(studiu) Piața muncii din Moldova în anul 2021: salarii mici și lipsa personalului calificat

carantina-somaj-tehnic-si-forta-majora-ce-presupun-acesti-termeni-si-in-ce-conditii-salariatii-pot-beneficia-de-indemnizatii-148219-1585571292

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Munca (ANOFM) a elaborat un studiu cu privire la prognozele pieței muncii din Moldova pentru anul 2021. Printre principalele concluzii la care s-au ajuns specialiștii este informarea absolvenților gimnaziilor și liceelor despre profesiile prioritar solicitate pe piața muncii, inclusiv ghidarea în carieră. De asemenea, a fost constatat că deficitul de forţă de muncă va fi generat de lipsa personalului calificat cu experienţă, numărul redus de solicitanţi şi imposibilitatea de a oferi salariul necesar. La fel, vor fi identificați șomerii ce urmează a fi îndreptați la cursuri de formare profesională.

În anul 2021, piața muncii va oferi mai multe posturi vacante pentru programatori, medici, asistenți medicali, operatori în vânzări, cusători/rese, conducători auto, operatori în telecomunicații, electrogazosudori, etc.

Prognoza pieței muncii pe termen scurt a fost elaborată în urma chestionării unui eșantion de 2 949 de angajatori din diverse ramuri ale economiei nationale, din care 74,3 % sunt din sectorul privat, 18,7 % din sectorul public, şi 7 % reprezintă companii cu altă formă de proprietate.

Rata de ocupare (proporția persoanelor ocupate în vârstă de 15 ani şi peste față de populația totală din aceeași categorie de vârstă) constituie 40,1 %. Rata de ocupare: bărbați – 45 %, femei – 35,9 %; mediul urban – 44,7 %, mediul rural – 37,1 %.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente