Magdalena Popa, tânăra cu patru de 10 la BAC după ce a depus contestația: „Mai aveam nevoie de două puncte”

Foto:Magdalena Popa

Perioada examenelor de bacalaureat este una dintre cele mai stresante din viața de elev. Dacă unii sunt mai siguri pe propriile forțe și aspiră la note mari, alții, mai modești, se mulțumesc cu note trecătoare. Magdalena Popa este absolventa Liceului Teoretic „Vasile Alecsandri” din municipiul Bălți, care a reușit să demonstreze că munca și efortul depus pe parcursul celor 12 ani de școală poate fi recompensat obținând patru de 10 la BAC.

Examenul de bacalaureat reprezintă pentru fiecare absolvent o oportunitate de a demonstra cunoștințele sale și presupune o recompensă pentru cei 12 ani de muncă. Magdalena recunoaște că a decis să se pregătească independent pentru BAC, apelând uneori la ajutorul profesorilor: „Consider că totalitatea informațiilor oferită de către dascăli, în perioada liceului, antrenată în rezolvarea testelor de simulare, a fost suficientă pentru a susține ulterior examenele. Efortul cotidian are un impact major asupra rezultatului final”.

„Notele de 10 nu exprimă în fond genialitate, ci doar o muncă asiduă”

Eleva ne mai spune că nu a avut metode secrete în procesul de învățare, iar rezultatele obținute de ea sunt dovada perseverenței, a implicării și a dorinței de a excela: „Dezvoltarea capacităților proprii presupune doar sondarea propriului for interior, dar și dedicarea sinelui pentru ceea ce faci. Notele de 10 nu exprimă în fond genialitate, ci doar o muncă asiduă. Adeverirea acestui fapt era relativă, întrucât predominarea factorului uman în evaluarea probelor face totul complicat, imprimă subiectivitate și nu oferă exactitate. Totuși, văzându-mi reușita, am rămas plăcut surprinsă și extrem de satisfăcută.”

În același timp, tânăra susține că așteptările ei au fost minime comparativ cu realitatea: „Această apropiere de perfecțiune în plan profesional este una dificilă, chiar imposibilă. Orice notă pozitivă ar fi fost binevenită oricum. Nota 10 pe linie ar însemna afirmarea propriei personalități. Astfel, eul interior primește doza de satisfacție necesară pentru a înțelege că tot efortul depus nu a fost inutil, obținând o atenție sporită drept remunerare”.

„Eram nesigură și mă îndoiam continuu”

Magdalena Popa a susținut examenele la limba și literatura română, limba engleză, matematică și chimie: „O dificultate cu care m-am întâlnit în perioada examenelor a fost starea emoțională de neliniște, de panică și frica de un eventual eșec. În pofida faptului că îmi puteam evalua nivelul de pregătire, eram nesigură și mă îndoiam continuu”. În privința camerelor de luat vederi, absolventa spune că doar la început simțea o tensiune în atmosferă, iar ulterior, și-a îndreptat toată atenția asupra lucrării sale.

„Parcă m-am dizolvat în timp și spațiu”

Tânăra menționează că prima persoană care a felicitat-o a fost tatăl dânsei: „La acel moment, am simțit un val enorm de trăiri și parcă m-am dizolvat în timp și spațiu, trăind doar exuberanța succesului. Inițial, erau doar trei note de 10 și deja, după contestare, fericirea a ajuns la cote maxime”.

„Mai aveam nevoie de două puncte”

Magdalena a luat inițial nota 9 la limba engleză. Eleva mai avea nevoie de două puncte până la nota maximă și a depus o contestație: „În cadrul depunerii contestației la limba engleză, a avut loc o situație bizară. Primul evaluator mi-a acordat 97 de puncte, iar cel de-al doilea – 94. S-a luat decizia de a lăsa al doilea scor, ceea ce reprezenta deja nota 9. Analizând lucrarea, împreună cu profesoara, am decis că ar fi o absurditate să nu râvnim nota maximă. Finalul a fost îmbucurător, deoarece mi s-au oferit și cele două puncte determinative”.

După ce proaspăta absolventă a aflat rezultatele de după contestație, în primul rând, a împărtășit această noutate cu toate persoanele apropiate, iar, în al doilea rând, a savurat senzația de plăcere și de mulțumire de sine: „Susținerea, într-adevăr, insuflă încredere în forțele proprii și le sunt recunoscătoare familiei, prietenilor și profesorilor care nu s-au îndoit de abilitățile mele în niciun moment, ci, dimpotrivă, erau siguri de succes”.

„Vreau să contribui la bunăstarea omenirii, să continui o facultate din domeniul medicinei”

Magdalena Popa spune că vrea să continue studiile în domeniul medicinei: „Luând în considerare aptitudinile proprii, cred că ar fi benefic de a contribui la bunăstarea omenirii și, de aceea, aș dori să depun la vreo facultate din domeniul medicinei, atât în Republica Moldova, cât și peste hotare. Îmi voi încerca norocul în câteva orașe pentru a avea un plan «B» la îndemână”.

Vara de după examenul de bacalaureat tânăra planifică să o dedice procesului de admitere: Totodată, spune că va trăi din plin ultimele săptămâni ale vieții adolescentine fără griji.

„Pentru a avea rezultate bune, nu e necesar de a deveni un rob al învățăturii”

Celor care urmează să susțină examenul de bacalaureat, Magdalena Popa le sugerează să înțeleagă ceea ce învață și să tindă spre mai mult: „Am înțeles, din propria experiență, că gravitatea susținerii BAC-ului este exagerată. Pentru a avea rezultate bune, nu e absolut necesar de a deveni un rob al învățăturii, ci doar de a te consacra procesului de studiu câteva ore zilnic, în toată perioada liceală. Memorizarea nu va avea niciun efect, de aceea devine important de a înțelege ceea ce înveți și de a tinde spre mai mult, căci nimeni nu îți va oferi succesul pe o tavă frumos aranjată”.

Vezi aici și lista primilor 16 absolvenți care au luat 10 pe linie la examenul de bacalaureat (înainte de rezultatele de la  contestații).

Taguri: #BAC 2021
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente