Cum îți schimbi furnizorul de energie electrică? Ce îți sfătuiește ANRE

deconectare-e1510048294903

În ultima perioadă se atestă o tendință sporită de schimbare a furnizorilor de energie electrică atât de către instituțiile publice centrale și locale, agenți economici, cât și consumatori casnici. În acest sens, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) spune că există două modalități distincte de încetare a contractului de furnizare a energiei electrice încheiat cu furnizorul actual, în cazul alegerii unui nou furnizor de energie electrică.

Este vorba despre procedura de schimbare a furnizorului și rezoluțiunea contractului de furnizare a energiei electrice și semnarea unui nou contract de furnizare a energiei electrice.

Modalitatea de încetare a contractului de furnizare încheiat cu furnizorul actual reprezintă dreptul exclusiv al consumatorului final, însă consumatorul final trebuie să înțeleagă că fiecare modalitate implică o procedură distinctă și potențiale consecințe.

Procedura de schimbare a furnizorului de energie electrică este reglementată prin prevederile art. 71 din Legea nr. 107/2016 și Regulamentul privind procedura de schimbare a furnizorului, aprobat prin Hotărârea ANRE nr. 126/2020 din 14 mai 2020. Procedura de schimbare a furnizorului de energie electrică este regula de bază general aplicabilă în cazul alegerii unui furnizor nou de energie electrică și presupune:
# interzicerea perceperii plăților;
# interzicerea împiedicării exercitării dreptului de schimbare a furnizorului de energie electrică;
# derulare fără deconectarea instalațiilor electrice ale consumatorului final.

Consumatorul final este în drept să rezoluționeze contractul de furnizare a energiei electrice, cu condiția transmiterii preavizului cu cel puțin 7 zile până la data rezoluțiunii contractului sau conform termenului stabilit în contract, urmând să achite integral plățile pentru consumul curent de energie electrică și contravaloarea energiei electrice consumate inclusă în factura cu decontul final, transmisă de furnizorul de energie electrică, în condițiile stabilite de pct. 65 din Regulamentul privind furnizarea energiei electrice, aprobat prin Hotărârea ANRE nr. 169/2019 din 31 mai 2019.

Mai multe detalii vezi AICI.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente