Vârsta de pensionare a judecătorilor a fost majorată până la 63 de ani. Pensia ar putea constitui până la 80 % din salariul mediu lunar

judecatori-e1489589405851

Parlamentarii au votat majorarea vârstei de pensionare a judecătorilor până la 63 de ani. De asemenea, s-a majorat și vechimea în muncă în funcție de judecător până la 15 ani.

Prin urmare, judecătorii care au atins vârsta de pensionare de 50 de ani și 6 luni și confirmă vechimea în muncă generală și vechimea în muncă în funcție de judecător au dreptul la pensie pentru vechime în muncă în proporţie de 55 % din salariul mediu lunar, iar pentru fiecare an complet de muncă peste vechimea de muncă generală – de 3 %, dar în total nu mai mult de 80 % din salariul mediu lunar.

Începând cu 1 iulie 2020, pentru judecători se stabilește vârsta de pensionare de 50 de ani și șase luni, atât pentru bărbați, cât și pentru femei. În fiecare an ulterior, vârsta de pensionare se majorează conform eşalonării prevăzute în tabelul nr.1, până la atingerea vârstei de 63 de ani.

Începând cu 1 iulie 2020, pentru judecători se stabilește vechimea în muncă generală de cel puţin 20 de ani şi șase luni și vechimea în muncă în funcția de judecător de cel puțin 13 ani, necesare obținerii dreptului la pensie. În fiecare an ulterior, vechimea în muncă generală și vechimea în muncă în funcție de judecător se majorează cu 6 luni anual, până la atingerea vechimii în muncă generale de 34 de ani și vechimii în muncă în funcție de judecător de 15 ani.

Aceste prevederi se aplică şi judecătorilor care au activat în instanţele internaţionale, luându-se în calcul salariul mediu lunar al judecătorului Curţii Supreme de Justiţie.

Pensia pentru vechime în muncă stabilită în condiţiile enumerate mai sus se calculează şi se plăteşte doar judecătorilor demisionaţi şi judecătorilor eliberaţi din funcţie în legătură cu atingerea plafonului de vârstă.

În cazul în care judecătorii demisionaţi sunt numiţi iarăşi în funcţia de judecător, plata pensiei se suspendă.

Taguri: #Parlament 2020
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente