Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, a oferit un interviu pentru postul american de televiziune CNN, după ce în țară, prin intermediul platformei COVAX, a ajuns primul lot de vaccin contra COVID-19. Politiciana a vorbit despre situația pandemică din țară și a explicat motivul din care Moldova nu are acces direct la producătorii de vaccinuri.
„Noi suntem foarte norocoși să primim acest prim lot de vaccinuri. Situația este destul de complicată, aceste vaccinuri ne vor ajuta să salvăm viețile lucrătorilor medicali, deci, în acest scop folosim vaccinul în prezent, să imunizăm lucrătorii medicali din toată țara. Cu părere de rău, toți indicatorii care prezintă rata de infecție cu COVID-19 au crescut, după o perioadă în care situația se stabilizase și era destul de bună în ianuarie și începutul lunii februarie. Acum, se pare că noua tulpină a virusului a ajuns și în Moldova. Capacitatea sistemului medical e la limită și e foarte dificil pentru noi să facem față situației. Prin urmare, vaccinul este foarte important acum, în perioada în care și economia este într-o stare foarte proastă”, a menționat Maia Sandu.
Președinta a menționat cât de important este pentru noi faptul că facem parte din programul COVAX și avem acces la vaccinuri. Declarațiile au avut loc în contextul în care Moldova a primit joi, 4 martie, un lot de 14 400 de vaccinuri AstraZeneca.
De asemenea, președinta a menționat și motivul din care Moldova nu a reușit să obțină, deocamdată, mai multe vaccinuri. Unul dintre factorii cei mai importanți ar fi că Moldova este o țară mică ceea ce îngreunează accesul și ulterior semnarea unui contract cu producătorii de vaccinuri. „Nu este vorba doar de bani. Dificultatea este în accesul la vaccinuri. Astfel, noi apreciem că România și platforma COVAX ne-au livrat primele vaccinuri”, spune Maia Sandu.
Amintim că pe 27 februarie, 21 600 de doze de vaccin AstraZeneca, oferite de către România Republicii Moldova, au ajuns la Chișinău. Acestea au fost aduse cu o aeronavă SMURD pe Aeroportul Internațional Chișinău. Detalii, AICI.
Totodată, campania de vaccinare a început pe 2 martie. Prima persoană vaccinată în Moldova este un medic de la Spitalul Clinic Republican din Chișnău. Acesta a spus că vaccinul nu este dureros și că se simte bine după 15 minute post-vaccin.
De asemenea, pe 4 martie, în Moldova a ajuns încă un lot de 14 400 de vaccinuri AstraZeneca, achiziționate gratuit prin intermediul platformei COVAX.
Menționăm că Maia Sandu a anunțat recent că Republica Moldova va primi vaccinul Pfizer în a doua jumătate a lunii martie.