Un elev de nota 10 „nu trebuie să stea doar cu nasul în carte”. Irina Cojocaru, despre „jackpotul” său de la BAC

FotoJet (1)

Cojocaru Irina este una dintre absolventele care a reușit să obțină 10 pe linie la examenele de bacalaureat de anul acesta. Și-a făcut studiile la Liceul Teoretic Republican „Aristotel” din Chișinău, iar în continuare își propune să rămână acasă și să-și continue studiile în domeniul juridic. Irina ne-a povestit despre procesul său de studiu, despre interesele și viziunile sale de viitor, dar și despre modul în care a reușit să îmbine învățatul cu timpul personal.

Irina spune că toate materiile școlare i s-au părut interesante și a cules din fiecare lecție informația care i-ar putea ajuta în viitorul profesional. Cu toate acestea însă, are o dragoste aparte pentru limba și literatura română, făcându-i plăcere să citească și să scrie versuri. Drept dovadă servesc zecile de diplome la diferite concursuri de creație proprie, jurnalul său cu însemnări și, desigur, portofoliul cu poezii.

Irina a fost de acord să ne ofere una dintre creațiile sale pe care o puteți savura în cele ce urmează.

Ţie, Dascăle

Atunci când primul clinchet
Auzu-a legănat,
A Ta privire blândă
Puteri de basm ne-a dat.

Şi-a Ta dorinţă vie
Mai mari de-a ne vedea,
Ne învăţa tăria
Ce răul spulbera.

Tu-n drumul spre dreptate
Poarta ne-ai deschis,
Şi-n amintiri fixat-am
Sclipiri zidite-n vis.

Ţi-am ascultat cuvântul
Şi glasul inimii,
Ne-ai fost ca un părinte,
Ţi-am fost ca mulţi copii.

Tânăra și-a susținut examenele la limba română, istorie, limba engleză și matematică. Spune că a ales matematica, pentru că, așa cum spunea și James Sylvester, „matematica e muzica rațiunii” și că, studiind această materie, și-a dezvoltat capacități precum logica, atenția, calități de care consideră că va avea nevoie și la celelalte discipline școlare.

Un elev de nota 10 „nu trebuie să stea doar cu nasul în carte”

În opinia Irinei, un elev de nota 10 „nu trebuie să stea doar cu nasul în carte”, ci să se implice în multe alte activități care îi determină și dezvoltă calitățile. Ea menționează faptul că, pe lângă materia predată la școală, ar fi bine ca elevii să-și ocupe timpul liber cu activități de voluntariat, activism civic sau, de ce nu, să își găsească un job part-time. Tânăra consideră că, odată ce elevii își asumă să realizeze mai multe lucruri, vor deveni mult mai responsabil și mai capabili să-și gestioneze corect timpul.

Evident, nota de 10 la BAC este obținută prin respectarea unui regim individualizat de studiu, care să permită elevului să aibă timp și pentru odihnă, hobby-uri și socializare. O minte odihnită e mult mai receptivă la informații noi decât una obosită”, spune Irina.

Pe lângă studii, absolventa s-a implicat în multe activități de voluntariat, care i-au scos la iveală abilitățile ascunse și interesele. De asemenea, de la 16 ani, tânăra este încadrată în câmpul muncii, activând inițial în calitate de operator call-center la o companie de colectare a datoriilor. Deja de un an însă, lucrează ca specialistă IT în cadrul Bibliotecii Municipale „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Chișinău.

Povestind despre experiența sa de muncă, Irina spune: „Lucrând de la o astfel de vârstă, m-am învățat să prețuiesc timpul pe care îl am și să îl investesc în dezvoltarea mea profesională și, desigur, am înțeles cum să gestionez corect sursele financiare”.

Pregătirea de BAC nu a început cu două săptămâni înainte de examene

Irina spune că pregătirea sa pentru examenele de bacalaureat NU au început cu două săptămâni înainte de sesiune și că, de fapt, „de BAC te pregătești încă din clasa a 10-a, odată cu receptarea informației din programă”.

La română, de exemplu, Irina a realizat, în decursul a trei ani, un portofoliu cu toate temele studiate, inclusiv cu operele pe care le analiza în cadrul lecțiilor. Astfel, a reușit să recapituleze informația mult mai repede, fără a pierde timp pe recitirea unor romane înainte de examenul la limba română.

Având în vedere formatul testelor, tânăra spune că BAC-ul din vara aceasta a respectat șablonul itemilor din anii precedenți, adică nu a fost nici mai greu, nici mai ușor decât s-a așteptat să fie. De asemenea, ea menționează că, în liceul unde a scris examenele, s-a organizat totul într-un mod calitativ și fără incidente și că nu s-a simțit incomodată de supraveghetori și de camerele video.

Cum s-a simțit când a luat „jackpotul” la BAC

Când am văzut rezultatele, am trăit o bucurie senzațională. Mă așteptam să am rezultate bune, dar nu chiar 10 pe linie. Am verificat de câteva ori dacă nota corespunde cu punctajul pe care îl aveam, ca mai apoi să-mi dau seama că am luat jackpotul la BAC. Pentru mine, aceste note au însemnat o confirmare a muncii mele de ani de zile. Este o realizare importantă care mă încurajează să continui procesul de studiu și să urc mai departe pe scara succesului”, povestește Irina despre momentul în care și-a aflat rezultatele.

În continuare, absolventa își propune să înceapă o carieră în domeniul juridic, intenționând să își depună dosarul la o universitate din Chișinău, la facultatea de drept. Masterul însă ar vrea să și-l facă peste hotarele țării, pentru a prelua anumite idei din alte țări, cu scopul de a le implementa în Republica Moldova.

În ceea ce ține de sistemul educațional, tânăra consideră că, în mod evident, sistemul educațional din Republica Moldova are lacunele sale care știrbesc din calitatea procesului de studiu. În primul rând, și-ar dori ca profesorilor să li se mărească salariile, pentru ca aceștia să fie motivați să asigure un mediu de studiu cât mai prietenos și interesant pentru elevi. De asemenea, ea susține că elevii ar trebui să fie îndemnați să se implice în diverse activități comunitare pentru a crește spiritul de acțiune în rândul tinerilor.

Pentru Irina, liceul a fost o treaptă a vieții plină de trăiri, urcușuri și coborâșuri, bucurii și dezamăgiri.

„Cel mai important pentru noi, absolvenții, este că am trecut cu brio de această etapă definitorie a personalității noastre. Nu voi uita niciodată profesorii care m-au ghidat în universul cunoștințelor; nu voi uita niciodată pauzele în care împărtășeam cu ai mei colegi gândurile și emoțiile. Liceul a fost un zbor frumos de care îmi voi aminti toată viața”, conchide Irina.

Taguri: #BAC 2021
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente