Recenzia cărții ”Să ucizi o pasăre cântătoare” de Harper Lee

To-Kill-a-Mockingbird
Foto: Secvență din filmul ”Să ucizi a pasăre cântătoare” PC: umbc.edu

„Lumina zilei, în mintea mea, noaptea dispăru” romanul narat de o fată de 6-8 ani, “Scout” Finch, acțiunea căruia are loc la începutul anilor 30′ ai secolului XX.

Romanul ne prezintă mai multe evenimente, aici și aventuri copilăriei lui Scout și a fratelui ei Jim și a prietenului lor Dill. Și evenimentele la care participă tatăl lor, Atticus, care-și creștea singur copii și încerca să le dea o educație cât mai bună. Atticus era avocat de meserie. Totul se schimbă atunci când Atticus se pune pentru un negru, Tim Robinson, care era acuzat că a violat o fată albă. În acea perioadă mentalitatea oamenilor era diferită, atunci un negru din start era vinovat în fața unui alb.

Așa și s-a întâmplat, Tim Robinson a fost acuzat de viol. Dar nu s-a pierdut totul, Atticus la proces a reușit să arate că de fapt vinovatul era tatăl fetei, Bob Edwell, care era îi plăcea băutura și de cite ori avea ocazie își bătea fata. Verdictul a fost clar pentru T.Robinson, „Vinovat”, dar după ce procesul s-a terminat, toți din oraș nu mai erau de părere că negrul era vinovat, mai mult, mulți au început să-l ignore pe Bob Edwell.

Ca urmare acesta declară război familiei Finch. De Halloween, Bob Edwell a reușit să-și îndeplinească planul său, Jen și Scout Finch au fost atacați și numai cu ajutorul unui vecin misterios reușesc să scape cu viață.

În 2007, Lee a fost decorată cu ordinul Medalia prezidenţială a libertăţii a Statelor Unite ale Americii pentru contribuția sa la literatură.
*Recomand să priviți și ecranizarea, To Kill a Mockingbird (IMDb link)

Citate din carte:

  • Lumina zilei, în mintea mea, noaptea dispăru.
  • N-ai să înţelegi niciodată cu adevărat o persoană până ce nu vezi lucrurile din punctul ei de vedere.
  • Nu mi-a plăcut niciodată să citesc până în clipa în care mi-a fost teamă că am să pierd această posibilitate. Nimănui nu-i place să respire.
  • Doar pentru că am fost învinşi cu o sută de ani înainte de a începe nu înseamnă că nu putem încerca să câştigăm.
  • A umbla cu pistolul la tine e ca și când ai invita pe altul să te împuște.

Recenzie de Plop Cristian pentru book.info.com

Taguri: #Recenzii
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente