Oamenii de ştiinţă experimentează noi sisteme de comunicare cu plantele, prin organisme vegetale carnivore manipulate de la distanţă sau vegetaţie ce semnalează când este afectată de o boală.
În Singapore, o echipă de cercetători a conectat plante la electrozi capabili să detecteze semnale electrice slabe pe care organismele vegetale le emit în mod natural. Ei au folosit această tehnologie pentru a determina o plantă carnivoră să îşi închide ”fălcile”, alcătuite din doi lobi, în urma unui semnal emis de pe un smartphone, relatează agerpres.
Cercetătorii au conectat ulterior unul dintre lobi la un braţ robotic pentru a apuca un fragment subţire de sârmă, de o jumătate de milimetru şi un obiect mic în cădere.
”Aceste specii de roboţi naturali ar putea interacţiona cu alţi roboţi artificiali pentru a crea sisteme hibride”, a explicat Chen Xiaodong, autorul unui studiu publicat de Universitatea Tehnologică Nanyang din Singapore.
Rămân însă numeroase probleme de rezolvat. Spre exemplu, oamenii de ştiinţă pot stimula închiderea ”fălcilor” plantei carnivore, dar încă nu le pot deschide, un proces care în natură durează zece ore sau mai mult.