De Ziua Limbii Chineze, află cine a stat la originile acestei limbi, dacă este într-adevăr atât de complicată și unde o poți învăța în Moldova

0-02-05-8af95923bcdec2c69d717c0d46dccf4921a97b5cff58bf9405c6e8a1918542f4_6f2a2b1d
Foto:goabroad.com

Limba chineză este cunoscută ca una dintre cele mai complexe limbi și este adânc înrădăcinată în istorie existând de mii de ani. Așadar, cine a creat limba chineză? Unde o putem învăța? Chiar este atât de complicată? În data de 20 aprilie, sărbătorim Ziua Limbii Chineze, o zi în care vom răspunde la aceste întrebări și poate te vom convinge să o înveți.

Originile limbii chineze

Limba chineză există de mii de ani. Aceasta s-a format din familia de limbi sino-tibetane. Datorită complexității sale, originile limbii rămân necunoscute. Cu toate acestea, se crede că limba chineză provine de la legendarul Cangjie, unul dintre primii istorici oficiali care au inventat caracterele chinezești atunci când Împăratul Galben și-a început domnia. Pe parcurs, s-au format diferite dialecte în provinciile Chinei. O mare parte din influența chinezei arhaice, vorbită la începutul și mijlocul secolelor XI-VII î.Hr., nu se observă prea mult în chineza de astăzi.

Chineza este una dintre cele mai vorbite limbi din lume. Aproximativ 873 de milioane oameni sunt vorbitori nativi de chineză. Astfel, 14 % din populația globului vorbește chineza. Pe lângă China există și alte țări în care există comunități de vorbitori chinezi: Malaysia, Singapore, Indonezia, Tailanda, Brunei, Filipine și Mongolia, iar istoria și cultura Chinei este una dintre cele mai bogate și străvechi din lume. Sunt mii de ani de arhitectură minunată, poezie, literatură, artă, ceramică, mătase și invenții.

Conform juridice.ro, unele dintre dialectele principale ale chinezei sunt: mandarina, cantoneza, shanghaineza și taiwaneza.

# MANDARINĂ (HAN/CHINEZĂ STANDARD)
Mandarina este un dialect al limbii chineze vorbit în partea de nord a Chinei, inclusiv în zona capitalei Beijing. Pe baza acestuia s-a realizat limba chineză modernă standard, care este promovată de guvernul chinez, cât și de alte țări vorbitoare de chineză ca limbă vorbită pentru toți chinezii.

# CANTONEZĂ (YUE)
Cantoneza este un dialect al limbii chineze vorbit în sudul Chinei. Unii lingviști îl consideră limbă separată, fiind neinteligibil pentru vorbitorii limbii chineze standard (mandarină). Cantoneza este graiul dominant în Hong Kong și Macao. Datorită faptului că aceste teritorii au fost separate de China, cantoneza a ajuns să fie mai des folosită în literatură și mass-media decât alte dialecte chinezești.

# SHANGHAINEZĂ (WU)
Limba shanghaineză, cunoscută și sub numele de dialect de Shanghai, limba Hu sau dialectul Hu, este o varietate de limbi chineze Wu vorbite în cartierele centrale ale orașului Shanghai și în zonele înconjurătoare ale acestuia. Este clasificat ca parte a familiei limbilor chino-tibetane.

# TAIWANEZĂ (HOKKIEN)
Taiwaneza este un dialect al limbii chineze din grupul de dialecte chineze Min. Este vorbită în insula Taiwan, fiind vorbite și în China continentală, în dreptul insulei Taiwan. După unele păreri, taiwaneza ar reprezenta o limbă separată, iar chineza – un grup de limbi. Odată cu întărirea mișcării pro-independență din Taiwan, s-a extins folosirea în public a dialectului taiwanez. Totuși, în mod oficial, și în sistemul de învățământ continuă să se folosească limba chineză standard, bazată pe dialectul mandarin. În trecut, guvernul Kuomintang din Taiwan a luat măsuri drastice împotriva dialectului taiwanez, inclusiv prin trimiterea la pușcărie a unor activiști politici care susțineau folosirea oficială a acestui dialect. Astăzi, chiar și unii activiști ai Kuomintangului folosesc taiwaneza în campaniile electorale. Aproximativ 80 % dintre locuitorii Taiwanului au ca limbă maternă taiwaneza, iar alți vreo 20 % sunt vorbitori nativi ai dialectelor mandarin și hakka.

Ziua limbii chineze

Ziua Limbii Chineze este sărbătorită în această zi pentru a onora personalitatea lui Cangjie. Înființată de Națiunile Unite, Ziua Limbii Chineze sărbătorește, de asemenea, multilingvismul și diversitatea culturală. Scopul acestei zile este de a educa oamenii despre istoria limbii chineze.

Cel mai recent dicționar în limba chineză „Zhonghua Zihai”, întocmit în 1994, conține 85 568 de hieroglife. Însă, nu toate dintre aceste mii de hieroglife sunt folosite până în prezent. Spre deosebire de europenii norocoși care învață zeci de litere, un locuitor al Chinei, pentru a începe să citească, trebuie să memoreze cel puțin 1 500 de caractere.

Cum poți învăța chineza

În Republica Moldova, poți să înveți și să promovezi limba chineză prin intermediul Institutului Confucius de la Universitatea Liberă Internaţională. Acesta pune la dispoziție și înregistrarea pentru examenul HSK, care testează cunoștințele în limba chineză. De asemenea, poți să o înveți și cu ajutorul resurselor online, precum aplicația disponibilă pe Android și iOS „50 de limbi”. Pe lângă asta, programe ca Pleco, Memrise, Duolingo sau Anke fac învățarea mult mai ușoară.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente