Comisia pentru Situații Excepționale a aprobat solicitarea guvernului de a compensa până la 150 m³ de gaze pentru consumatorii casnici și 500 m³ pentru consumatorii noncasnici în sectorul privat.
Decizia a fost luată în această după-amiază, după ce ieri, 31 ianuarie, prim-ministra Natalia Gavrilița a anunțat în cadrul conferinței de presă că guvernul va elabora un program de susținere a agenților economici în contextul crizei gazelor naturale.
„În susținerea consumatorilor casnici, guvernul va compensa 79,8 % din diferența rezultată în urma majorării de preț pentru primii 50 m³ consumați lunar, iar pentru următorii 100 m³ consumați 69,5 % din diferență, astfel încât prețul plătit de aceștia va rămâne în continuare 6,8 lei pentru primii 50 de m³, respectiv 7,9 lei pentru următorii 100 m³ folosiți”, se menționează în nota informativă a guvernului.
Pentru consumatorii noncasnici, definiţi ca persoane fizice sau persoane juridice care procură gaze naturale de la furnizorii de gaze naturale în alte scopuri decât pentru propriile necesităţi casnice, cu excepţia autorităţilor şi instituţiilor publice, guvernul va compensa primii 500 m³ consumaţi, cu 100 % din diferenţa dintre preţul reglementat pentru furnizarea gazelor naturale din luna de facturare şi preţul respectiv din luna decembrie 2021, după majorarea iniţială.
Procedura de compensare va fi similară cu cea pentru consumatorii casnici, în facturile emise de furnizori urmând a fi indicată separat suma totală pentru serviciile prestate, mărimea compensaţiei şi suma care urmează să fie achitată de către fiecare consumator după recalculare.
Sprijinul guvernului va fi oferit în mod retroactiv, începând cu 1 ianuarie 2022, urmând să fie acordat şi pentru lunile februarie şi martie ale anului curent.
Pentru compensarea diferenţei de preţ pentru consumatorii noncasnici, în urma ultimei majorări a tarifelor la gazele naturale, vor fi alocate 60 de milioane de lei din Fondul de intervenţie al guvernului.