Cu o largă deschidere spre performanță și multiple acorduri internaționale de colaborare, Universitatea de Stat din Cahul dispune și de o largă infrastructura de cercetare. Biblioteca instituției dispune de un fond de cca 100 000 de materiale, 10 săli multimedia, 6 laboratoare moderne dotate cu materiale ilustrative, utilaje și aparataj performant în mai mult de 10 domenii de cercetare. Iată câteva motive temeinice ca să te formezi ca specialist la Cahul.
Centre moderne dedicate
Cele zece săli multimedia din cadrul Universității de Stat „B. P. Hasdeu” din Cahul reprezintă centre de instruire și cercetare de performanță și sunt dotate cu calculatoare și utilaj modern. Dedicate studiilor europene, americane, germane sau franceze, centrele de cultură și civilizație oferă suport în informare și documentarea studenților pe toate filierele de interes ce țin de țara respectivă. Pe lângă dotarea lor multilaterală, acestea au în frunte responsabili care însuflețesc activitatea prin diverse concursuri, mese rotunde și forumuri tematice organizate cu diferite ocazii.
Accent pe industria alimentară și tehnologică
Centrul de cercetare şi dezvoltare tehnologică, analiză şi managementul calităţii în industria alimentară este destinat pentru desfășurarea cercetărilor științifice de către cadrele științifico-didactice și studenți, dezvoltarea indeilor și participarea în proiecte de cercetare, inovare și transfer tehnologic în domeniul ingineriei produselor alimentare. Pe lângă activitate de cercetare științifică în laboratoarele centrului, studenții programului de studii Inginerie și Management în Industria Alimentară realizează lucrări de laborator prevăzute în planul de învățământ. În cadrul centrului sunt incluse Laboratorul de tehnologii generale în industria alimentară și Laboratorul de chimie și microbiologie, dotate cu utilaje și materiale de laborator necesare desfășurării activităților de cercetare și instruirea studenților.
Tradiționalul, împletit cu modern
Biblioteca Universităţii de Stat „B. P. Hasdeu” din Cahul este o parte integrantă a procesului de învăţământ şi cercetare care asigură accesul la informaţii creând condiţii de instruire atât prin colecţiile de documente tradiționale și resurse electronice – cca 100 000 de materiale, dar și asigurând cu spații special amenajate pentru lecturare. Biblioteca este amplasată în două blocuri de studii și deține în structura sa șapte puncte de servicii: Sala de lectură Nr. 1, sala de lectură Nr.2, Sala de lectură Nr. 3, Sala împrumut la domiciliu, Serviciul Bibliografic-Informativ, Sala de publicații periodice, Centrul Multimedia și Centrul de Documentare și Informare ONU, Centrul de Informare al Uniunii Europene, Punctul de Documentare NATO.
Cunoaște de unde ai pornit ca să știi spre ce mergi
Centrul de cercetare şi documentare în ştiinţe socio-umane are drept scop cercetarea istoriei locale sub aspect politic, economic, social, cultural; punerea în valoare a principalelor obiecte și monumente istorice, cercetarea evenimentelor cele mai importante din Sudul Republicii Moldova, studierea biografiei personalităților locale, valorificarea memoriei victimelor regimului totalitar-stalinist. În acest context au fost semnate mai multe acorduri de colaborare și s-au desfășurat mai multe conferințe tematice, rezultate cu publicații și tabere de cercetare sau vizite de colaborare moldo-române, și nu doar.
Laborator Clinica Juridică
La Universitatea de Stat din Cahul, un accent deosebit se pune pe practică. Astfel, chiar la scurt timp după înființarea Facultății de Drept, a fost lansat un laborator destinat activității extracurriculare de voluntariat a studenților. Scopurile Clinicii Juridice sunt: acordarea gratuită a consultaţiilor juridice calificate păturilor social vulnerabile, perfecţionarea deprinderilor profesionale a studenţilor, elaborarea şi implementarea noilor metode de studiere a jurisprudenţei şi formarea comunităţilor profesionale. În cadrul Clinicii Juridice sunt încadraţi studenţi-voluntari din anii III şi IV a specialităţii Drept. Reuşita academică bună şi implicarea activă în viaţa curriculară şi extracurriculară a universităţii (conferinţe naţionale, internaţionale etc.) constituie criteriile de acceptare în calitate de voluntar al clinicii. Studenţii activează în baza unui Cod deontologic al Clinicii Juridice si a unui grafic de lucru prestabilit de curatorii clinicii.
Despre sesiunea II de admitere la USC (LINK – https://admiterea.usch.md/):
- Pentru admiterea pe locurile rămase neacoperite la specialitățile/programele de studii cu frecvență și cu frecvență redusă
- Depunerea actelor — 23 – 26 august 2021
- Afișarea rezultatelor intermediare – 28 august 2021
- Depunerea de către candidații declarați admiși a actelor în original, semnarea contractelor de studii cu taxă și achitarea taxei de studii pentru semestrul I – 30 august 2021
- Anunțarea rezultatelor finale – 30 august 2021
Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Consolidarea capacităților instituționale de comunicare a Universității de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul, ce se desfășoară cu suportul Proiectului „Eu4Moldova: Startup City Cahul” implementat de ATIC, cu asistența financiară a Uniunii Europene în parteneriat cu Suedia. Conținutul acestui material reprezintă opinia exclusivă a autorului și nu reflectă neapărat poziția finanțatorilor.