Ai deschis vreodată telefonul și în loc de „bună dimineața” ai primit fotografia unui penis de la o persoană absolut necunoscută? Poate iubitul/iubita ți-a cerut să-i trimiți o fotografie intimă? Ai primit vreodată invitații la sex, pe rețelele sociale, de la străini? Sau poate tu ai fost cel sau cea care a inițiat această discuție? Dacă da, atunci cel mai probabil cunoști deja ce e sexting-ul. În cadrul acestui episod ne-am propus să descoperim mai multe aspecte ale acestui fenomen.
Irina Krivaia este o tânără care poate să discute deschis despre experiențele sale, din acest motiv ne-a spus despre experiențele pozitive de sexting pe care le-a avut și a relatat despre cum înțelege că o persoană e demnă de încrederea ei. Psihologa Lilia Petrov ne spune despre latura mai puțin plăcută a sexting-ului, ce consecințe poate avea, unde putem apela când avem nevoie de ajutor, de ce tinerii trimit conținut sexual explicit și tinerii din ce segment de vârstă sunt mai vulnerabili pe internet.
Specialiștii de la „La Strada” ne spun că în numărul adresărilor pe platforma Sigur Online a crescut de patru-cinci ori în pandemie. Adresările adolescenților cărora li s-a cerut o fotografie intimă, dar care încă stau la dubii dacă să o trimită sau nu a crescut de cinci ori. Potrivit unui analize a „La Strada”, peste 60 % dintre adolescenți consideră sexting-ul o normalitate.
Acum, puteți asculta podcast-ul și pe YouTube.
# De ce logoul e o varză?
Bine, poate nu te-ai prins din start că e o varză, dar asta este. De mici, avem parte de lecții de educație sexuală de la părinții noștri, doar că aceste lecții sunt cam „varză”, din moment ce maturii menționează această legumă ca fiind locul provenienței noastre. În cadrul #sexplicații, vom „dezgoli” foaie după foaie varza, aducându-ți ore din practica și experiența tinerilor și ale specialiștilor din domeniu.
# Cum ne vei putea asculta?
Deocamdată, ne poți asculta prin intermediul linkului de mai sus și al Spotify (pentru cei care au reușit să-și facă un cont aici, în ciuda faptului că aplicația nu este disponibilă în Moldova). Suntem disponibili și pe:
# Apple Podcasts;
# Breaker;
# Google Podcasts;
# Pocket Casts;
# RadioPublic.
De asemenea, pentru mai multe subiecte interesante, poți să urmărești și pagina noastră de Instagram.
###
Acest material a fost produs prin intermediul Programului UE „Măsuri de Promovare a Încrederii”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD. Opiniile exprimate aici nu prezintă în niciun caz punctul de vedere oficial al Uniunii Europene sau al PNUD.