Astăzi, 15 noiembrie, în Republica Moldova s-a desfășurat turul II al alegerilor prezidențiale. Pentru fotoliul de președinte au luptat Maia Sandu (PAS) și Igor Dodon (independent, susținut de PSRM). Câștigătorul sau câștigătoarea acestui scrutin electoral va obține mandatul de președinte (președintă) pentru o perioadă de patru ani. În acest scrutin electoral nu există un prag de validare, respectiv, indiferent de numărul de persoane care se va prezenta astăzi la urnele de vot, alegerile vor fi considerate valide. Cetățenii s-au putut prezenta la secțiile de votare începând cu ora 7.0 și până la ora 21.00.
23.35. Rezultatele preliminare după procesarea a 95 % dintre procesele-verbale.
22.30. Poliția a fost sesizată în 324 de cazuri de încălcări la secțiile de votare. Detalii, AICI!
22.25. Rezultatele preliminare după procesarea a 85 % din procesele-verbale.
22.15. Primele rezultate ale alegerilor din turul II. Detalii, AICI!
22.10. Trei secții de votare și-au prelungit programul de lucru. Detalii, AICI!
21.00. Au fost prezentate rezultatele exit-pollului. Vezi pe cine dă câștigător (câștigătoare) rezultatele acestuia. Detalii, AICI!
21.00. Igor Dodon a făcut declarații de presă, după închiderea secțiilor de votare. Detalii, AICI!
21.00. Maia Sandu a făcut declarații de presă, după închiderea secțiilor de votare. Detalii, AICI!
21.00. Secțiile de votare de pe teritoriul Republicii Moldova s-au închis la ora 21.00. În momentul închiderii secțiilor de pe teritoriul Republicii Moldova votaseră peste 1 386 877 de milioane de alegători, asta însemnând 48,33 % dintre alegători. Detalii, AICI!
19.53. Și la secția de votare din Beckton, Londra, Marea Britanie s-au epuizat buletinele de vot. Circa 200 de oameni au rămas afară fără posibilitatea de a mai vota. Detalii, AICI.
19.45. „Cu cinci minute în urmă, a votat ultimul alegător.” Încă o secție de votare și-a epuizat toate buletinele. E vorba despre secția din Montreuil, Franța. Detalii, AICI!
19.13. Secția de votare din Frankfurt, Germania s-a închis. Potrivit președintelui secției de votare, toate buletinele au fost epuizate. Sute de alegători nu își pot exercita dreptul de vot. Detalii, AICI!
19.02. Până la ora 19.02, au votat 1 561 012 de cetățeni, ceea ce înseamnă peste 50 % dintre alegători. Detalii, AICI!
18.30. La poliție au fost sesizate deja 207 încălcări, printre care blocarea de trasee și transportarea organizată a cetățenilor. Detalii, AICI!
18.00. La două secții de votare din străinătate au rămas mai puțin de 1 000 de buletine de vot. Totodată, CEC a anunțat că nu poate suplini stocul. Detalii, AICI.
17.50. Alerta cu bombă de la secția de votare din Frankfurt a fost falsă. Procesul de votare în secția nr. 1/349 Frankfurt a fost reluat. Detalii, AICI!
17.25. Usatîi cere CEC-ului să asigure cu buletine de vot suplimentare diaspora. Acesta spune că poate oferi un avion privat pentru aceasta. Detalii, AICI!
17.10. Cel mai activ sector al Chișinăului este Centru. Detalii despre cum votează capitala, AICI.
17.00. Activitatea secției de votare din Frankfurt a fost suspendată pentru o perioadă de o oră-o oră și jumătate.
16.42. Alertă cu bombă la o secție de votare din Frankfurt, Germania. Aceasta este unde dintre cele mai aglomerate secții de votare din diasporă. Detalii, AICI!
16.11. În secțiile de votare din cinci localități din Moldova a fost stinsă lumina, iar poliția a anunțat că deconectările au fost făcute intenționat. Detalii, AICI!
16.00. Până la această oră, la secțiile de votare s-au prezentat 40,88 % dintre alegători de pe teritoriul Moldovei.
15.23. Diaspora a bătut un nou record de prezență la vot. Mai multe detalii găsiți AICI!
15.12. Cel mai activ raion până la această oră este Ocnița, iar cel mai pasiv Orhei. Întreaga listă o găsiți AICI!
15.05. Internauții moldoveni votează! Am adunat într-un articol mai multe postări de pe rețele sociale în care moldovenii se împart cu experiența de votare din cel de-al doilea tur.
15.04. Misiunea de Observare Promo-LEX a alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova a constatat 337 de încălcări până la 14.00. Vedeți lista acestora AICI!
14.46. Un moldovean a filmat cu drona coada formată din alegătorii veniți să voteze în Frankfurt pe Main. Imaginile le găsiți aici.
14.30. Moment emoționant. Poliția italiană încurajează prin aplauze moldovenii care stau la rând la o secție de votare. Imagini video, AICI!
13.05. Îmbrânceli, proteste și zeci de mascați la Varnița. Motivul este transportarea organizată a alegătorilor din regiunea transnistreană. Detalii, AICI!
13.00. Până la această oră s-au prezentat 28,11 % din numărul total de alegători de pe teritoriul țării.
12.50. Cu muzică și aplauze! Am adunat într-un articol imagini video și foto în care puteți vedea cum votează alegătorii din diasporă la mai multe secții de votare de peste hotare. Articolul îl găsiți AICI!
12.42. Până la această oră, în Capitală au votat peste 150 000 de cetățeni cu drept de vot. Potrivit datelor prezentate de Comisia Electorală Centrală, sectorul Centru este cel mai activ. Detalii, AICI!
12.40. „Tinerii ar trebui să facă și voluntariat politic.” Vedeți într-un interviu ce crede o tânără de 18 ani din Moldova despre alegeri și implicare politică.
12.15. Circa 80 000 de moldoveni au votat până la această oră în străinătate. Detalii, AICI!
12.11. Transportarea organizată și agitație electorală. Poliția a depistat 23 de încălcări la secțiile de votare. Detalii, AICI!
11.00. Președintele Partidului Nostru, Renato Usatîi, și-a exercitat dreptul de vot: „Am votat pentru ca la conducerea Moldovei să nu mai fie «kulioace»”.
11.00. Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, și-a exercitat dreptul de vot.
„Am votat pentru a avea stabilitate în țară. Eu cred Republica Moldova merită dezvoltare și liniște. Cel mai puțin mi-aș dori ca eventual cumva să ajungem într-o situație de incertitudine și haos”, a declarat Ceban.
Urmăriți în regim live cum se votează pe teritoriul Republicii Moldova.
10.46. O secție de votare din Canada a fost transformată în „Casa Mare”. Vezi mai multe imagini AICI!
10.00. Până la această oră, au votat 10,70 % dintre alegătorii de pe teritoriul țării.
10.00. Candidatul Igor Dodon și-a exercitat dreptul de vot.
„Am votat pentru independența și statalitatea acestei țări. Am votat pentru pace, pentru schimbări spre bine, nu șocuri sau crize. Am votat pentru dezvoltarea economică și echitatea socială. Am votat pentru echilibru în relațiile externe. Am votat pentru prietenie și cu UE, și cu Federația Rusă. Am votat pentru memoria celor care au stat la baza acestei țări, pentru valorile noastre tradiționale și creștine. Sunt ferm convins că marea majoritate a țării va proceda la fel”, a declarat Dodon.
9.48. Observatorii de la o secție de votare din Franța întâlnesc alegătorii în ii și cămăși tradiționale. Mai multe detalii și imagini găsiți AICI!
9.47. Până la ora 9.0, Promo-LEX a recepționat 105 semnalări de incidente de la observatori, în comparație cu 64 de semnalări din primul tur. Mai multe detalii, AICI!
9.20. Diaspora transformă timpul de așteptare în dans. În fața unei secții de votare din Germania se joacă hora. Vedeți videoclipul AICI!
9.16. Poliția a sesizat în ziua tăcerii cazuri de corupere a alegătorilor și agitație electorală la unele secții de votare. Detalii, AICI!
9.0. Candidata Maia Sandu și-a exercitat dreptul de vot.
„Astăzi, aveți puterea să-i pedepsiți pe cei care v-au alungat de acasă și v-au mințit. Astăzi, noi decidem cum va trăi Republica Moldova în următorii patru ani, dar pentru asta trebuie să ieșim la vot. Eu astăzi am votat pentru schimbare, am votat pentru o Moldovă în care toți oamenii se uită cu încredere în ziua de mâine. Am votat pentru o Moldovă de care toți să fim mândri”, a declarat Sandu.
9.0. Președinta parlamentului Zinaida Greceanîi și-a exercitat dreptul de vot.
„Am votat pentru pace și stabilitate. Am votat pentru un om care va veni în fruntea țării și niciodată nu va trăda suveranitatea și independența Republicii Moldova. Astăzi este o zi foarte importantă, Moldova își alege conducătorul. Trebuie să alegem un conducător care niciodată nu va închina țara altcuiva”, a declarat Greceanîi.
8.30. La trei secții din diasporă a fost redus programul de votare. Detalii, AICI!
8.13. Toate secțiile de votare din țară au fost deschise la ora 7.0. Încălcări majore nu au fost înregistrate. Comisia Electorală Centrală a prezentat primele date privind desfășurarea alegerilor. Detalii, AICI!
8.11. Diaspora a format deja cozi la secțiile de votare de peste hotarele țării. Mai multe imagini, AICI!
8.0. Până la această oră, la secțiile de votare de pe teritoriul țării s-au prezentat 2,6 % dintre alegători.
7.37. Japonia este prima țară în care au început alegerile, iar Mircea Eni este primul cetățean care și-a exercitat dreptul de vot. Mai multe detalii găsiți AICI!
7.30. Cel mai matinal politician. Prim-ministrul Ion Chicu și-a exercitat dreptul de vot. Acesta s-a prezentat la secția de votare alături de soție și a declarat că acest scrutin este de o importanță istorică: „Va arăta lumii de ce e în stare Republica Moldova. Sper că astăzi poporul pune punct la această campanie electorală, de mâine vom avea posibilitatea să avem un președinte care va schimba lucrurile spre bine în țară. Sper că înțelepciunea va triumfa”.
7.15. La o secție de votare din nordul țării s-au format cozi înainte ca aceasta să fie deschisă. Alegătorii au venit din Stânga Nistrului. Detalii, AICI!
7.10. Facebook ne îndeamnă să votăm și să împărtășim această informație cu prietenii noștri.
7.0. Start Vot! Secțiile de votare din întreaga țară au fost deschise. Echipa #diez vă va oferi informații la minut în cadrul acestui live text pentru a vă ține la curent cu tot ce se întâmplă pe parcursul zilei atât la secțiile de votare, cât și în afara acestora.
Totodată, vă reamintim că, anul acesta, din cauza pandemiei și la recomandarea Ministerului Sănătății, unele secții de votare, care anterior erau organizate în școli, au fost mutate în alte edificii. AICI puteți verifica unde se află secția de votare la care puteți să mergi să vă exercitați dreptul de vot.
Ținând cont de condițiile de pandemie, vă sugerăm să respectați următoarele reguli atunci când mergeți la secția de votare:
# evitați orele aglomerate;
# asigurați-vă cu o mască de protecție și purtați-o corect;
# în timp ce așteptați la rând la secția de votare, respectați distanța minimă de 1,5 metri;
# evitați îmbrățișările cu rudele și prietenii;
# luați cu dvs. pixul propriu când mergeți la vot;
# dezinfectați-vă mâinile și obiectele pe care le folosiți pentru a vota;
# evitați să vă atingeți ochii, gura și nasul;
# strănutați corect;
# permiteți persoanei responsabile să vă verifice temperatura la intrarea în secția de votare. Puteți să vă verificați temperatura înainte să ieșiți din casă, iar în caz că aceasta este prea mare sau prea mică, adresați-vă medicului de familie sau la 112.
Vă reamintim că turul II al alegerilor prezidențiale se organizează după ce în țară a avut loc turul I pe 1 noiembrie. Atunci, niciunul dintre candidații participanți nu a obținut numărul necesar de voturi pentru a deveni președinte. Conform rezultatelor primului tur, cele mai multe voturi le-a acumulat Maia Sandu (PAS), iar pe locul secund s-a clasat Igor Dodon (independent, susținut de PSRM). În infograficul de mai jos vedeți câte procente au acumulat toți cei opt candidați în primul tur.