de răcire de la centrala nucleară Cernobîl sunt suficiente pentru eliminarea eficientă a căldurii fără a fi nevoie de alimentare cu energie electrică. În acest caz, AIEA nu vede niciun impact critic asupra siguranței.”

Conform informațiilor Inspecției de Stat privind reglementarea nucleară, întreruperea tuturor instalațiilor nucleare din zona de excludere este asociată cu deteriorarea liniei de transport de 750 kV a CNE Cernobâl – SS „Kievskaia”. Sursa de alimentare a fost întreruptă și în orașul Slavutâci.

Conform NNEGC „Energoatom”, în HOJAT-1 (depozitul combustibilului nuclear uzat) există aproximativ 20 000 de ansambluri de combustibil uzat. Acestea au nevoie de răcire constantă, ceea ce este posibil doar dacă există energie electrică. Dacă energie nu va fi, pompele nu vor asigura răcirea. Ca urmare, temperatura din bazinele de răcire va crește, vor exista aburi și eliberări de substanțe radioactive în mediu. Norul radioactiv poate fi transportat de vânt în alte regiuni din Ucraina, Belarus, Rusia, Europa.

De cealaltă parte, Ministerul de Externe din Rusia spune că la Cernobâl totul funcționează bine și că ceea ce spun autoritățile din Ucraina este fals: „La momentul de față, situația este monitorizată de militarii din Rusia și specialiștii din Ucraina”.

Amintim că Centrala Nucleară de la Cernobâl este sub ocupația rusească din data de 24 februarie. De atunci, în stație este de serviciu același schimb de 210 persoane, inclusiv tehnicieni și securiști. Autoritățile din Ucraina nu au acces la echipamentul de control al radiațiilor și sunt îngrijorați de securitatea nucleară.


Amintim că, pe 24 februarie, în jurul orei 5.0, Rusia a atacat Ucraina. Deja de 14 zile țările se află în război. Situația la minut o puteți urmări în regim livetext aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente