Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a anunțat azi într-o nouă conferință de presă că Moldova va achiziționa gazele naturale la prețul de 646 de dolari per mia de metri cubi. Acesta a precizat că criza gazelor naturale nu se referă doar la Moldova, dar și în toată regiune.
„Criza gazelor nu s-a încheiat în noiembrie sau în decembrie. Ea se va termina când prețul la gazele naturale va coborî la nivel european. Nu este o criză pentru Moldova, este o criză la nivel european. Haideți să vă spun cum au fost prețurile de achiziție pe paiața europeană și la ce preț Moldova achiziționa gazele naturale. În noiembrie prețul era 1 104 dolari per mia de metri cubi, Moldova a achiziționat la prețul de 485 de dolari. În decembrie – 986 de dolari, Moldova a achiziționat cu 550 de dolari. În luna ianuarie – 1 359 de dolari, Moldova va achiziționa cu 646 de dolari”, a declarat Spînu.
De asemenea, ministrul nu a putut spune cu cât guvernul va compensa facturile pentru luna februarie, dar se va strădui ca consumatorii finali să nu simtă creșterile la gazele naturale.
Amintim că, la sfârșit de octombrie, la Sankt Petersburg, s-au încheiat negocierile între delegația Republicii Moldova și Gazprom. În baza înțelegerii, a fost prelungit pe cinci ani contractul anterior între Gazprom și Moldovagaz utilizând formula de preț propusă de partea moldovenească. Livrările de gaz, conform noului contract, au început din 1 noiembrie 2021. Însă, pe 22 noiembrie, Gazprom a informat Republica Moldova despre posibila întrerupere a furnizării de gaze în următoarele 48 de ore din cauză că autoritățile moldovenești nu au achitat plata conform actualului contract. Ulterior, pe 24 noiembrie, Gazprom a extins termenul pentru plata datoriilor acumulate la gazul natural din partea Moldovei. În acest context, deputații au votat în regim de urgență modificarea legii bugetului de stat care prevede alocarea a 1,3 miliarde de lei pentru achitarea datoriei la gazele naturale furnizate de Gazprom pentru lunile octombrie și noiembrie.