În fiecare an apare o idee nouă despre cum ar putea arăta Chișinăul. Echipa #diez și-a propus să le găsească pe toate care au fost și pe toate care vor fi într-o serie de materiale „Cum ar fi arătat Chișinăul dacă toate ideile ar fi devenit realitate”. În ediția de azi ne-am propus să vedem ce idei au apărut de revitalizare a unor clădiri și locuri iconice ca Stadionul Republican, Circul, clădirea fabricii Bucuria, Hotelul Național, clădirea BNM sau Moara Roșie.
Ideile despre străzile pietonale din Chișinău le vedeți aici
Ideile despre Piața Centrală le vedeți aici.
Ideile despre scuarurile din Chișinău le vedeți aici.
Idei din 2013
Zona aferentă Circului din Chișinău
În 2013, în cadrul lui concurs de idei, Gorgona Arhitecture & Design a propus un asemenea concept de revitalizare a zonei aferente Circului din Chișinău.
Idei din 2016
Clădirea Băncii Naționale din Moldova
Banca Naţională a Moldovei (BNM) a lansat acum în 2013 un concurs pentru selectarea unei companii care ar renova clădirea și ar oferi un nou aspect sediului. Una din companiile care a participat la concurs a distribuit pe pagina sa oficială de Facebook conceptul de proiect pe care l-a realizat
„Clădirea BNM, un concept de renovare făcut acum trei ani în baza unui concurs care condiționa o activitate neperturbată, un sistem cetralizat de climatizare și o schimbare a fațadelor. Până astăzi încă nu s-a reușit o schimbare a imaginii instituției, poate o reușește noul guvernator?”, scrie în postarea companiei plasată pe Facebook.
Vezi mai jos conceptul de renovare a BNM:
Idei din 2017
Clădirea fabricii Bucuria
În ianuarie 2017, Compania de construcţii ARHI TERRA a publicat proiectul de reconstrucţie a fabricii. Data de începere a lucrărilor nu a fost spusă în momentul publicării.
Idei din 2018
Moara Roșie
Doi studenți de la UTM, Maxim Sîtnic și Cristian Iaconi, au realizat o schiță de restaurare a Morii Roșii. Proiectul lor, început ceva timp în urmă, a fost prezentat recent în cadrul unei conferințe științifice. Tinerii spun că vor să sensibilizeze atât societatea civilă, cât și autoritățile, sperând că cei din urmă se vor autosesiza în privința unor astfel de monumente arhitecturale.
„Moara Roșie – o clădire din cărămidă roșie, cu ferestrele zidite de parcă i-ar astupa cineva gura – stă să se prăbușească în centrul orașului, sub ochii a mii de trecători. Este un monument care, la fel ca multe altele, își așteaptă soarta, o soartă cu care, poate, s-a resemnat deja, întrucât clădirea se va nărui din cauza indiferenței autorităților”, este de părere Maxim.
Tânărul spune că monumentul are un potențial cultural și economic foarte mare: „Viziunea noastră pentru această construcție ar fi transformarea acesteia într-un complex cultural cu nivelurile superioare alocate pentru un muzeu, iar parterul și primul etaj destinate amenajării unei cafenele. Un alt scenariu ar putea fi amenajarea interiorului pentru oficii cu prestarea serviciilor la parter. Indiferent de funcția pe care urmează să o obțină, acest edificiu poate fi readus la viață iar bunul simț – reanimat.”
Proiectul celor doi a fost prezentat recent la Conferinţa ştiinţifică „Patrimoniul cultural românesc – Centenar 2018”, eveniment la care au participat personalităţi marcante şi specialişti din mai multe ţări, „în vederea sprijinirii unor viitoare acţiuni de cooperare culturală, dar şi pentru identificarea şi difuzarea elementelor culturale ale spaţiului românesc”.
Tinerii spun că își doresc să meargă mai departe cu acest proiect, dar că vor începe, în același timp și altele noi, cu scopul de a crea parteneriate publice private pentru valorificarea patrimoniului cultural, arhitectural și istoric. „Suntem tineri, avem viziune și credem că orașul Chișinău merită mai mult.”
Într-unul din articolele Anastasiei Taburceanu, în care tânăra face „Descoperiri Urbane”, ea scrie că Moara Roșie este un monument de arhitectură de valoare locală, inclus în Registrul de monumente de istorie şi cultură al municipiului Chişinău. A fost construit la sfârşitul secolului al XIX-lea – începutul secolului al XX-lea, în stil eclectic și, potrivit legislaţiei, nu poate fi demolat. Eliberarea unei autorizaţii de demolare ar putea avea loc doar în cazul în care clădirea n-ar mai fi monument. Ceea ce, de fapt, a încercat să obţină Primăria prin 2010, când solicita „examinarea chestiunii privind excluderea imobilului din str. Moara Roşie, 5 din Registrele respective, în ordinea stabilită, pentru ca ulterior să fie posibilă eliberarea autorizaţiei de desfiinţare”.
„Moara Roșie este mai degrabă o clădire incomodă, dar credeți-mă, e o clădire tare frumoasă care nu deranjează pe nimeni decât pe cei care cu drag și-ar parca mașina pe locul morii”, mai spune tânăra.
Registrul de monumente de istorie şi cultură alcătuit de Academia de Ştiinţe spune că această clădire „făcea parte dintr-un complex industrial din care a rămas singură, izolată de construcţiile aferente. Iniţial moara avea trei niveluri ridicate înainte de 1884, aparţinând negustorului Abram Levenzon. Ulterior, la sfârşitul secolului al XIX-lea, al treilea nivel a ars, iar la începutul secolului al XX-lea au fost adăugate două etaje şi o mansardă din piatră, căptuşite cu cărămidă roşie, după care moara de abur este cunoscută sub denumirea Moara Roșie”.
Stadionul Republican
Editura DAS, cu asistența Uniunii Arhitecților din Republica Moldova, a anunțat un concurs intitulat „LUPTA TITANII, CREAREA CONCEPTULUI ARHITECTURAL A CENTRULUI DE ARTĂ CONTEMPORANĂ DIN CHIȘINĂU”.
8 arhitecti locali si-au dezvoltat conceptele pentru un centru de arta contemporana, care, conform concursului, ar trebui sa fie amplasat pe locul fostului Stadion Republican in perimetrul dintre strazile Ismail, Kogălniceanu, Tighina si București, scrie locals în 2018.
Proiectul lui Vladimir Prodan, biroul de arhitectură Gorgona.
Idei din 2019
Hotelul Național
„Noi cu toții știm această clădire.
Este fostul hotel «Național». Mi-a luat cred că între 1.30 și 3.30 noaptea să găsesc proiectul pe care să-l putem propune Chișinăului. Un proiect care poate schimba capitala, un proiect de la care poate porni. Nu știu câți dintre dumneavoastră știu istoria muzeului Guggenheim. Și nu mă refer la istoria muzeului din New York, care a fost construit în ’67 și care a dat cu totul alt aspect New York-ului, care a fost una din perlele orașului și a devenit una din perlele mondiale în general”
Idei din 2020
Stadionul Republican
Ilan Șor a propus ca pe locul Stadionului Republican să fie construit un parc de distracții MoldovaLand
Idei din 2021
Prevederile de bază ale proiectului sunt:
# relaționarea zonei cu teritoriul localității;
# încadrarea zonei în intravilanul propus prin planul urbanistic general;
# stabilirea funcțiunii predominante și a funcțiunilor complimentare;
# organizarea și integrarea circulației zonei în rețeaua majoră de căi de comunicație a municipiului;
# asigurarea utilităților și dotărilor edilitare, în corelare cu rețelele existente;
# evidențierea deținătorilor terenurilor și modul preconizat de circulație a terenurilor;
# delimitarea zonelor protejate și reglementarea construirii în vecinătate a acestora;
# marcarea obiectivelor de utilitate publică propuse, prin suprafețe organizate și destinate.
Beneficiarul proiectului este compania „Moldova-Tur”.